Advert
as

“İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA PANELİ”

“İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA PANELİ”

Bingöl Üniversitesinde, İstiklal Marşı’nın Kabulünün 101. Yıl Dönümü Hasebiyle “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Paneli” düzenlendi.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Gider’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Dr. Öğr. Üyesi Onur Tokiz “Akif’in Sanatçı Kimliği ve Mizacı”, Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Aydoğdu “Akif’te Hürriyet Tasavvuru”, Doç. Dr. Adem Gürbüz “İstiklal Marşı’nın Doğuş Atmosferi ve Yazılış Şartları” başlıklarında sunum yaptı.

 

“İSTİKLAL MARŞI’NI YAZILDIĞI ORTAM İLE ANLAMAK LAZIM”

“Akif’in Sanatçı Kimliği ve Mizacı” başlıklı sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Onur Tokiz, Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’ının yazıldığı ortam ile anlaşılması gerektiğini belirterek, Mehmet Akif’in, gerçeklik hassasiyetinden ötürü manzumeler ihtiva eden Safahat’ını roman edasıyla kaleme aldığını, milli mücadelenin manevi komutanı olduğunu, kimseye minnet etmediğini, sadakatli davranmayı kişilik olarak benimsediğini ve bir öz/eleştiri olarak kıymetinin layıkıyla bilinmediğini söyledi.

 

“MEHMET AKİF, SALT BİR SANATÇI OLARAK GÖRÜLMEMELİ”

Panelde “Akif’te Hürriyet Tasavvuru” başlıklı sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Aydoğdu, Mehmet Akif’in salt bir sanatça olarak görülmemesi gerektiğini ifade ederek, Mehmet Akif’in kutsal bir metini (İstiklal Marşı) kaleme aldığı için sembol bir şahsiyet olduğunu, en yoğun işlediği temanın “Hürriyet” ve hürriyetin olmadığı yerde “izmihlâl” hâlinin yaşandığını, hak ve hürriyete olan düşkünlüğünden ötürü dönemin otoritesini eleştirmekten çekinmediğini belirtti. Aydoğdu, manevi hak ve hürriyetlerin ancak bağımsız bir devlette yaşanabileceğini de sözlerine ekledi.

 

“MEHMET AKİF, YAŞAYARAK YAZAN BİR ŞAHSİYETTİR”

 

“İstiklal Marşı’nın Doğuş Atmosferi ve Yazılış Şartları” başlıklı konuşma yapan Doç. Dr. Adem Gürbüz, “İstiklal Marşı”nın yazıldığı şartların iyi bilinmesi gerektiğini, bu marşın isimlendirilme mantığının, Hak-Batıl savaşı olarak değerlendirilebilecek bir mücadelede İslam’ın mukaddes değerlerini savunduğu için kahraman ordumuza hitaben yazıldığını ifade etti. Akif’in şiir yazma hususunda ortaya koyduğu mütevazı tavra dikkat çeken Gürbüz, Mehmet Akif’in sözlerinin tesirli olmasının nedeni olarak da söylediği şeyleri yaşayarak yazması olduğuna vurgu yaptı.

 

“İSTİKLAL MARŞI, MİLLETİMİZİN YENİDEN DOĞUŞUNU SEMBOLİZE EDİYOR”

 

Panelin moderatörlüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Gider, M. Akif’in şiirlerinde duygu, hayal, fikri mezcederek ve yaşayarak sunduğunu, Akif’in, nesil ideali (Âsım’ın nesli) olan bir mütefekkir olduğunu, İslam ahlakıyla ahlaklandığını, O’nu hakkıyla tanıma, yaşama ve yaşatma azminde olmamız gerektiğini söyledi. “İstiklal Marşı”nın milli mücadele ruhunu yansıttığını, milletimizin yeniden doğuşunu/şahlanışını sembolize ettiğini ifade eden Gider, özellikle gençlerin Asım’ın nesli olma bilinciyle hareket etmesi ve gelecek vizyonlarını milli ve manevi değerlerle inşa etmesi gerektiğine de dikkat çekti.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum