Solhan İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak, 1-7 Ekim tarihlerinde kutladığı Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı. İlçe Müftüsü Toprak, din görevlilerinin Camiler ve Din Görevlileri Haftasını kutladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her yıl 1-7 Ekim tarihlerinde kutladığı Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Solhan İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak, haftanın önemine değinerek bütün din görevlilerinin Camiler ve Din Görevlileri Haftasını kutladı.
İlçe Müftüsü Toprak; Ekim ayının ilk haftası (1-7 Ekim) 1986 yılında itibaren “Camiler Haftası” olarak kutlanmaya başlamış, 2003 yılından itibaren de camilerin ve din görevlilerinin toplum nazarındaki önemini anlatmak için “Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanmaya başlamıştır. Hafta münasebetiyle her yıl farklı bir tema belirlenmiş olup 2022 yılı “Camiler ve Din Görevlileri Haftasının teması “ Peygamberimiz, Cami ve irşad” olarak belirlenmiştir.
Cami: Yüce Rabbimiz, Müslümanlar için bütün yeryüzünü ibadete elverişli kılmıştır. İbadet etmek için mutlaka bir ibadethaneye ihtiyaçları yoktur. Zorunluluk olmamasına rağmen Peygamberimiz, mescitlerin yapımına önem vermiş, Medine'ye hicret ederken çok kısa bir süre kaldığı Küba denen yerde mescit inşa ettirmiş, Medine'ye yerleştikten sonrada ilk işi Mescid-i Nebevi’yi inşa etmek olmuştur. Ayrıca mescidin bitişiğinde sahabelerin ilim öğrendiği “Suffa” denilen bir bölüm de inşa ederek mescidlerin aynı zamanda ilim yuvaları olması gerektiğini bize öğretmiş oluyordu.
Camiler; günde beş defa okunan ezanlarla Müslümanlara ilahi çağrının yapıldığı yerlerdir. İnsanlar bu kutsal çağrıyla Allah’ın birliğine, namaza, kurtuluşa ve manen dirilişe davet edilirler.
Ezan
sesine kulak vererek camilere koşup kulluk görevlerini yerine getiren Mü’minler
de her namaza duruşlarında Allah’ın huzurunda olmanın manevi zevkine ererler.
İslam medeniyetine göre camiler şehrin kalbidir.
Camiler toplumun bilincini taze tutar. Allah’ın evi olan Ka’benin de içinde bulunduğu Mescid-i haram nedir? Nerededir? bizim için, çocuklarımız için ne ifade ediyor? Peygamberimizin kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebi ve Resulullah’ın Miraca yükseldiği, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa Nedir? Nerededir? Niye bu kadar önemlidir? Bu bilincimizi camilerimiz diri tutmalıdır.
Camiler sadece dini görevlerin yerine getirildiği yerler değil, topluma istikamet vermek için inşa edilen mukaddes mekanlardır.
“Cami” kelimesi “toplayan, bir araya getiren” anlamına gelir. Allah’ın mescidlerine "Cami" adının verilmesi; Her gruptan insanı, sosyal statülerine bakmadan, aralarında ayırım yapmaksızın aynı safta buluşturması ve insanı dağılmaktan koruyup topladığı içindir.
Huzur bulduğumuz, sükunete kavuştuğumuz camilerimiz her zaman temiz tutmalı, orayı kirletecek ve kokutacak her şeylerden kaçınmalıyız. Camilerde dünya ve ahirete yaramayacak boş sözlerden sakınmalıyız,
Din Görevlisi; Allah'a karşı gelen vazifelerimizin başında O'na iman ve itaat etmek gelir. Bu itibarla son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.)'in getirmiş olduğu İslam dinini seçen her insan, aynı zamanda, seçtiği ve kabul ettiği bu dinin görevlisidir.
Dinin
görevlisi olmak demek; dini öğrenmek, öğrendiği dini kurallara göre yaşamak,
dinin emir ve yasaklarına uymak ve ilmini paylaşarak, ahlakı ve davranışları
ile örnek olmak demektir.
Ancak her Müslüman'ın İslam'ı derinlemesine öğrenme imkanı olmayabilir. Bu sebeple toplumda bir kısım insanların din konusunda uzman olması, dini ihtisas yapması gerekir. Dolayısıyla din görevlisi dinini iyi öğrenmiş, topluma örneklik eden, etmesi gereken, dine ve din mensuplarına hizmet veren kimseleri ifade eder. Bu mantıktan hareket edilerek eskiden din görevlileri "hayra hizmet verenler" anlamına gelen "hademe-i hayrat" ismi ile anılıyordu.
Bu
hafta münasebetiyle tüm din görevlilerimizi hürmetle yad ediyorum. “Camiler ve
Din Görevlileri Haftası’nın din görevlilerimiz ve tüm din kardeşlerimiz için
hayırlara vesile olmasını, kalpleri camilere bağlı, huzur ve saadeti, sükuneti
camide bulan kullar olmayı cümlemize, evlatlarımıza nasip eylemesini Yüce
Allah’tan niyaz ediyorum.”