Advert
as

Gazeteciler Cemiyeti’nden Çapak’a Ziyaret

Gazeteciler Cemiyeti’nden Çapak’a Ziyaret

Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yunus Budak ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak’ı makamında ziyaret etti.

 

 

 

 

Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yunus Budak, Başkan Yardımcıları Nihat Kanat ve Galip Akengin, Sekreter Ali Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmed Çiftçi ve Denetim Kurulu Başkanı Ahmet Dengeşik, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ı makamında ziyaret etti.

 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Çapak, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi için belirlenen 5 pilot yükseköğretim kurumu arasında Bingöl Üniversitesi’nin de yer aldığını ve bölgenin kalkınması için üniversite olarak bir lokomotif görevi üstleneceklerini kaydetti.

 

Proje kapsamında bölgenin kalkınması için üniversite olarak öncülük yapacaklarını belirten Prof. Dr. Çapak, pilot olarak belirlenen yükseköğretim kurumlarının yapacakları çalışma alanları hakkında şunları paylaştı; “ Bingöl Üniversitesi tarım ve havza bazlı kalkınma alanında, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi hayvancılık alanında, Düzce Üniversitesi sağlık ve çevre alanında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarım ve jeotermal alanında, Uşak Üniversitesi tekstil dericilik ve seramik alanında, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi’nin pilot yükseköğretim kurumları olarak belirlendi. Sürecin bundan sonraki aşamasında, seçilen 5 pilot üniversitenin, içinde bulundukları bölgenin kalkınma odaklı gelişimine yönelik olarak belirlenen alanlarda önerecekleri projeleri, YÖK’teki komisyon tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilecek ve YÖK'ün koordinasyonunda belirlenecek yöntemle desteklenecektir. Biz bu işe talip olduğumuzu, bu yarışta var olduğumuzu ifade ve yazılı olarak beyan ettik. Yazılı beyanımızdan sonra ‘ne düşünüyorsunuz, proje ile ilgili fikirleriniz nelerdir? Şu tarih ve günde YÖK’te ilgili birimlerle birlikte mülakata çağıracağız’ dediler. Üniversite olarak gittik orada sunumlar yaptık. Sunumlar neticesinde elemeler oldu. Başta ilk 15 üniversite arasına girdik, daha sonra 15 üniversite içinden seçilen 5 üniversite arasına girdik. Doğrusu bu bizim ve Bingöllüler için mutluluk vericidir. Ama asıl olan şey, bir şeyi etkili hale getirmek, dönüştürebilmek, şehre ve bölgeye katkı sağlamak.”

 

“Yıllık Her Üniversiteye 8 Milyon Destek Verilecek”

 

Bingöl ve bölgeye katkı sağlamak için Üniversite olarak önemli bir görev üstlendiklerini belirten Prof. Dr. Çapak, “Bölgenin kalkınması için bizler bir lokomotif görev üstleneceğiz. Sadece bizimle de olmuyor. Basın olarak sizlerin fikirlerinizle, katkılarınızla, haberlerinizle ve diğer kurumların destekleriyle ortak projelerle destek olunması lazım. Pilot üniversite projesi kapsamında yıllık her bir üniversiteye 8 milyon destek vereceklerini söylediler. Normal üniversiteye verilen bütçe haricinde bir şey. Bu sadece proje kapsamında pilot üniversite seçilenlere verilen bir destektir. Performansa dayalı olarak bu destek artırılabilecek. Bu yüzden doğrusu bize, hepimize çok şey düşüyor. Pilot üniversite olarak seçildikten sonra Bingöl ve bölgeye nasıl bir katkı sunacakları ve yapılacak çalışmalar hakkında Başta Valilik, Belediye, kurumlar, iş adamları, STK’lar ve ilgili tüm kesimlerle periyodik olarak toplantılar yaparak, yapılacaklar konusunda bilgi alış verişinde bulunacağız. Bu süreç içerisinde zihnimizin ve projelerimizin berraklaşması lazım ki, rahat yürüyebilelim. Yoksa söylemde kalmaması lazım. Proje gerçekten bölge ve ilimiz açısından çok önemli bir imkan. Üniversitemizi ön plana çıkaran birkaç projemiz vardı. En önemlisi ‘Yenilenebilir enerji’ ile alakalıydı. Bingöl biliyorsunuz güneşi bol olan illerden bir tanesi. Proje ile alakalı ilk adım olarak, üniversitemize normal akademik kadro dışında 10 asistan kadrosu ayrıldı sadece bu 5

 

Üniversiteye. 10 asistan kadrosunu önümüzdeki günlerde ilan edeceğiz. Bunlarda bu projede çalışmak üzere görevlendireceğiz. Yapılacak projelerin ana gayesi, şehre bölgeye ve kalkınmaya katkısı, etkisinin olmasıdır” diye konuştu.

 

Bingöl’de Bal Üreticiliğinin Önemi

 

Bingöl şehrinin kalkınmasına yönelik fikir beyanında da bulunan Prof. Dr. Çapak, “Bingöl’ün kalkınmasına yönelik projelerimiz arasında, bal konusunda arıcılarımız var, bu konuda daha güçlü olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bingöl’de ceviz ve bademin yaygınlaşması konusunda bazı şeylerin yapılması gerekiyor. Bingöl’de önemli bir yere sahip olan termal suyuyla seracılığın yapılabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde yapacağımız toplantılarla bunlar daha da somutlaşacak. Alanın uzmanları bir takım şeyler söyleyecek. Böylece yol haritamız ortaya çıkacak. Bu konuda YÖK’ün çalışmaları var, onlar da bize bir yol haritasını sunacak” dedi.

 

“Bingöl Önemli Bir Kavşakta Yer Alıyor”

 

Bingöl’ün Doğu- Batı, Güney- Kuzey kavşağında önemli konumda yer aldığına dikkat çeken Rektör Çapak “ Toplumun kalkınmasına ve işsizliğin ortadan kalkmasına yönelik ve tarımla alakalı olarak yeni fikirler ortaya konulacak. Vatandaş da bunları gerçekleştirecek. Üniversite öncü rolüyle örnek bir takım şeyler ortaya koyar, vatandaşa gösterir ve vatandaş da yapar. Üniversite bir ticarethane değil, yol gösterici konumunda olacak” şeklinde konuştu.

 

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Budak, ilgisinden dolayı rektör Çapak’a teşekkür etti.

 

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum