Kentsel Altyapı ve Üstyapı
Bingöl’de temiz su ihtiyacı daha çok kaynak sularından temin edilmektedir. Bingöl il merkezi evsel atık sularını arıtmak üzere 53.000 metrekarelik alan üzerine kurulan tesis 2008 yılında tamamlanmış ve 2009 yılında faaliyete geçmiştir.
Bingöl’de kırsal alandaki yapıların çoğu taş ve toprak malzeme kullanılarak inşa edilmiş olup son yıllarda betonarme yapılara ağırlık verildiği gözlemlenmektedir.
Ulaştırma ve Haberleşme
TRB1 Bölgesi, ulaşım açısından Doğu Anadolu Bölgesi’ne bir geçiş noktası konumundadır.
Bölge illeri Elazığ’da bulunan karayolları 8. Bölge Müdürlüğü içinde bulunmaktadır.
TRB1 Bölgesi illerinden Bingöl, Doğu Anadolu’nun yukarı Fırat Bölümünde doğu-batı yönünde uzanan ana karayollarından birinin üzerindedir. Bu karayolu batıdan Malatya ve Elazığ’dan gelerek Bingöl’e ulaşmaktadır. Doğudan Van Gölü’nün güney kıyılarından geçerek İran’a ulaşmaktadır. Bu yol Solhan’dan geçerek Muş’a devam etmektedir. Genç ve Karlıova da bu hattın üzerindedir. Bu il yolunun Kiğı ilçesinden sonra bir kolu Yayladere ilçesine, bir kolu da Yedisu ilçesine ulaşmaktadır. Devlet yolları, acil eylem planı kapsamında olup bölünmüş yol çalışmaları devam etmektedir.90 km bölünmüş yol çalışması tamamlanmıştır. Acil eylem planı kapsamında olan yıllardan Elazığ-Bingöl-Solhan 11. Bölge Hudut Devlet yolunda bazı kesimlerin bölünmüş yol yapımı bitmiş olup bazı kesimler de çalışmalar devam etmektedir.
TRB1 Bölgesindeki illerin bir gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen yol/yüzölçümü oranları karşılaştırıldığında Bingöl ortalamanın altında kalırken Tunceli Elazığ ve Malatya ortalamanın üzerindedir.
Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi’ni doğudan batıya bağlayan demiryolu hattı üzerindedir. Kuzey ve güneyden gelen demiryolları Malatya’ya birleşmekte, Elazığ’dan sonra Bingöl’ün Genç ilçesine ulaşmakta ve Muş, Tatvan ve İran’a devam etmektedir. Bingöl sınırları içerisinde 96. km demiryolu ağı mevcuttur.
PTT’nin 2003 yılından itibaren TRB1 Bölgesine yönelik yatırım harcamaları dikkate alındığında 2008 yılına kadar gerçekleştirilen yatırımların ülke geneli kişi başına düşen yatırım harcamasının altında kaldığı görülmektedir. PTT yatırımları genelde nüfus-yatırım oranına bakıldığında Bingöl ve Tunceli illerinde yoğunlaşmıştır.
Bingöl ili telekomünikasyon alt yapısı yaklaşık 36 bin sabit santral kapasitesine sahip olup ilde yaklaşık 24 bin sabit telefon abonesi ve yaklaşık 7 bin Asimetrik Sayısal Abone Hattı (ADSL) abonesi bulunmaktadır. Bingöl ilinde en son teknoloji olan ‘’sayısal fiber optik kablo’’ ile 36 adet köy santralinin haberleşmesi sağlanmaktadır. Bingöl’de eski teknoloji analog haberleşme tekniği kullanılmamaktadır.
Bingöl il merkezinde 9, Solhan ilçesinde 2, Genç ilçesinde 3, Kiğı 1 ve Karlıova 1 olmak üzere toplam 16 yerel gazete yayın yapmaktadır. Bununla beraber site habercilik olarak Bingöl Basın ve Medyam 12 ve birkaç tane daha haber sitesi bulunmaktadır. İLKHA haber, AA, İHA, DHA Haber ajansları temsilcilikleri bulunmaktadır. İl genelinde üç adet özel radyo bulunmaktadır.