Berat Kandili münasebetiyle İlçe Müftülüğü tarafından Ulu Camii’de özel bir program düzenlendi. Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilen Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili programı dualarla ihya edildi.
Ulu Camii’de düzenlenen programda Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okundu. Daha sonra İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak, yaptığı konuşmasında Berat Kandilinin önemine değindi.
Müftü Toprak Ulucamii de verdiği vaazına şu ifadelere yer verdi.
Bizi bu yılın Şaban ayına ve Berat gecesine kavuşturan yüce Rabbimize sonsuz hamd-u senalar olsun.
Berât gecesi terim olarak sözcük manası, bir şeyden kurtulmak, bir şeyin insanın zimmetinden düşmesi
sorumluluktan, suç ve cezadan kurtulması demektir. Müslümanların, Allah’ın affı ve mağfireti ile günah yükünden kurtulacağı, arınıp temizleneceği, ilahi affa nail olacağı umularak bu geceye Berât gecesi denmiştir. Yüce Mevlam bu geceyi bizim beraatımıza vesile kılsın, cehennem ateşinden kabir azabından, bu gecenin hürmetine Rabbimin lutfuyla beraatımıza vesile olsun inşallah. Tabi değerli cemaat bu kandil gecelerinin bizim kültürümüzde apayrı bir yeri vardır.
Güzel yönlerinden biri şu şekildedir değerli Müslümanlar. Örneğin din noktasında biraz mesafeli davranan dine biraz soğuk bir bakışı olan kimselerin bu kandil gecelerinde özellikle camilere uğrayıp ta nicelerinin Allah ile buluşmasına sebep olur bu tür geceler. Arkadaş tavsiyesi üzerine olur, dostunun , kardeşinin tavsiyesine uyarak camiye gelen bu kandil gecelerinde okunan ilahilerden, mevlidi şeriften, Kur’an-ı Kerimden etkilenip de tamamıyla hidayete varan, Allah’a yönelen, alnı secdeye giden nice kardeşlerimiz olmuştur. Bu vesileyle kandil gecelerinin de bu tür durumda olan kardeşlerimizin hidayetine ve tekrardan secdeye varmalarına vesile olmalarını Rabbimizden niyaz ediyoruz.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) başka bir Hadis-i Şeriflerinde de : “Şâban ayının ortasındaki gece ibadet ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Muhakkak ki Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu şunu isteyen?, yok mu bunu isteyen?’ diye buyurduğunu bize haber vermiştir.
Tabi diğer kandillerle alakalı böyle net bir ifade olmamakla birlikte berat gecesi ile ilgili Efendimizin böyle bir sözü vardır.
O halde: Allah’a yönelmek ve ona teslim olmak için, bu gibi rahmet fırsatlarını gaflette geçirmeyelim. Yüce Yaradan’ın affına ve berâtına nail olabilmek için önce biz affedici olalım. Müslüman kardeşlerimize haklarımızı helal edip onları affedelim. Biz de onlardan helallik almaya gayret edelim. Her türlü kötülükten, şerden, gafletten hayasızlıktan, zulüm ve adaletsizlikten uzak durmaya çalışalım.
Berat gecesinde yapılması gereken özel bir ibadet olmamakla beraber, Hz. Peygamber’in Şâban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek, onu ihya ettiğine dair diğer rivayetleri de göz önüne alan âlimler, bu geceyi namaz kılarak, gündüzünde oruç tutarak, Kur’an-ı Kerim okuyarak, tövbe, istiğfar ve dua ederek geçirmenin sevaba vesile olacağını dile getirmişlerdir.
Allah’ım bizi ve tüm Ümmet-i Muhammedi günah yükünden kurtulmuş, berâtını almış olarak mübarek Ramazan ayına kavuştur ve Berât gecesini tüm İslam âlemi ve insanlık için hayırlara, huzura ve felaha vesile eyle.