Bingöl Üniversitesi ile Ordu Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “III. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi (ISTC3) ” 12-14 Kasım tarihleri arasında çevrim içi olarak 2 panel ve 20 ayrı oturumla gerçekleştirildi.
ISTC3 Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Üzeyir Kement’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen açılış paneline Bingöl Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan ve ISTC3 Danışma Kurulu Dönem Başkanı Prof. Dr. Orhan Batman katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, uzmanlık alanının edebiyat olduğunu belirterek “Mevlana’yı Sadi’yi, Türk şairlerini ve İran edebiyatını bilirim. ” dedi. Edebiyat alanında yapılan çalışmaların ve şiirlerin büyük bir kısmının tasvirlerden oluştuğunu aktaran Prof. Dr. Hasan Çiftci, “Bu tasvirler bize kendimizi, doğayı, çevremizi, tarihi eserleri tanımamızı sağlıyor.” diye konuştu.
Prof. Dr. Çiftci, kendimizle, doğayla, çevremizle, ülkemizle ve başka insanlarla barışık bir hayat sürdürmek için seyahate ve turizme ihtiyaç olduğunu söyledi.
“HER ŞEYDEN ÖNCE YÜCE YARATICIYA İNANAN KÂİNATI YOKTAN VAR EDEN BİR GÜCÜN OLDUĞUNA İNANAN İNSANLARIZ”
Gezmeyi, görmeyi ve seyahat etmeyi çok sevdiğini söyleyen ve kendisini bir turizm gönüllüsü olarak nitelendiren Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, Rektörlük görevine başladığında turizm fakültesini etkinleştirdiğini belirtti. Akdoğan, turizmin önemli ve anlamlı olduğunu ifade ederek, “Yabancıların ülkemize gelmeleri, bu güzel vatanı, bu güzel ülkeyi görmelerini, tanımalarını, insanımızı, kültürümüzü, medeniyetimizi ve coğrafyamızı görmelerini isterim” dedi.
Evrende bir düzen olduğuna inandığını belirten Prof. Dr. Akdoğan, bu düzenin en tepesinde insan olduğunu söyledi. Diğer tüm varlıkların insan için yaratıldığına inandığını belirten Akdoğan, “Biz her şeyden önce yüce yaratıcıya inanan kâinatı yoktan var eden bir gücün olduğuna inanan insanlarız. İnsan evrenin sunduğu imkânlardan en ideal anlamda yararlanmalıdır. Ancak bu kullanım ve yararlanma sürecinde sürdürülebilir turizm anlayışıyla evreni yok etmeden evreni tahrip etmeden evrenin ontolojik düzenini yapısını ve dokusunu bozmadan ondan yararlanarak varlığımızı sürdürmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.
“İNSANLIK ARTIK BU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMINI ANLAMAK ZORUNDADIR”
ISTC3 Danışma Kurulu Dönem Başkanı Prof. Dr. Orhan Batman, COVID-19 nedeniyle insanlığın zor günler geçirdiğine dikkat çekerek, “Özellikle bu salgın konusunda insanlığın kabahatlerinin olduğunu hep birlikte biliyoruz. Ancak bu ve buna benzer tüm salgın hastalıklarda, iklim krizlerinde ve çevre felaketlerinin arkasında insanlığın hoyratça tutumu yatmaktadır. Evet, insanlık artık bu sürdürülebilirlik kavramını anlamak zorundadır” şeklinde konuştu. Sürdürülebilirliği “insanın kullandığı yaşamsal kaynakların sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılması” olarak tanımlayan Prof. Dr. Orhan Batman, “yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı çocuklarımızdan emanet aldık” atasözünde olduğu gibi emanet bilinciyle çevrenin kullanılması gerektiğine dikkati çekti.
“KONGRE YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA, GELECEK NESİLLERE TEMİZ, DOĞAL BİR YAŞAM ALANI BIRAKMAK ADINA YAPILDI”
ISTC3 Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Üzeyir Kement, kongrenin kapanış konuşmasında kongrenin temel amacının tüm dünyanın ortak gayesi olan sürdürülebilirlik teması ve turizmde sürdürülebilirliği araştırmak, anlamak, geliştirmek olduğunu ifade etti. Daha yaşanabilir bir dünya, gelecek nesillere aktarılabilecek temiz, doğal bir yaşam alanı bırakmak adına kongreyi düzenlediklerini bildiren Doç. Dr. Kement, yazarların ve konuşmacı hocaların desteğiyle turizmde sürdürülebilirlik temasını bilimsel açıdan detaylıca ele aldıklarını aktardı. Kement, III. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi’nin ulusal ve uluslararası düzeyde toplam 76 bildiriyle gerçekleştirildiğini ifade etti.
Kongre çalışmalarında Bingöl Belediyesi’nin kendilerine destek olduklarını dile getiren Kement, konuşmasını şöyle tamamladı: “III. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi Yürütme Kurulu tarafından planlandığı andan itibaren desteğini esirgemeyen Bingöl Üniversitesi ve ortak bir çalışma haline geldiği andan itibaren yine desteğini esirgemeyen Ordu Üniversitesi yönetimlerine teşekkür ederiz. Kongrenin finansal sorunlarında yanında olan ve her türlü desteği esirgemeden bizlere sunan Bingöl Belediyesi’ne teşekkürü bir borç biliriz”.