Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilen bölgeleri açıkladı. Açıklamada Bingöl afet bölgesi olarak kabul edildi.
6 Şubat'taki depremlerde
Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde, Batman'da hasar gören binaların
bulunduğu yerleşim yerleri “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” kabul edildi.
AFAD tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "6.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem afetleri nedeniyle yaşanan yıkım ve can kayıpları üzerine, 11 ilimiz ve Sivas ili Gürün ilçemiz Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak kabul edilmiştir.
Söz konusu depremler 11 ilimiz dışındaki bazı illerimizi de etkilemiş olup, hasar tespit çalışmaları neticesinde; Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman illerimizde yer alan bazı yerleşim birimlerinde az, orta veya ağır derecede hasar gören binalar olduğu tespit edilmiştir.
Bu nedenle, bahsi geçen illerimizde hasar meydana gelen binaların bulunduğu yerleşim yerleri de Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edilmiştir."
Afet Bölgesi İlanı ile Genel Hayata Etkililik İlanı arasında hiçbir fark bulunmadığı, ikisinin de aynı şey olduğu belirtildi. Afet İlanı kararının da Bingöl'ün genelini kapsadığı vurgulandı.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN YERLERDE NE OLUR?
-Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilir. Devlet hastanelerinin yanı sıra, özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.
-Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.
-Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.
-Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.
-Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.
-Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir.
-Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez. Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir.
-Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkânı sağlanır.
-Bütün şirketlerin, esnafların veya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır.
-Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda, bütün giderler bakanlık tarafından karşılanır.
-Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkânı sağlanır ve merkezi sınavlarda (YKS, ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir.