Advert
as

Solhan’da “Üniversiteli Gençlerle Buluşuyor” Çalıştayı

Solhan’da “Üniversiteli Gençlerle Buluşuyor” Çalıştayı

Solhan Belediyesi tarafından düzenlenen “Solhan, Üniversiteli Gençlerle Buluşuyor” çalıştayı programına ilgi yoğun oldu.

 

 

Solhan’lı üniversiteli gençlerin katıldığı Çalıştay’da, gençlere yönelik önemli konuşmalar yapıldı. Solhan Hayalim Düğün Saray’ında gerçekleşen “Solhan Üniversiteli Gençlerle Buluşuyor” Gençlik Çalıştayı’na Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız ev sahipliği yaparken, toplantıya Kaymakam Fatih Okumuş, İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Yüzbaşı Mehmet Güler, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Değiş, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Soydaş, İlçe Müdürü Fevzi Aktaş,  Arakonak Belediye Başkanı Mustafa Döner, Ak Parti İlçe Başkanı Nihat Doğu, Milli Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişi Orhan Tunç, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nihat Ayçeman, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Abdulnasır Süt, bazı Sivil toplum örgütü Başkanları ve öğrenciler katıldı.

 

“Solhan Üniversiteli Gençlerle buluşuyor” Çalıştay’ı programında açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, katılım sağlayanlara teşekkürlerini ileterek; “Bazı arkadaşlar ilk defa üniversite hayatına başlayacak bazıları ise üniversitelerde öğrenim hayatına devam etmekteler, kuşkusuz birçoğunuz heyecanlısınız her şeye bir an evvel ulaşmak kendini ispatlamak varlığını başkalarına hissetmek, ailenizin geçimine katkıda bulunmak, hem kendiniz hem de aileniz için faydalı bir birey olabilmek ve geleceğinizi kurtarmak için okumaktasınız. Değerli gençler gideceğiniz memleketlerde sorumluluk sadece okumakla bitmiyor, asıl çıktığınız bu yolculukta birer fahri elçilik ve bizleri de ailenizin bu yönden bir temsilcisi olarak gibi bir sorumluluğuz olacaktır. Eğer siz gideceğiniz yerlerde başarılı, imanlı ve dürüst bir gençseniz, Solhan’ımızda sizin sayenizde öyle olacaktır. Bir başka ifadeyle eğer ahlakınızla manevi değerinizle dürüst bir görüntü çizerseniz, bu da gittiğiniz yerde Solhan insanının ne kadar dürüst ve ahlaki bağlara bağlı olduğunun bir göstergesi olacaktır. Gençlik, bir toplumun yarınına vurulan bir aynadır. Geçtiği toplumun dinamiklerinden aldığı güçle geleceğin düşünen kendisi ve çevresiyle barışık olmayan bir toplumun geleceği ve yarını yoktur. Zira kendi geleceğini inşa eden bir gençlik aynı zamanda yarınlarında teminatı olduğun farkında olan gençliktir. Gençlik duruşu ve ahlakıyla her ortamda memleketini ve ailesini toplum içinde temsil eden bir elçi olduğunu benimseyen gençliktir. Sözün kısası herhangi davası sözü olmayan genç suyun üzerindeki ağaç dalı gibidir. Dalga hangi tarafa sürüklerse o tarafa sürüklenir hangi kıyıya vuracağını hiçbir zaman bilemez. Sevgili gençler, hepinize yelken açacak bu yeni hayatta devletine, milletine ve ailesine faydalı birer genç olmanızı yüce Rabbimden temenni ediyorum ve yeni eğitim hayatında başarılarla dolu bir hayat diliyorum.” dedi.

 

Programı düzenleyenlere teşekkür eden, katılanları ise selamlayan Kaymakam Fatih Okumuş konuşmasında, “Bu programın amacı şudur; Solhan’ın yöneticileri olarak biz Solhan’ın üniversite öğrencilerinden ümitliyiz. Biz, sizin buradan ayrılıp il dışında maddi sorumluluğu sağlayıp kendisine, ailesine, şehrine, memleketine, devletine faydalı genç olmanız için bu anlamda yerel yöneticiler olarak yardım etmektir. Üniversite okudum yani üniversitedeki sıkıntı ve sorunları biliyorum. Açıkça söylüyorum kendi aklınızı kira vermeyin aklınızla mümkün mertebe hareket edin. Mutlaka geleceğiniz için iyi olacağını düşünüyorum. Yaptığınız şey mutlaka ölçülü olmalıdır. Üniversite yurtiçinde ve hatta yurtdışında olan farklı insanların oluşturduğu bir ortamdır. Üniversite insanları standartlaştırıyor. Ünivesite’lerde her türlü fikir ve anlayış var, uçlardan kaçınacaksınız. En uç sağ ve solda olabilir. Bunu özellikle vurguluyorum marjinal uçlardan kaçınmanızda fayda var. Eğer Türkiye’de çalışacak ve iş yapacaksanız. Ben açıkça hepinize güveniyorum sizler Solhan’ın, Bingöl’ün Doğu Anadolu’nun elçilerisiniz. Maddi açıdan herhangi bir durumla karşılaşırsanız taleplerinizi bize bildiriniz. Biz kaymakamlık olarak Eylül ya da Ekim ayına sarkabilir üniversite okuyanlara bir defa olmak üzere harçlık vereceğiz. Kendinizi teknoloji yönünden geliştirin özel sektör de iş imkânına hazırlıklı olun.”ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra kürsüye Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişi Orhan Tunç kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Tunç,” Eskiden Solhan’da bir iki kişinin üniversiteye gittiğini görüyorduk ama şimdi bu salonu dolduran bir sürü üniversiteli gençlerimiz var. Hayatımız anlayışımız kadardır, ne kadar yaşarsak anlayışımız o kadardır. Dönüp dolaştığımız zaman geldiğimiz en önemli nokta, hep sağlıktan ve mutluluktan bahsedeceğiz. Benim sizden böyle bir isteğim var; ne yaparsanız yapın nasıl bir çalışma içerisinde olursanız olun hayattan bir korkumuz olmamalıdır.  Madem bir defa bu dünya’ya geldik mutlu ve sağlıklı yaşayalım ve arkamızda güzel şeyler bırakalım. Tecrübeler bizim hayattaki yanlışlarımızdır size tavsiyem fazla tecrübelerinize güvenmeyin. Bizim eskiden Solhan Lisesi’nde şöyle bir projemiz vardı, her evden bir tane üniversite öğrencisi çıksın, bu gerçekleşse zaten burada bunları konuşmazdık. Bu gerçekleşirse Solhan’ın eğitim düzeyi yükselir. Bilgili olmak Cep telefona girip paylaşım yapmak değildir, bilgili olmak kitap okumakla olur. Mutlaka günde belli bir süre kitap okumamız gerekir. Dünya’ya bakış açınız her zaman olumlu bakın eğer olumlu bakmazsanız önünüze gelen her türlü engellere karşı geri adım atmak zorunda kalacaksınız. İlçemizi tanınır hala yapmamız için birlik ve beraber içinde olmamız gerekir. “şeklinde konuştu.

 

Programa konuk olan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nihat Ayçeman;” Okudum, bilgilendim daha sonra acaba Solhan’a nasıl bir katkım olacak düşündüm maddi olarak bir katkımız olmayabilir ama bilgimi deneyimizi gerek eğitim açısından gerek sosyo kültürel açıdan nasıl bir katkımız olabilir. Bu da bir tesadüf oldu, dün haberim oldu bu programdan Sayın Belediye Başkanımız bilgi verdi. Doğal olarak burada bulundum. Bingöl’ü ve Solhan’ı nasıl tanıyacaklar dışarıda bu ancak ne kadar çok öğrenci yayılacaksa, ne kadar çok ziyaret olursa ne kadar çok iş adamı faaliyet yaparsa o derecede bilinir. Üniversiteyi yeni okuyan ve bitirenler için birkaç mesajım olacaktır. Mutlaka bir yabancı dil bilmeniz gerekir. Üniversite sizlere sadece reel olanaklar sunuyor. Siz kendinizi geliştirip kariyerinizi sektörlerde de devam edebilirsiniz. Biz sizlere nereye gitmenizde rehberlik ediyoruz. Üniversitelerde her eğitim alamazsınız siz kendinizi geliştirerek aynı zamanda bireysel olarak çabalamanız gerekir. Biraz ufkunuzu açmanız gerek sadece bir pencereden bakmamanız gerekir. Mezun olan arkadaşlara ise önerim, mesleki kurslar var katılmanızda yarar var. Bazı şeylerimizi değiştirebilir, etkilenebiliriz, etkileyebiliriz bazen bir söz bir davranış olur.”

 

Programa konuk olan bir diğer katılımcı ise Bingöl Üniversitesi Öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Abdulnasır Süt;” Üniversiteler insanlara maddi imkânları sağlayan bir araçtır. İnsanlar biyolojik olarak hayvanlardan farkı yoktur. İnsanları onlardan ayıran özellik hayatının anlamı olmasıdır. İnsan nereden geldim, nereye gidiyorum, ne yapıyorum? gibi soruları hayatta kendine sormalıdır bunların cevabı ağırlaşır. Eğer sizin hayatınızda varoluşuna dair anlam var ise siz diğer canlılardan hayvanlardan farklı olmuş olursunuz. Yoksa Kuran’ın tabiriyle diğer canlılardan daha aşağıdasınız. Hayat bir yolculuktur ve bu yolculukta insanlar düşe kalka yol alırlar bu yolculuğun içerisinde çok önemli kavşaklar olur ve üniversite sizin hayatınızdaki en önemli kavşaktır. Hatta bu kavşakta doğru bir yola girmemişseniz. Yeniden dönüp kavşağa girilmeli ve yeni yola bakmalısınız. Onun niçin üniversite hayatını doğru düşünüp donanımlı bir hale getirerek yol alırsınız. Bilgi damlaya damlaya alan uzun bir süreçtir. Bilgi ansiklopedilerde gizlidir daha sonra kitaplardadır. Gerçekten bilgilenmek istiyorsanız kendinize aktif etmeniz gerekir. Sürekli kendinizi aktif ve güncellemeniz elinizden kitap olmalıdır.” Dedi.

   

Programın son konuşmacısı Eğitimci-Yazar Mehmet Maşuk Uslu,” Hayat mücadelesinin türlü türlü imtihanlarıyla boğuşmaya başladık anladık ki sürekli anne baba yardımıyla şunun bunun desteğiyle ayakta durmanın imkansız olduğunu ve birçok şeye yalnız başımıza mücadele etmememiz gerektiğini fark ettik. Ve nasıl biz büyüdükçe imtihanlar zorlaştı ve biz de eski gücümüzü kaybederek birçok sorunla yalnız başımıza mücadele etmekle karşı karşıya kaldık. Olası bir sıkıntımızda yalnız başımıza kaldığımızda imdadımıza yetişen bir şeylerin olmasının arayışını girdik, Başka bir ifadeyle güçsüz kaldığımızda bir anda meleğimiz buyurun ben buradayım diye imdadımıza yetişsin diye yeni bir hayat mücadelesine yelken açıyorsunuz. Bu yolculukta; iyi bir gelecek, iyi bir meslek, iyi bir kariyer için üniversite yıllarını çok verimli geçirmeniz hayati önem taşımaktadır. Bunun için; İlim zırhıyla donanmamız gerekiyor. Sosyal olacağız. Liyakat sahibi olacaksınız ki, birileri sizi bir yerlere layık görsün. Adil olmayı temel ilke edineceksiniz. İktisat sahibi kanatkar olmalıyız.” dedi.

 

Yapılan bu konuşmaların ardından, salonda bulunan öğrencilerin sorunları, talepleri ve gelecek noktasındaki beklentileri dinlendi. Program, yaklaşık 3 saat sürdü.

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum