Advert
as

GENİŞLETİLMİŞ İL DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

GENİŞLETİLMİŞ İL DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Bingöl'ün temel sektörünün tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Yılmaz, “Tarım ve hayvancılık modası hiç bir zaman geçmeyen bir sektördür. Bu noktada son zamanlarda Türkiye'nin en büyük tarımsal sanayi yatırımı, gıda yatırımı Bingöl'de gerçekleşti. O da Sütaş yatırımıdır.” dedi.


AK Parti Bingöl İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı Solhan'da düzenlendi.
Toplantıya; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, 23. Dönem Bingöl Milletvekili Yusuf Coşkun, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, AK Parti İl Başkanı Haşim Sağlar, Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, ilçe ve belde belediye başkanları, AK Parti ilçe başkanları ve partililer katıldı.
Solhan Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda katılımcılar tarafından birer selamlama konuşması yapıldı.
‘İSTİHDAM BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZDİR’
Açılış konuşmasında; göreve geldiği günden bu yana Solhan'da yapılan bir çok hizmeti anlatan Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, özellikle son yıllarda yapılan Altyapı-Üstyapı çalışmalarının yanında; Doğalgaz, Kubbet'üs-Sahra mescidi, güneş enerjisi panelleri, semt sahaları ve istihdam konularına geniş yer verdi. İstihdamın birinci öncelikleri olduğunu belirten Başkan Yıldız, "Genç bir nüfusa sahibiz ve bu genç nüfusun da nerden bakarsanız yüzde 50 oranında işsiz. Bunların bir çoğu geçimlerini temin edebilme adına yazın diğer illerde çalışmak suretiyle ailelerini geçindiriyorlardı. Bizde geldiğimizden beri Solhan'da üç tane tekstil atölyesi için girişimci müteşebbis bulduk. Yaklaşık 600 kardeşimiz burada istihdam ediliyor. Bunlardan bir tanesi de ticaret bakanlığımızın desteği ile yapacağımız tekstil atölyesidir. inşallah bu sene içerisinde bitirip halkımızın hizmetine sunacağız. Burada da en az 300 kardeşimizin istihdam edilmesi bekleniyor. Dışarıdan Solhan'a gelen misafirlerimizi ağırlayacak yerimiz yoktu. Mini bir sosyal tesis inşa ettik bitti. Şimdi çevre düzenlemesinin ardından hizmete sunulacak." diyerek konuşmalarını kültürel ve sportif çalışmalara verilen desteklerle tamamladı.
‘BİNGÖL VE SOLHAN OVALARINI SİT ALANI İLAN EDEREK KORUMA ALTINA ALINMIŞTIR’
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, toplantıda yapılan yatırım ve destekleri anlattı.
Bingöl'de en fazla katma değer üreten, istihdam sağlayan ve refah getiren sektörün tarım ve hayvancılık sektörü olduğunu belirten Tunç, konuşmalarına şöyle devam etti: “Bingöl ilimizin 2020 yılı tarımsal hasılası 1,3 Milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 2002’de sadece 16 bin Dolar olan tarımsal ihracat 2020 yılında 1,7 milyon Dolara, 95 bin ton olan bitkisel üretim, bugün 444 bin tona yükselmiştir. Büyük Ova Projesi kapsamında Bingöl ve Solhan ovalarını sit alanı ilan ederek koruma altına alınmıştır.  Bingöl’de önceki yıllar yapılmış ancak çeşitli nedenlerle atıl durumda bulunan 22 adet süt toplama merkezinin bakım onarım ve modernizasyonu yaparak faaliyete geçmiştir. Bunun yanında 10 adet yeni süt toplama merkezi kurularak ilimizin günlük süt toplama kapasitesi 148 tona ulaşmıştır. Yine bakanlığımız tarafından verilen destekler ile 2017 yılından itibaren arılı kovan sayısı 132 bin'den %19 artış ile 157 bin’e, 1.029 ton olan bal üretimimiz %67artarak 1.724 tona yükselmiştir. Bingöllü çiftçimize 2002’de sadece 2 milyon TL destek ödemesi yapılırken, 2021 yılında tam 48 milyon TL destek verdik. Son 19 yılda ise toplam 420 milyon TL destek sağladık. Kırsal kalkınma hibeleri kapsamında 735 projeye 79 Milyon TL destek verdik ve bin 200 kişiye istihdam sağladık.  Genç Çiftçi Projesi ile 604 projeye 18 Milyon TL kaynak aktardık ve gençlerimizi iş sahibi yaptık. Tarım faaliyetlerinin en önemli unsurlarından birisi de su kaynaklarımızdır. DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından, 2003’den bugüne kadar Bingöl’ümüze değer katan 6 adet Baraj, 2 adet Gölet, 11 adet Sulama Tesisi, 1 adet Toplulaştırma, 116 adet Taşkın Koruma Tesisi, 1 adet İçme suyu Tesisi, 6 adet HES olmak üzere 143 tesis hizmete alınmıştır. Ayrıca; 365 aileye büyükbaş ve küçükbaş hayvan,29 aileye arılı kovan, 3632 haneye güneş enerjisi, 2306 haneye bina izolasyonu ve 1603 haneye soba desteği verilmiştir. Meralarımıza da 38 adet gölgelik, 94 adet sıvat yapılmıştır. İlimizde 3 adet bal ormanı ve 4 adet mesire yeri tesis edilmiştir. Elbette bu çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir. Vatandaşımızın yapılanlardan haberinin olması lazım, siz kıymetli hemşerilerimizin doğruları bilmesi lazım."
‘TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TARIMSAL SANAYİ YATIRIMI, GIDA YATIRIMI BİNGÖL'DE GERÇEKLEŞTİ’
Açıklamalarına dünya gündemiyle başlayan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, konuşmalarını enerji fiyatları, ülke siyaseti, Bingöl’de yapılan yatırımlar ve tarım ve hayvancılık konuları ile sürdürdü.
Enerji fiyatlarındaki artışı değerlendiren Yılmaz, "Kuraklık sadece tarımı değil enerjiyi de etkiledi. Geçen sene yağmur, kar olmayınca barajlarımız dolmadı. Barajlardan hidroelektrik üretemedik. Hidroelektrik en ucuz elektriktir. Bu maalesef azaldı Türkiye'de. Yağmur kar olmayınca  azaldı. Azalınca enerjiyi neyle ürettik? mecburen doğal gazla. Doğal gazı aldık yurt dışından, doğal gaz çevrim santrallerinde enerji ürettik, toplumumuz elektriksiz kalmasın diye. Aynı süreçte dünyada kuraklığın da etkisiyle, talep koşullarının etkisiyle doğal gaz fiyatları dünyada aldı başını gitti. 150 dolar civarında olan dolar bir ara 1500-2000 dolarlara çıktı. Çılgınca bir artış oldu. Bu bizim elimizde olan bir şey değil. Biz ne yaptık ama buradaki yüksek fiyatın vatandaşımıza yansımaması için milli bütçeden tam 100 milyar lira elektriğe, doğal gaza sübvansiyon verdik. Bunu yapmasaydık 4 lira olan faturanın 3 lirasını devlet ödedi, 1 lirasını vatandaşa yansıtmış olduk. Bu sene inşallah kar, yağmurla hem tarımımıza bereket gelecek hem de barajlarımız dolacak, enerjiye bunun çok ciddi katkısı olacak. Dünyada da inşallah yavaş yavaş dengeler oturdukça, dünya fiyatları da daha makul çizgilere gelecek ve Türkiye inşallah fiyat artışı meselesini de aşacak. Cumhurbaşkanımız zaten enerji konusunda belli adımlar attı. Yeni adımlarla inşallah halkımızı ve esnafımızı daha çok rahatlatacağız." açıklamalarında bulundu.
Konuşmalarının devamında Bingöl'ün temel sektörünün tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Yılmaz,“Tarım ve hayvancılık modası hiç bir zaman geçmeyen bir sektördür. Bu noktada son zamanlarda Türkiye'nin en büyük tarımsal sanayi yatırımı, gıda yatırımı Bingöl'de gerçekleşti. O da Sütaş yatırımıdır. Bunun sonuçlarını daha yeni yeni görüyoruz, göreceğiz daha. Asıl meyvelerini bundan sonraki yıllarda toplayacağız. Solhan ilçemiz de tarım ve hayvancılıkta güçlü bir ilçemiz olarak gerek süt üreterek, gerek yem bitkisi üreterek inşallah bundan faydalanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum