Advert
as

Robot Garson, TÜBİTAK’ta Bölge Birincisi Oldu

Robot Garson, TÜBİTAK’ta Bölge Birincisi Oldu

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen Garson Robot, TÜBİTAK bölge birincisi oldu.

 

Malatya’da TÜBİTAK tarafından düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında, Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen Garson Robot, TÜBİTAK bölge birincisi oldu.

Teknolojik Tasarım dalında okulu temsil eden Bilişim Teknolojileri Alanı öğrencileri Volkan Maden, Furkan Bulut ve Danışman Öğretmenleri Ahmet Bağbars´ın Arduino ile gerçekleştirdikleri Robot Garson Projesi ile Malatya´da yapılan Bölge yarışmasında birinci oldular. Bölge birincisi olan ekip Mayıs ayında yapılacak Türkiye Finalleri için hazırlanıyorlar.

Okul İdaresinden yapılan açıklamada,”Bu yıl 49. su düzenlenen TÜBİTAK 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında okulumuzu temsilen Bilişim Teknolojileri Alanı Öğrencileri; Volkan Maden, Furkan Bulut ve Danışman Öğretmenleri Ahmet Bağbars tasarladıkları Robot Garson Öğrenen Garson Robot "GarsoBot" adlı projeleriyle Bölge Birincisi oldular. Türkiye Finallerine kalan Projeleriyle birlikte Mayıs ayında Antalya´daki yarışmaya hazırlanıyorlar. Proje Arduino Mikro denetleyici baz alınarak yapıldı. Temelde çizgi izleyen sensörlerle hareket eden robot, beyaz ve düz zemin olan her yerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Siyah bantlar zemine yapıştırılarak masalara ise projede belirlenen stantardlarla giriş-çıkış işaretleri belirlendikten sonra robot Android Bluetooth veya WiFi ile kontrol edilerek siparişlere yönlendiriliyor. Android Kontrol uygulaması ile "öğrenme özelliği" olan öğren komutu ile hat boyunca ilerleyerek tüm masaların sayısını ve yönlerini öğrenip dönüyor ve servis alanında bekliyor. Android sipariş uygulamasını yükleyen müşteriler buradan "menü" ve "masa" bilgisini seçip "gönder" butonu ile robota gönderiyor. Robot ise aldığı siparişi kontrol uygulamasına iletiyor. Şef yani kontrol uygulamasını kullanan kişi siparişi robotun yüklüğüne yerleştirip gitmesi gerektiği masaya gönderiyor. Robot aldığı komutla siparişin geldiği masaya uğrarayak sensörleriyle siparişin alınmasını bekliyor ve sesli uyarı veriyor. Tepsi alınırsa robotumuz 5 sn. bekliyor ve başa yeniden servis alanına dönüyor.”denildi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum