Geçen yazımızın devamı olarak, Bingöl de Sanayi, Ticaret ve yatırımlar yazımıza devam ediyoruz.
İnovasyon ve rekabetçilik kapsamında TRB1 Bölgesi’ndeki patent, faydalı model, marka ve endüstriyel tasarım başvurusu ve tescilleri ile Tescilli Coğrafi işaretler incelenmiştir.
2005-2015 yılları arasında en çok patent başvuru sayısına göre 1. sırada Malatya yer alırken, son sırada ise Tunceli ve Bingöl yer alıyor. Daha doğrusu hiç yer almıyor desek daha doğru olur.
Bölgenin nüfusunun ülke nüfusuna oranının yaklaşık %2,3 olduğunu düşünürsek patent, marka, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka yaratma konusunda çok zayıf kaldığı görülmektedir.
Eğer bir şehir inovasyon ve patent alanında yoksa buna bağlı olarak pazarlama ve rekabetçilik alanında değer yaratması söz konusu değildir.
Bingöl’de üniversite 2009-2010 yılı itibariyle eğitim hayatına başladığı için araştırma merkezleri ve tekno-park henüz kurulamamıştır.
Bingöl Üniversitesi yetkililerinden aldığımız bilgiye göre Teknolojik transfer merkezinin kurulduğu ancak tekno-parkların kurulması için birçok kurum ve kuruluş ile işbirliği içinde olunması gerektiğini ancak bugüne kadar fiili bir adımın atılmadığını ifade ettiler.
Türkiye’de üniversitelerin %60’ı yeni kurulmuştur, bununda bir hükümet programı olduğu bilinmelidir.
Söylendiği gibi birilerinin özel gayret ve çabalarıyla olan bir şey olmadığı aşikardır.
Geçen yıllarda ilimize okumak için gelen öğrencilerin büyük bir kısmının barınma probleminden dolayı kayıt yaptırıp geri gittiklerini çok iyi bilinmektedir. Yaşanan bu mağduriyetlere son vermek için yapılması gereken herşey yapılmış olup, bu problem kökten halledilmiştir.
KYK MÜDÜRÜ SAYIN Ahmet Hasanoğlu’nun verdiği bilgiye göre, 2017 yılında iki adet yeni yurt yapılmıştır.
1-Kız yurdu; 1924 yataklı olup, halen 846 boş kontenjanı mevcuttur.
2-Erkek yurdu; 1074 yataklı olup, 670 boş kontenjanı mevcuttur.
3-Kadran tepesinde 400 kişilik bir yurt yapım çalışması devam etmektedir.
4-Eski prefabrik yurt yerleşkesi yerine 750 kişilik bir yurt, öğrenciler için sosyal tesis alanı, ek hizmet binası yapımı için proje çalışmaları tamamlanmış olup, zemin etüdü çalışması aşamasına geçilmiştir.
Bütün bu gelişmeler Bingöl adına mutluluk verici gelişmelerdir. Dolayısıyla burada emeği geçen Sayın Rektörden, alt kademe çalışanlarına, yerel yöneticilerden, bürokratına, şehrin seçilmiş siyasetçisinden Gençlik ve Spor Bakanlığına, KYK genel müdüründen, teknik ekibine kadar herkese çok teşekkür ediyorum.
Ancak yüreği de kapıları gibi açık olan KYK müdürü Sayın Ahmet Hasanoğlu’na verdiği bilgiler için özellikle teşekkür ediyorum.
Bakıldığında belki de uzun süre Bingöl için problem teşkil etmeyecek ve aşılmış en önemli hususun yurt ve barınma sorunu olduğu görülecektir.
Kamu yatırımlarına bakıldığında, Bingöl’ün en iyi olduğu alanlar;
1-Enerji
2-Sağlık
3-Eğitim
1) Sevgili Bingöl’lüler; şehrimizde enerji alanında bitirilip Bingöllülerin hizmetine ve faydasına sunulan tek bir enerji kaynağımız var, oda katı atık dönüştürme merkezidir.
Burada küçükte olsa bir istihdam alanı yarattığı için sayın Belediye Başkanı Yücel Baragazi’ye teşekkür ediyorum.
2) Altı yılda yapımı zorla tamamlanan Bingöl devlet hastanesinin, bu halkı komşu illere gitme derdinden kurtaracağı günleri ümit ediyoruz. Sağlık müdürü Süleyman Budunoğlu‘nun görevden alınma hatası, neyse ki yapılan değişikliklerle kısmen de olsa kamu vicdanını rahatlatmıştır.
Gerek yeni sağlık müdürü, gerek hastane müdürü, gerekse diğer alanlarda atanan diğer yetkili kardeşlerime görev yapacakları süre içerisinde başarılı çalışmalar diliyorum.
3) 1971 ve2003 yıllarında iki büyük deprem yaşadık, Mevlam bu memlekete üçüncü bir deprem yaşatmasın. Son deprem de en büyük acıyı Çeltik Suyu köyünde yatılı bölge öğrenci yurdunda yaşadık. 83 tane minik yavrumuzu orada kaybettik, birçok okulumuz ciddi hasarlar gördü.
Şimdi soruyorum; eğitime yaptığımız hangi yatırım bütün bunları geri getirebilir?
Sorumluları hakkında nasıl bir işlem yapıldığına dair kamuoyu bilgilendirilebilir mi?
TRB1 bölgesi ithalat ve ihracat rakamları değerlendirildiğinde, Türkiye değerlerine göre genel olarak düşük hacimli kapasiteye sahiptir.
İBBS Düzey 2 bölge sınıflandırılmasına göre 26 bölgeye ayrılan Türkiye de 23. sırada yer almaktadır. TÜİK verilerine göre de bölge illeri çok geride kalmıştır. Ek olarak Tunceli ve Bingöl bölgenin diğer illeri olan Malatya ve Elazığ’a göre ciddi oranlarda geri kaldığı görülmektedir.