Solhan Belediyesi tarafından kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan “Herkes için Kayıtlı İstihdam Projesi” tanıtım toplantısı Kültür Merkezinde düzenlendi.
Solhan Belediyesi tarafından kayıt dışı istihdamın azaltılarak, kayıtlı istihdamı teşvik etmek amacıyla başlatılan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Herkes için Kayıtlı İstihdam Projesi” tanıtımı yapıldı.
Kültür Merkezinde yapılan toplantıya Kaymakam Fatih Okumuş, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Çiftçi, SGK İl Müdürü Muzaffer Çakan, Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Genç Belediye Başkanı M. Hadi Topraktan, Ilıcalar Belediye Başkanı M. Akif Günerikgök, Arakonak Belediye Başkanı Mustafa Döner ve davetliler katıldı.
Türkiye genelinde sunulan 360 proje içinde 44 tanesi kabul edilirken, Solhan Belediyesi tarafından “Herkes için Kayıtlı İstihdam” adlı projesi kabul edilen 44 projenin içine girmeyi başardı.
Avrupa Birliği fonu ile yürütülecek olan projenin bütçesi 174 bin Euro olup, bu bütçenin 154 bin Euro’luk bölümüm Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği fonları kullanılarak söz konusu proje için ayrılmıştır. 20 bin Euro’luk bölüm ise Solhan Belediye tarafından eş finansman olarak sağlanacak.
Toplantıda proje sahibi olarak konuşan Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, “Avrupa Birliği, Türkiye uyum yasaları çerçevesinde desteklenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Kayıtlı İstihdamın Teşviki 2 Hibe Programına Belediye olarak “Herkes için Kayıtlı İstihdam” adlı bir proje sunduk. Bu programa Türkiye genelinde yaklaşık 360 projenin sunulmuş olup bu projeler içinde 44 tanesi başarılı bulunmuştur. Bu başarılı projeler arasında belediyemizin sunmuş olduğu Herkes için Kayıtlı İstihdam adlı projenin kabul edilmesinin haklı gururunu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duymaktayım.” dedi.
Başkan Yıldız, “Avrupa Birliği fonu ile yürütülecek olan projemizin bütçesi 174 bin Euro olup, bu bütçenin 154 bin Euro’luk bölümüm Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği fonları kullanılarak söz konusu proje için ayrılmıştır. 20 bin Euro’luk bölüm ise Belediyemiz tarafından eş finansman olarak sağlanacaktır.” diye belirtti.
Sosyal Belediyecilik anlayışı kapsamından halkımızın ihtiyaçları da dikkate alınarak sunulan bu projemizin genel amacı, İlimizde ve özellikle İlçemizde kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Başkan Yıldız, “Kayıtlı istihdamı teşvik etmeye yönelik bilincin geliştirilmesi ve farkındalık faaliyetlerinin artırılması ile Kayıt dışı istihdamın olumsuz etkileri konusunda bilinçlendirme çalışmaları eşliğinde duyarlılığın geliştirilmesi böylece kayıt dışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçişe katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Kayıt dışı istihdamla mücadele bilincinin geliştirilmesi amacıyla geleceğimiz ve umudumuz olan öğrencilerimize ve yerel halka yönelik bilinçlendirme çalışmalarının gerçekleştirilecektir. Mevcut kayıtlı istihdam durumunun sektörel analizler yoluyla tespit edilerek kamuoyu ve işverenlerle paylaşılmasını da içerecek şekilde kayıtlı istihdam sağlayan KOBİ’lere yönelik fırsatlardan haberdar edilmeleri böylece kayıt dışılığın azaltılması hedeflenmektedir. Kayıt dışı istihdamın çok yüksek olduğu inşaat, tarım, hayvancılık, hizmet vb sektörlere kayıtlı istihdamın faydalarını anlatan eğitimler verilecektir. Kısacası bu projede birçok değişik faaliyetle kayıtlı istihdamın faydaları ve kayıt dışı istihdamın zararları anlatılarak halkımız bilinçlendirilecektir.” diye konuştu.
Kurumlar arası diyalog ve işbirliğine değinen Başkan Yıldız,”İlimiz ve ilçemizde uygulanan bu ve buna benzer projelerin amacına ulaşması ve yaralı olması için kurumlar arası diyalog ve işbirliği şarttır. Bir yıl boyunca sürecek bu Projenin amacına ulaşması için başta Valiliğimiz olmak üzere, Kaymakamlığımız, SGK İl Müdürlüğümüz ve SGK İlçe merkez müdürlüğümüz, Milli Eğitim İl ve İlçe müdürlüklerimiz, Üniversitemiz, Diğer kamu kurum ve kuruluşları, Basın, Sivil Toplum Kuruluşları, KOBİ’ler Muhtarlar ve açılış toplantımızda bulunan siz değerli katılımcıların desteğinize ihtiyacımız vardır. Projenin memleketimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim.”dedi.
Toplantıda konuşan Bingöl SGK İl Müdürü Muzaffer Çakan ise, “Kayıt dışı istihdamın Türkiye üzerinde ağır etkileri olmasına rağmen, son on yılda Kurumumuzun bu alanda yaptığı çeşitli çalışmalar sonucunda kayıt dışı istihdam hızla gerilemiştir. Yapılan bu iyileştirmelere rağmen bugün Türkiye’de 2016 yılı verilerine göre kayıt dışı istihdam istenilen seviyelere düşürülememiştir. Kurumumuzun kayıt dışı istihdam hedefi, oranın % 15’ler seviyesine çekilmesidir. Bu hedeflerle kurum olarak amacımız; daha fazla kayıtlı istihdam, daha az bütçe açığı ve daha büyük bir Türkiye’dir.” dedi.
Toplantıya katılan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Çiftçi de, “Kayıt dışı istihdam nedir? Kişinin geleceğini garanti altına almamasıdır. Kişinin geleceğinin meçhul olmasıdır. Kayıtlı istihdam ile bireysel düşündüğümüz zaman hem bireyin hem de ailenin geleceğini garanti altına almış olacaktır. Hak deyimi ile sigortalı olmak, bedava tedavi olmak herhangi bir risk yaşandığı zaman kişi bu konuda devletin kişiye yardım etmesi demektir. Kayıtlı istihdam ile ülkenin geleceği garanti altına alınmış olacaktır” diye konuştu.
Toplantıda konuşan Kaymakam Fatih Okumuş ise şunları söyledi:“Kayıt dışı istihdam, işverenin sigorta fonunu destekleyen devletin, dolayısıyla bütün vatandaşların haklardan gasp etmektir, çalmaktır, hırsızlıktır, hukuken kul hakkıdır. Kayıt dışı istihdam, işçinin geleceğinden çalmadır. İşçinin sağlık haklarından mahrum kalmasıdır. İşveren, sigortasız işçi çalıştırırsa iş kazası vs. mesuliyetlerle karşı karşıya kalacak. İşveren on yıl sigortasız işçi çalıştırsa onbirinci yılda işçi işverene dava açsa muhtemelen çok büyük meblağ ödemek zorunda kalacak. Bunun bir de sosyal ilişkiler, halkla ilişkiler imaj, marka gibi hususlarda zarar görecektir. Kayıt dışı istihdamda tartışılacak bir mevzu yok. Fakat etkin olarak yürütülmesi açısından kanaatimce üç enstrümana ihtiyaç vardır. Birincisi kayıt dışı ekonomide mutlaka denetim olmalıdır. Batıda bu kayıt dışı istihdamını denetimle hal etmiştir. İkincisi ise eğitimdir. Bu çok önemlidir. Özellikle eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeliyiz. Üçüncüsü ise mevsimsel etkinlerden arındırılmış iş piyasasının esnek olmasıdır. Bunun için Ülkemizin kalkınması için elbirliğiyle çalışmalıyız.”dedi.
Toplantı yapılan konuşmaların ardından Solhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde verilen yemek ile sona erdi.