Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve bu kapsamda Bingöl Valiliği himayesinde Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde 2 gün süren Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Bingöl İl Sağlık Müdürlüğünde gerçekleştirildi.
Madde Bağımlılığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Ben Olsaydım' etiketiyle düzenlenen çalıştayda; alkol, tütün, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarının önüne geçilmesi hedeflendi. Düzenlenen çalıştayda, vatandaşların düşüncelerine başvurulup, 'Ben olsaydım şöyle mücadele ederdim' adı altındaki fikirler bir havuzda toplandı.
SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELİŞTİRİLDİ
İl sağlık müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “19-20 Nisan tarihleri arasında olmak üzere 2 gün süren çalıştayda Bingöl il genelinde mevcut bağımlılık ile ilgili sorunları tespit etmek ve bu sorunların tespitine yönelik çözüm önerilerini bulmak amacıyla uyuşturucu, alkol, tütün ve davranışsal bağımlılık konuları ele alındı. Çalıştaya; ilimiz kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayında; bağımlılıkla mücadele kapsamında sorun ve çözüm önerilerinin tartışılmasının yanı sıra katılımcıların tecrübe ve bilgi bilgilerini paylaşabilmelerine zemin oluşturup ülkemizde yürütülen çalışmalarında katılımcılar ve kamuoyuna aktarılabilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 6 grupta toplam 120 katılımcı, alkol, tütün, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarının önüne geçilmesi konusunda çözüm önerileri sundu.” ifadelerine kullanıldı.
GRUPLAR, SUNUMLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayının kapanış kısmı ise Bingöl Valiliği Toplantı salonunda gerçekleşti. Gerçekleşen sunum programına İl Vali Yardımcısı Fatih Kaya, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın Polat, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Vedat Soyiler, Hizmet Başkan Yardımcısı İrfan Günerigök, kurum amirleri, sağlık müdürlüğü yöneticileri ve çalıştay katılımcıları katıldı.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Vedat Soyiler’in tanıtım konuşmalarının ardından grup başkanları tarafından çalıştayda dile getirilen sorunlar ve çözüm önerileri başlıklar halinde sunuldu.
İl Vali Yardımcısı Fatih Kaya’nın kapanış ve teşekkür konuşmasının akabinde katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi.
ÇALIŞTAY ÖNERİLERİ NE OLACAK?
Son olarak “6 gruptan alınan çözüm önerileri tek bir havuzda toplanarak Sağlık Bakanlığına gönderilecek. 81 il tarafından Sağlık Bakanlığına sunulan sorunlar ve çözüm önerileri burada incelenecek, detaylandırılacak ve iller ve ülke bazında gerekli kararlar alınarak bağımlılıkla mücadelede etkin adımlar atılacak. Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da incelenecek olan sorunlar ve çözüm önerileri ayrıştırılacak, ilimizde yapılması gereken maddeler tekrar ele alınacak ve il bazında bağımlılıkla mücadelede gerekli çalışmalar yapılacak.” denildi.