2011 yılında başlatılan ve sonrasında devam ettirilen ceviz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projeleri kapsamında bugüne kadar toplam alanı 3.420 dekar olan 292 adet kapama ceviz bahçesi kurulduğunu belirten Bahadır, Bu kapsamda Bingöl’de bugüne kadar toplam 245.838 adet sertifikalı ceviz fidanı toprakla buluşturulduğunu söyledi.
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2011 yılında başlatılan ve sonrasında devam ettirilen ceviz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projeleri kapsamında %50 hibeli olarak 12.300 adet sertifikalı ceviz fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.
Dağıtım töreninde konuşan İl Müdürü Burhan Bahadır: "Bingöl; geçmişten günümüze ceviz yetiştiriciliğinin geleneksel olarak yapıldığı, ceviz yetiştiriciliğine elverişli arazilere ve iklime sahip olan bir ildir. İlimiz aynı zamanda Mülga Orman ve Su İşleri Bakanlığının Ceviz Eylem Planı içerisinde yer almaktadır. İlimizin sahip olduğu bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için 2011 yılında başlatılan ve sonrasında devam ettirilen ceviz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projeleri kapsamında bugüne kadar toplam alanı 3.420 dekar olan 292 adet kapama ceviz bahçesi kurulmuştur. Kapama ceviz bahçelerine dikilen fidanlar, münferit olarak dağıtımı yapılan fidanlar ve şuan dağıtımını gerçekleştirmekte olduğumuz 12.300 adet fidan ile birlikte ilimizde bugüne kadar toplam 245.838 adet sertifikalı ceviz fidanı toprakla buluşturulmuştur. Proje finansmanı Bingöl İl Özel İdaresi ve Bakanlığımız tarafından karşılanmıştır. Projeye bugüne kadar yapılan yatırımın toplam tutarı 3 Milyon 581 Bin 426 TL olup bu tutarı 2 Milyon 269 Bin 278 TL lik kısmı hibe desteği olarak çiftçimize verilmiştir. Projenin amacı ceviz yetiştiriciliği konusunda potansiyeli yüksek olan ilimizde, geleneksel yöntemlerle yapılan ceviz yetiştiriciliğini modern ceviz yetiştiriciliğine dönüştürmek, ülke ekonomisine ve üretimine katkı sağlamaktır. İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizde kurulan ceviz bahçelerinin ve dağıtımı yapılan fidanların kontrolleri de belli aralıklarla yapılmaktadır. Kurulu bahçelerde kuruyan fidanların yenilenmesi, verim ve bakım budaması, gübreleme, sulama ve diğer bakım işlemleri için çiftçimize arazide uygulamalı eğitimler verilmektedir. Bugün burada dağıtımını gerçekleştirdiğimiz ve toprakla buluşacak fidanlarımızın bereketli olmasını ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diler, emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.