Advert
as

Gili: “Kararlar Cesurca Verildi”

Gili: “Kararlar Cesurca Verildi”

Mavi Marmara katliamının sorumlularıyla ilgili İspanya’da çıkarılan yakalama kararına benzer bir karar Güney Afrika’dan geldi.

Mavi Marmara davalarından dolayı İsrailli sanıklar için çember daralıyor ve hukuk ablukası devam ediyor. İsrail Başbakanı Netenyahu, Ehud Barak, Avigdor Liberman ve diğer 4 İsrailli bakana İspanya Mahkemesinden tutuklama kararı verildi. Ayrıca; Türkiye’deki davada yargılanan ve haklarında tutuklama ve Kırmızı Bülten ile Interpol vasıtasıyla yakalama kararı olan 4 İsrailli komutan hakkında Güney Afrika’da da tutuklama kararı verildi.

 

31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail tarafından Gazze Özgürlük filosuna yapılan saldırıda Mavi Marmara’da bulunan İspanya vatandaşlarının açmış olduğu davada İsrailli sorumlulara tutuklama kararı çıktı. Mavi Marmara’daki İspanya vatandaşları İspanya’daki Mavi Marmara avukatları eliyle suç duyurusunda bulunmuş soruşturma başlatılmıştı. Süreç İsrail’in de baskısı ile zorluklarla yürütülmüş ve dosya en son İspanya Yüksek Mahkemesine götürülmüştü. Burada görülen davanın sonucunda Mahkeme, İsrail Başbakanı Netenyahu, Dönemin Savunma Bakanı Ehud Barak, dönemin dışişleri bakanı Avigdor Lieberman, Dönemin Başbakan Yardımcısı Moshe Ya’alon, dönemin deniz kuvvetleri komutanı Eliezer Marom, dönemin devlet bakanı Benny Begin ve başbakan yardımcısı Eli Yishai olmak üzere toplam 7 kişi hakkında tutuklama kararı verdi.

 

Netenyahu ve 6 İsrailli Bakana İspanya`da Tutuklama Kararı Çıktı

 

İspanya Yüksek Mahkemesi sanık Netenyahu ve diğer sanıklar hakkında verilen tutuklama kararının üzerine bu sanıkların kendilerinin Mahkemeye gelmeleri ve Mahkeme önünde ve işledikleri suçlardan dolayı ifade vermelerini talep etti.

Sanıklar İnsanlığa Karşı İşlenmiş suçlardan dolayı yargılanıyor. İspanya Yüksek Mahkemesinin Hâkimi De La Mata, Mavi Marmara’nın davasını açıp sanıkların bilgilerini İspanya Polisine gönderme kararı aldı.

Sanıkların listesi İspanya Ulusal Emniyetine gönderilerek yakalanma süreçleri de başlatılmış oldu.

Bilindiği üzere İsrail bu davayı engellemek için çok çeşitli çabalar sarf etmişti. İspanya’da Siyasi baskılarla Evrensel yargı yetkisi ile ilgili mevzuat değişikliği yapılmıştı. Hatta Hazıran 2015’te, Hâkim Ruz evrensel yargı etkisini İspanya’da iptal olduğu için ve siyasi durumlardan dolayı olumsuz bir karar almıştı.Ancak bu karar rağmen Mavi Marmara mağdurları ve avukatları adalet arayışlarını sürdürmüştü ve bu karara rağmen, İspanya Yüksek Mahkemesi Hakimi De La Mata Mavi Marmara dosyasını tekrar açtı ve çok cesur bir karar aldı.

 

Güney Afrika`da Tutuklama Kararı Çıktı

Mavi Marmara Gemisinde bulunan gazeteci Gadija Davids için yürütülen soruşturmada çok önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye’deki davada yargılanan ve haklarında tutuklama ve Kırmızı Bülten ile Interpol vasıtasıyla yakalama kararı olan 4 İsrailli komutan hakkında Güney Afrika’da tutuklama kararı verildi.

Savcılık, Güney Afrika aşağıda isimleri bulunan 4 sanığın bilgilerini sınır polis birimlerine bildirdi.

 • Ran Aluf Gabriel Ashkenazi, Genel Kurmay Başkanı

 • Eliezer Alfred Marom, Deniz kuvvetleri komutanı

 • Avishay Levi, hava istihbarat komutanı

 • Amos Yadlin, İsrail savunma kuvvetleri ordu istihbarat genel komutanı

 

Güney Afrika Polisi deniz, kara veya hava yoluyla girebilecekleri tüm sınırlara bildirdikleri komutanların tutuklanmasını ve savcılığa götürülmesini emretti. Komutanlar yakalandıklarında Türkiye’ye teslim edilebilecekler.

 

 

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Mavi Marmara Gazisi ve Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH)Başkanı Muhittin Gili, kararların cesurca verildiğini ifade ederek, “Katil İsrail Devleti’nin İspanya ve Güney Afrika’da verilen kararla tutuklanma talepleri davanın seyri açısından da oldukça önemlidir. Şuan mahkemelerin kararları bir nebzede olsa acılarımızı hafifletiyor. Gazze ablukası komple kalktığı zaman, Filistin insanları bu zulümden kurtulduğu zaman, acılarımız komple kalkacaktır. Saldırıda işlenen suçların her bir faili, ulusal ve uluslararası yargı mercileri önüne çıkarılıp cezalandırılıncaya kadar, hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum