Solhan Belediye öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Kayıtdışı İstihdam Kurulu’ ilk toplantısını Saklıkent Restaurant’ta gerçekleştirdi.
Belediye öncülüğünde ilçedeki kamu kuruluşları, STK’lar ve Kobi’lerin katılımıyla 2 ayda bir toplanacak kayıtdışı ile ilgili sorunları görüşmek üzere ‘Kayıtdışı İstihdam Kurulu’ oluşturuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Nihat İnan, Kayıtdışı İstihdam Kurulu hakkında kısa bir değerlendirme yaparak katılımcılara teşekkür etti.
Daha sonra konu hakkında konuşan Fırat Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Atilla Yücel,”Bugün İlçede Kayıtdışı İstihdam Kurulu toplantısını gerçekleştiriyoruz. Toplantımızda gündemimizdeki konular görüşülüp, konularla ilgili sunumlar yapacağız. Bu projeye bireysel olarak, kurumsal olarak nasıl destek verilir. Özelde İlçemizin bu konudaki sıkıntılarını nedir ve ne yapabiliriz. Bu konudaki görüşleriniz bizim için çok kıymetli olacaktır. Kayıt dışılığın neden ve sonuçlarına bakıldığında, ekonomik kaynaklı sorunlardan etkilendiği ve bu sorunları etkilediği ve esasen son derece kompleks yapılı olduğu görülmektedir. Aslında kayıt dışılığın temel nedeni ekonomik olmakla birlikte, bunun yanında sosyal, kültürel, psikolojik, siyasi ve etik faktörlerle de yakın ilişkisi söz konudur.
Kayıt dışılık konusunda, esasen teorik alanda birçok çözüm önerileri sıralanmakla birlikte, bir türlü ortadan kaldırılamayan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. “Kayıt dışılık” ana başlığı altında en önde gelen kategorilerden biri de “kayıt dışı istihdam”dır. En önemli ekonomik ve toplumsal sorunlardan bir tanesi olan kayıt dışı istihdam, sosyal güvenlik açısından niteliği itibariyle legal şekilde çalışarak istihdama katılan kişilerin, çalışmalarının gün veya ücret olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına hiç bildirilmemesi ya da eksik bildirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre üç türlü kayıt dışı çalışma söz konusudur. Sigortalıların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi, Çalışma gün sayılarının Sosyal Güvenlik Kurumuna eksik bildirilmesi, Sigorta primine esas kazanç tutarlarının Sosyal Güvenlik Kurumuna eksik bildirilmesidir. Kayıt dışı istihdamın ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin en önemlileri Bürokratik işlemlerin karmaşıklığı ve fazlalığı, Kamu kurumları arasındaki koordinasyon ve işbirliği eksikliği, Etkin denetimin gerçekleştirilememesi, İşçi maliyetlerinin yüksek olması, Gelir dağılımındaki adaletsizlik, yoksulluk ve işsizlik, Sosyal güvenlik hizmetlerinin kısa vadede yeterince cazip görünmemesi, Tarafların bilgilendirme ve bilinçlendirilme konularındaki eksikliği olarak sıralanabilir. Kayıt dışı çalışma olgusu her ülkenin kendi koşulları göz önüne alınarak değerlendirilmeli ve çözüm yolları da buna göre belirlenip uygulanmalıdır. Ülkemiz açısından burada en önemli husus, bu sorunu çözmede kesin ve kesin siyasi iradenin gücünü ortaya koyması ve mücadele kararından taviz verilmemesi gerekmektedir. Ancak, kayıt dışı istihdamın önlenmesi için her şeyin Devletten beklenmesi alışkanlığından da vazgeçmelidir. Öncelikle biz vatandaşlar olarak kendi üzerimize düşeni yapma konusunda gerekli kararlılık ve titizliği göstermeliyiz. Sigortasız çalıştırılan işçiler dışında, sigorta prim gün sayısı eksik gösterilen, sürekli sigorta giriş-çıkışı yapılan, gerçek ücretleri üzerinden sigorta primleri yatırılmayan işçilerin de aynı duyarlılıkta olmaları beklenmektedir.”dedi.
Solhan Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Hikmet Baba ise, Kayıtlı istihdam noktasında kurumlar arası işbirliğinin önemi, Kayıtdışı istihdamın ülke ekonomisine zararları, 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu, Kayıtdışı istihdam sağlayanlara yönelik yasal yükümlülükler, Kayıtlı İstihdama yönelik destekler ve teşvikler konularında katılımcılara bilgi verdi.
Program sonunda katılımcılara yemek ve tatlı ikram edildi.