Advert
as

Güneşin Doğduğu Yerde Bir Kardelen Çiçeği

  • Hasan YILMAZ
  • 2017-04-03 13:10:23
  • 2804 Görüntülenme
  •  

    Bir sınav maratonunu daha geride bırakırken her zaman ki gibi sevinenler, üzülenler, gözyaşı dökenler oldu. Birinci basamak sınavı yorum eksenli olduğu için hiçbir şey yapmadan ben zekiyim okuduğumu anlarım havasına girenler yanıldı. Neden? Diye düşünecek olursak her bilginin bir yöntemi, bir tekniği olduğunu unutmamalıyız. Kara düzenle bu işlerin olamayacağını bütün bilgilerin birer sistematik içinde disipline edilmesi faydamıza olacaktır.

     

    Birinci basamağı geride bırakırken farklı hedeflerle sınava girenleri,  bir kısmının ikinci sınava girememe durumu, birinci sınavdan istediğini alamayıp hedefinden uzaklaşanları dikkate aldığımızda, ikinci basamak sınavına girecek adayların bir hayli avantajlı olduğunu söylemek gerekir.

     

    Birinci sınavı gören kardeşlerimiz bu sınavdan dersler çıkarıp işi daha da ciddiye almalı. İkinci sınavın birinci sınava göre bilgi içerikli olduğunu unutmayalım. Yıllarca sadece birinci basamak sınavından barajı geçenler ikinci sınavdan çok güzel puanlar alarak hayal edemedikleri bölümlere yerleştiklerini söyleyebilirim. Nasıl? Diye düşünebiliriz. Çünkü ikinci sınava giren öğrenci sayısını dikkate aldığımızda veya ikinci basamak sınavın kat sayısını düşündüğümüzde bunun gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söylemekte bir beis yoktur.

     

    Birinci basamağı geride bırakırken bazı soruların cevap bulması gerektiğini düşünerek ikinci sınavın içeriğine yüzeysel değinip faydalı olmaya çalışacağız inşallah.

     

    YGS'nin ardından üniversiteye geçişin ikinci kısmı olan LYS için başvuruda bulunmak isteyen adayların YGS puan türlerinin en az bir tanesinden 180 puan ve üzeri almış olması gerekmektedir. Belirlenen bu 180 baraj puanını alamayan adaylar LYS için başvuru işlemi yapamayacaktır. Herhangi bir puan türünden barajı geçip kendi alanından geçemeyenler ikinci sınavın bütün sınavlarına girebileceklerdir. Öğrencinin barajı geçmediği puanı ile ikinci basamak puanın yüzdeliği 180 puan olursa lisans programlarını tercih etmesinde bir engel yoktur. Ayrıca hesaplamaların olabilmesi için her dersten yarım net yapma zorunluluğu unutulmamalıdır.

     

    LYS için başvuru tarihleri ÖSYM'nin internet sitesinde de belirtildiği gibi 4 Nisan ve 17 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. İsteyen adaylar aday işlemleri sistemleri üzerinden başvuru işlemi yapabileceği gibi isteyen adaylar da başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapabilecektir.

     

    LYS'de Bir İlk Olarak Kısa Cevaplı Sorular Sorulacak

     

     ÖSYM tarafından 2017 yılında yapılacak olan LYS için bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik ile LYS için kısa cevaplı sorular hazırlanacak. Adaylara yöneltilecek kısa cevaplı sorular bir ilk olacağı için, soruları merak eden adaylar ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden örnek kısa cevaplı sorulara bakabilirler. Kısa cevaplı sorularda 4 yanlışın bir doğruyu götürdüğü uygulama yapılmayacaktır.

     

    Sınavlarda sorulacak olan kısa cevaplı soruların sayıları şu şekilde olacaktır; Matematik testinde ve Yabancı Dil testinde 3'er soru sorulacak. Fen Bilimlerinin Fizik, Kimya ve biyoloji bölümlerinde 1'er tane soru sorulacaktır. Edebiyat Coğrafya testinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 soru sorulacakken Coğrafya bölümünde 1 soru sorulacaktır. Sosyal Bilimler testinde yer alan Felsefe Grubu, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde de 1'er tane kısa cevaplı soru sorulacaktır.

     

    Not: Birinci sınavda emek sarf edip Türkiye birincisi olan hemşehrimiz Ahsen Zeynep KAYA Kardeşimi ve diğer kardeşlerimi başarılarından dolayı tebrik eder, başarılarının devamını Rabbimden diliyorum.

     

     

    Selam ve dua ile...

    Hasan YILMAZ
    Hasan YILMAZ
    KÖŞE YAZARI
    BİYOGRAFİ