Advert
as

DÜĞÜN KONVOYU YASAĞI İLE İLGİLİ GENELGE YAYINLANDI

DÜĞÜN KONVOYU YASAĞI İLE İLGİLİ GENELGE YAYINLANDI

Bingöl Valiliği, yaz aylarında geceleri halkı uyutmayan, gürültü kirliliğine neden olmakla birlikte trafiği de kilitleyen düğün konvoylarıyla ilgili yeni kararını duyurdu.

Bingöl il sınırları içerisinde düğün, nişan, sünnet, asker uğurlama vb. organizasyonlarda silahla havaya ateş etme olaylarının tamamen engellenmesi ile kutlama amaçlı gezen araç konvoylarının trafik akışına engel teşkil edecek her türlü olumsuz davranışların önlenmesine dair karar 13 Haziran 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğine vurgu yapılan Valilik duyurusunda, yasakları ihlal edenler hakkında cezai işlem uygulanacağı da vurgulandı.

DÜĞÜN, NİŞAN, SÜNNET, ASKER UĞURLAMA VB. ORGANİZASYONLARDA TRAFİK AKIŞINA ENGEL TEŞKİL EDECEK HER TÜRLÜ OLUMSUZ DAVRANIŞLARIN ÖNLENMESİNE DAİR KARAR 

Karar Tarihi        :   13/06/2024

Karar Sayısı         :   2024/2

AMAÇ

Madde 1- Bu karar Bingöl il sınırları içerisinde düğün, nişan, sünnet, asker uğurlama vb. organizasyonlarda kutlama amaçlı silahla havaya ateş etme ile araç konvoylarının trafik akışına olumsuz etkilerini ortadan kaldırarak genel asayiş ve trafik düzenini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

KAPSAM

Madde 2- Bu karar ilimiz sınırlarını kapsar.

HUKUKİ DAYANAK    

Madde 3- Bu karar;

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu

5326 sayılı Kabahatler Kanunu

İçişleri Bakanlığının 08.12.2006 tarih ve EGM' nün 204105 sayılı emri

İçişleri Bakanlığının 01.09.2008 tarih ve EGM' nün 876 sayılı emri

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 25.06.2019 gün ve 23635644-249/11161 sayılı yazılarına dayanılarak hazırlanmıştır.

GENEL HÜKÜMLER VE ESASLAR

Madde 4-  Ülke genelinde Düğün, Nişan, Sünnet, Asker Uğurlama ve Sportif Faaliyetler vb. durumlar nedeniyle yoğun araç konvoylarının oluşturulduğu, bu konvoylarda yer alan araçların trafik kurallarına uymadıkları, devamlı suret ile  klakson çaldıkları, özellikle trafiğin gidiş yönüne doğru bloke edecek şekilde tüm şeritleri tamamen kapattıkları, yoldan faydalanan diğer sürücü ve yayaları taciz edip tehlikeye düşürdükleri, özellikle gençlerin ve çocukların araç camlarından sarktıkları, bayrak ve flamalar sallayarak, diğer araç ve yayalar için tehlike oluşturdukları, araç içerisinde yüksek ses ile tezahürat yaptıkları, alkol aldıkları, zaman zaman da trafik kazası ile silahla havaya ateş ederek ölüm ve yaralanma olaylarına sebebiyet verdikleri basında çıkan haberlerde sık sık yer almaktadır.

İlimizde de aynı şekilde gürültü ve çevre kirliliğine yol açan bu tür konvoyların vatandaşlarımızı rahatsız edecek boyuta ulaştığı, yoğun alışveriş yapılan işlek caddelerde trafiği aksattığı ve tehlikeye düşürdüğü, şehrin ticari faaliyetlerini de olumsuz etkilediği, trafik düzenini asayişi ve vatandaşlarımızı rahatsız edici boyutlara ulaştığı gözlemlenmektedir.

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'na göre Valiler ilin genel idaresinden sorumludur. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için il sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin kamu esenliğinin sağlanması için gereken karar ve tedbirleri alır. Keza Valiler vatandaşın huzurunu bozucu halkın mal ve can emniyetini tehlikeye düşürücü eylemlerin vuku bulmaması için önleyici tedbirleri de alır. Bu maksatla ilimiz dahilinde;

Düğün, Nişan, Sünnet, Asker Uğurlama,  ve Sportif Faaliyetler vb. organizasyonlar nedeniyle yoğun araç konvoylarının oluşturulduğu, bu konvoylarda yer alan araçların trafik kurallarına uymadıkları, devamlı suret ile klakson çaldıkları, özellikle trafiğin gidiş yönüne doğru kapatacak şekilde tüm şeritleri tamamen kapattıkları, yoldan faydalanan diğer sürücü ve yayaları taciz edip tehlikeye düşürdükleri, özellikle gençlerin ve çocukların araç camlarından sarktıkları, bayrak ve flamalar sallayarak, diğer araç ve yayalar için tehlike oluşturdukları, araç içerisinde yüksek ses ile tezahürat yaptıkları, alkol aldıkları, trafik kazası ile silahla havaya ateş ederek ölüm ve yaralanma olaylarına sebebiyet vermemeleri için; bu tür davranışlar ihbar edildiği yada tespit edildiği takdirde düğün, nişan, sünnet vb. organizasyon sahipleri ile konvoydaki araç sahiplerine gerekli adli ve idari cezai işlem uygulanacaktır.

Ayrıca asker sevk dönemlerinde kolluk güçlerimizce otogarlarda gerekli önlem alınacak, asker adaylarının çoğunlukla seyahat edeceği otobüslerin güzergahı önceden öğrenilecek ve asker uğurlamak amacıyla otogar çıkış yolları ile otobüslerin il içerisinde ki güzergahındaki oluşturulmak istenilen konvoyların trafik güvenliğini ve düzenini bozmaması için, uğurlayıcılar ikaz ve ikna edilecek, aksine davranış halinde araç sürücülerine gerekli idari işlem uygulanacaktır.

Bu kararın birer nüshaları, gereği için Kaymakamlıklara, İl Jandarma Komutanlığına, İl Emniyet Müdürlüğüne, Asayiş Şube Müdürlüğüne, Polis Merkezlerine, Trafik Tescil ve Denetleme Şube 

Müdürlüğüne, İl Jandarma ve Karakol Komutanlıklarına gönderilecek ve düğün vb. organizasyonlar için izin talebinde bulunan düğün sahiplerine bu kararların tebliğ edilmesi sağlanacaktır. 

CEZAİ HÜKÜMLER

Madde 5- İş bu yasaklama kararına uymayanlar hakkında, fiilleri ayrıca bir suç oluşturmuyorsa; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 14. Maddesi hükümleri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 66. Maddesi hükümleri, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun ilgili maddeleri gereğince cezai işlem uygulanacaktır.

 YÜRÜRLÜK

Madde 6- Bu karar İl genelinde 13/06/2024 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

 YÜRÜTME

Madde 7- Bu karar Bingöl Valiliğince yürütülür.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum