Bingöl’de bir araya gelen 5 dernek, bir araya gelerek ‘Bingöl Devlet Hastanesi Girişim Platformu’ kurdu. Girişimlerin sonuçsuz kalması halinde imza kampanyası, ortak basın açıklaması ve oturma eylemlerinin düzenleneceği bildirildi.
Bingöl Hasta Hakları ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Derneği (BİN-HASAD), Sağlık-Sen, Türk Sağlık-Sen, Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi ile Muhtar Derneği tarafından kurulan platform hastanenin bir an önce teslim edilmesi için girişimde bulunacak.
İlk olarak Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger’i makamında ziyaret ederek hastane inşaatına dair bilgi alan platform üyeleri, Bingöl milletvekilleriyle de görüşecek. Önümüzdeki günlerde Saat Kulesi önünde oturma eylemi ve ortak basın açıklaması yapacak olan platform üyeleri Ankara’ya giderek girişimlerde bulunacağını bildirdi.
Yeni kurulan platform tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, Bingöl’deki sağlık sorunlarına dikkat çekilerek, 6 yıldır tamamlanamayan hastane inşaatı için 5 aşamalı eylem planı oluşturulduğu ifade edildi.
Açıklamada, “Bingöl Devlet Hastanesi Girişim Platformu olarak Bingöl kamuoyunun bir an önce hizmete açılmasını istediği Bingöl Devlet Hastanesi binasının faaliyete geçirilerek sağlık alanındaki mağduriyetlerin giderilmesi talepleri doğrultusunda 5 aşamalı bir eylem planını yürürlüğe koymayı hedefliyoruz. Platform olarak Valilik ziyaretinin yanı sıra Bingöl milletvekilleriyle görüşme, sivil toplum kuruluşlarının ortak basın açıklaması ve oturma eylemi, Saat Kulesi önü ve Devlet Hastanesi önünde imza kampanyası standı kurulması ve Ankara’ya bir heyet gönderilmesini kapsayan bir dizi faaliyetin yer alacağı çalışmalar ile sonuca ulaşmak istiyoruz.” denildi.
Mevcut hastanedeki kapasite sorunu ve teknik problemlere dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bingöl’den 2015 yılı itibari ile yaklaşık 20 bin hasta çevre illere sevk edilmiştir. Hastalar, refakatçileriyle il dışına gitmek zorunda kalmaktadır. Bu hastalar ve yakınlarının il dışına gitmelerine sadece bir hasta ve yakınının asgari gideri 300 TL’ye tekabül etmektedir. Birçok hasta muayene, tahlil, tıbbi görüntüleme gibi tetkiklerden ötürü defalarca il dışına çıkmak zorunda kalmaktadır. Örneğin, bir hastaya MR ve ultrason çekimi için ileri tarihli randevular verilmektedir. Böyle durumdaki birçok hasta defalarca il dışına gitmek zorunda kalmaktadır. Sadece 2015 yılı verilerine baktığımız zaman bile yaklaşık 20 bin hastanın çevre illere sevk edildiğini görmekteyiz. Bu hastaların asgari tutarda il dışına gidiş masrafı yaklaşık 6 milyon TL dolaylarındadır.”
Açıklamanın devamında, “Çevre illere baktığımızda Malatya (688 yataklı), Muş (488 yataklı), Bitlis (400 yataklı), Erzurum’da yapımına başlanan hastaneler çok kısa sürelerde inşa edilerek hizmete girmesine rağmen 2010 yılında temeli atılan ve 2013’de teslim edileceği bildirilen Bingöl Devlet Hastanesi Ek Binası henüz tamamlanmamıştır.” ifadelerine yer verildi.