Bingöl Uzlaştırma Bürosuna 1385 soruşturma dosyasının geldiğini belirten Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ümit Uslu, 796 adet dosyanın uzlaşma ile sonuçlanarak mahkemeye gitmeden karara bağlandığını söyledi.
Bingöl
Cumhuriyet Başsavcısı Ümit Uslu, Bingöl Uzlaştırma Bürosu’na gelen dosyalarla
ilgili açıklama yaptı.
Uzlaşma uygulamasının 2017 yılından beri etkin ve yaygın kullandığını ifade eden Başsavcı Uslu, şunları söyledi: "Ceza hukuku uyuşmazlıklarında ilk kez 1 Haziran 2005'te uygulanan ve 2016'da gözden geçirilerek yeniden revize edilen uzlaştırma. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Türkiye genelinde etkin ve yaygın bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Onarıcı adalet anlayışı çerçevesinde yargı reformuyla daha etkin hale getirilen uzlaştırma ile taraflar, mahkemeye gitmeden el sıkışarak anlaşabilmektedir.
Uzlaştırma süreci, mağdur ve şüphelinin kabulüyle başlayıp, tarafların özgür iradesiyle devam etmektedir. Taraflar uzlaşma teklifini kabul ederlerse müzakere aşamasına geçilip, anlaşma konusu edimi taraflar belirlemektedir. Süreçte, mağdur ve fail görüşmeleri uzlaştırmacılar eşliğinde yapılmaktadır. Böylece soruşturma ve kovuşturma dosyaları daha az masrafla ve daha kısa sürede çözüme kavuşmaktadır. Hem mağdur/müşteki hem de şüphelilerin memnuniyetini en üst düzeye çeken ve toplumsal uzlaşma kültürüne katkı sağlayan uygulama sayesinde, mağdurlar suç nedeniyle uğramış oldukları zararları maddi ya da manevi olarak hızlı bir şekilde telafi edebilmektedirler.
Suç faillerinin topluma kazandırılmasını, mağdurların da haklarının korunmasını amaçlayan uzlaştırmayla taraflar, nakdi talep, bağış, yoksullara yardım, fidan dikme, kitap okuma gibi edimlerle uzlaşabilmektedir. Uzlaşmanın gerçekleşmesiyle şüphelilerin edimleri yerine getirmesi halinde, uyuşmazlık konusu dosyanın dava konusu olmadan çözüme kavuşması sağlanmaktadır.
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gelen dosyalarda belirlenen edimlerde barışçıl yollarla çözüm sağlama ve toplumsal barışa katkı sağlama amacı ön planda tutulmaktadır.
Örneğin Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığının bir soruşturma dosyasına konu olan olayda, “Bingöl'de müşteki E.Ş'nin adına kayıtlı Birinet Teknoloji Ticaret Limited Şirketi'nin lisanslı yazılımını başkalarına satan şüpheli M.E.S'den şikayetçi olduğu, şikayet üzerine M.ES hakkında soruşturma başlatıldığı, müsnet suçun uzlaşma kapsamına girmesi nedeniyle dosyanın Uzlaştırma Bürosuna gönderildiği, uzlaştırmacı tarafından müşteki ve şüpheli taraf ile yapılan görüşmede şüphelinin LÖSEV (Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı) hesabına en az 1.000 TL yatırması koşuluyla uzlaşmaya varıldığı anlaşılmıştır.”
Yine Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığının başka bir soruşturma dosyasına konu olan olayda, "Şüpheli M.Ç nin kullanımında olan motosiklet ile mağdur E.D'ye çarpması sonucu mağdurun yaralanması nedeniyle şüpheliden şikayetçi olduğu, şikayet üzerine şüpheli M.C hakkında soruşturma başlatıldığı, müsnet suçun uzlaşma kapsamına girmesi nedeniyle dosyanın Uzlaştırma Bürosuna gönderildiği, uzlaştırmacı tarafından müşteki ve şüpheli taraf ile yapılan görüşmede şüphelinin 06/02/2023-10/02/2023 tarihleri arasında Bingöl Üniversitesi kütüphanesinde her gün yarım saat kitap okuması koşuşuyla uzlaşmaya varıldığı anlaşılmıştır."
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı uzlaştırma bürosunda belirttiğimiz somut olayların haricinde toplumsal barışa katkı sağlayan daha nice olaylar barışçıl yollarla çözüme kavuşturulmuştur. Mağdurların haklarının korunması ve kamuya yararlı edimlerle suç faillerinin topluma kazandırılmasını amaçlayan uzlaştırma yöntemi ülke genelinde olduğu gibi Bingöl ilinde de başarı ile uygulanmaktadır. Bu kapsamda 2021 yılından bugüne kadar Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma bürosuna gelen 1385 soruşturma dosyasının 796 adedi uzlaşma ile sonuçlanarak mahkemeye gitmeden karara bağlanmıştır. Bu vesile ile Başsavcılığımızın uzlaştırma biriminde görev yapan başta Cumhuriyet savcımız olmak üzere, uzlaştırmacılarımıza ve tüm personellerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum."