Advert
as

BİNGÖL BALI AB’DE COĞRAFİ İŞARET ALDI

BİNGÖL BALI AB’DE COĞRAFİ İŞARET ALDI

Türkiye’de coğrafi işaret alan Bingöl’ün 5 ürününden biri olan Bingöl Balı, Avrupa Birliği’nde de coğrafi işaret alarak ilimizin kalkınmasına katkı sağlayacak.

Çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alan Bingöl Balına, Bingöl Üniversitesinin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 7 Ekim 2022 tarihinde coğrafi işaret verildi.

Bingöl Balının Türkiye’de tescil edilmesinin ardından Avrupa Birliği’ne de (AB) tescil başvurusunda bulunuldu.

AB’de başvuru süreci değerlendirilen Bingöl Balı, bugün itibariyle AB’den coğrafi işaret alan Türkiye’deki ilk bal oldu. Türkiye’nin coğrafi işaret alan 23’üncü ürünü olarak kayıtlara geçen Bingöl Balının, bu tescil ile birlikte uluslararası alanda da bilinirliği artacak.

HİSARCIKLIOĞLU DUYURDU

Bingöl Balı’nın coğrafi işaret aldığını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu duyurdu. Bingöl Balının, AB’den coğrafi işaret alan Türkiye’nin ilk balı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “AB'den coğrafi işaret tescili alan 23. ürünümüz Bingöl Balı oldu. Ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Avrupa Birliği süreci devam eden 53 coğrafi işaret ve 5 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

AB TESCİLİ ALAN ÜRÜNLER

Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili alan ürünler şöyle sıralanıyor: Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Bingöl Balı.

“BİNGÖL’ÜMÜZÜN EKONOMİK KALKINMASINA KATKI SAĞLAYACAK”

Bingöl Balı’nın AB Coğrafi İşaret Tescili almasına ilişkin açıklamada bulunan Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay, “Bu gelişme Bingöl’ümüzün ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak” dedi

Yaşanan gelişmeye ilişkin açıklamada bulunan Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay, “Bu gelişme Bingöl’ümüzün ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak” dedi Başkan Çintay açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bingöl Balı, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan ilk balımız olarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu gurur verici gelişme ile Bingöl Balı, AB’den coğrafi işaret tescili alan 23. ürünümüz olmuştur. Ülkemize ve Bingöl’ümüze hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte emeği geçen Bingöl Valiliği’ne, üniversitemize, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği’ne ve özverili çalışmalarıyla bu başarıyı mümkün kılan tüm balcılara gönülden teşekkür ediyorum. Bu tescil, Bingöl’ümüzün ve Bingöl Balı’nın uluslararası alanda tanınırlığını artırarak, yerel üreticilerimize önemli fırsatlar sunacaktır. Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu tür başarıların devamı için çalışmaya ve üreticilerimize destek olmaya devam edeceğiz. Bu tescil, Bingöl’ümüzün ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak ve ilimizin tarım ve arıcılık alanındaki potansiyelini daha da ileriye taşıyacaktır. Hep birlikte daha büyük başarılara imza atmak dileğiyle, emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum