Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Solhan Temsilcisi İbrahim Korkmaz, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’n de yaptığı çağrıda tütün mamullerinin ekonomik, sosyal, fiziksel yıkıcı sonuçları olan ciddi bir bağımlılık olduğunu söyledi.
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Solhan Temsilcisi İbrahim Korkmaz, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü hakkında açıklamalarda bulundu.
Korkmaz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sigara dumanı, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmasıyla, solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir. Bu hastalıklar arasında; akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfeksiyonlar hatta alerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, tütün içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Her yıl dünyadan milyonlarca insanın öldüğü Türkiye'de yüzbin'den fazla insanın hayatını kaybettiği tütün sektörünün acımasız çarkını durdurmak mümkündür. Tütün endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizdedir. 2008 yılında uygulamaya konan kapalı mekânlarda sigara içme yasağının denetimlerindeki eksiklikler nedeniyle kapalı alanların da giderek sigara içilebilir hale geldi. Kamusal alanlara da sigara yasağı olduğunu. Bu yasaklar hastane bahçesi, okul bahçesi, park, cafe, restoranların açık bölümlerini kapsıyor. Nargile kafeler dahil, tüm yiyecek içecek hizmeti veren mekanların açık alanlarında sigara içme yasağı olmasına rağmen maalesef yetersiz olan denetimden kaynaklı neredeyse bütün alanlarda hatta birçok kapalı alanlarda bile sigara içildiğini şahit olabiliyoruz. Özellikle nargile kafelerin şehrin en işlek caddelerde açılması bu kafelerin de nargile sunum izinlerini olmamasına rağmen müşteri ağırlamaları ciddi manada rahatlık oluşturmaktadır. Oysa sigara ve tütün yasağı noktasında her kurumun, kuruluşun sermayesi büyük veya küçük fark etmeksizin denetlenmesi, cezayi müeyyidelere tabi tutulması gelecek nesillere verebilecemiz en büyük sağlık kazanımıdır.”
YASAKLAR ÇİĞNENMEK İÇİN DEĞİL UYMAK İÇİNDİR
Yasakların çiğnenmek için değil uymak için olduğunu belirten Korkmaz, açıklamasını şu ifadeler ile sürdürdü: “Türkiye'de maalesef insanların kafasındaki algı bir yasak konulmuşsa onu çiğnemek bir başarı göstergesi olarak algılanmaktadır. Yasakların toplum sağlığı noktasında öneminin toplumun diğer fertleri tarafından da bilinmesi gerektiğine inanıyoruz getirilen sigara yasağının uygulanabilirliği noktasında ticari odaların, sivil toplum kuruluşların, bireysel anlamda vatandaşların duyarlı olması ve yasaklara uyulması noktasında mahalle baskısı oluşturması elimizi güçlendirecektir. Kendiniz ve sevdikleriniz için sigara ve tütün mamullerini terk edin, getirilmiş yasaklara uyun ve uymayanları da lütfen yetkili mercilere bildirin. Bu konularda göstereceğiniz duyarlılık gelecek nesillere karşı bir sorumluluk vatandaşlık görevimizdir.”