Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, kalp sağlığının korunması için sağlıklı beslenemeye dikkat edilerek, sebze-meyve tüketiminin attırılması; tuz, şeker ve yağ miktarını azaltılması gerektiğini söyledi.
Bireysel, ailevi ve toplumsal bakımdan çok ağır maddi ve manevi maliyeti olan kalp ve damar hastalıklarına karşı başarılı olabilmek için ‘sağlıklı Yaşam Tarzı’nın benimsemesi gerektiğini ifade eden Söyiler, “Kalp, vücudun dolaşım sisteminin merkezini teşkil eden hayatımız boyunca hiç ara vermeden çalışan en hayati organımızdır. Hücrelere besin ve oksijen taşıyan kalp ve damar sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması önemlidir. Kalp ve Damar Sağlığının bozulması vücudun hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilmektedir. Kalp ve Damar Sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Kalp ve Damar Sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir” dedi.
Söyiler, “Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulmalı; kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir. Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin değeri daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için spor şarttır. Sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilmemizin ön koşulu ise sağlıklı bir kalbe sahip olmaktır. 35 yaş üstü kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden değerlendirilmesi gerekir. Fizik muayene, EKG (Elektrokardiyografi) ekokardiyografi ve egzersiz testleri yapılabilir” ifadelerini kullandı.
Kalp sağlığının korunması için sağlıklı beslenemeye dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Söyiler, “Kalp Sağlığınızı Korumak İçin: Sağlıklı beslenelim. Sebze-meyve tüketelim. Diyetimizdeki tuz, şeker ve yağ miktarını azaltalım. Düzenli fiziksel aktivite yapalım. (Her gün en az 30 dakika) Tütüne ‘HAYIR’ diyelim. Alkol kullanmayalım. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyalım. Kilo ve obez durumumuzu öğrenelim. Kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptıralım. Hekim tavsiyelerine uyalım” dedi.