Kurban Bayramı ve Kurban İbadeti ile ilgili bilgi veren Solhan İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak, “Bayramımızı ve Kurbanlarımızı Rabbimizle ve kardeşlerimizle yakınlaşma fırsatına çevirelim.”dedi.
Solhan İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak, yaklaşmakta olan Kurban Bayramı ve Kurban İbadeti hakkında Hadislerden örnekler vererek bilgi verdi.
Ramazan ve Kurban bayramın hicretin ikinci yılından itibaren kutlanmaya başlandığını belirten Müftü Toprak,“Hicretten sonra, Medine sakinlerinin iki farklı bayramı kutladıklarını gören Peygamber Efendimiz (S.A.V.), “Allah sizin için o iki günü daha hayırlı iki günle, Kurban ve Fıtır bayramlarıyla değiştirmiştir.” mealindeki Hadis-i Şerifi ile Müslümanlara Ramazan ve Kurban bayramlarını müjdelemiştir.
Bayramımızı ve Kurbanlarımızı Rabbimizle ve Kardeşlerimizle Yakınlaşma Fırsatına Çevirelim
Peygamber Efendimiz “Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.” buyurarak Müslümanları tek bir vücuda benzeterek birbirimiz için ne anlama geldiğimizi bize öğretmiştir.
Müslümanların, hac ibadeti için kutsal mekânlarda Allah’a niyaz ettikleri bu mübarek günlerde bizler de bulunduğumuz yerlerde, camilerimizde, evlerimizde Rabbimize yalvarıp dua etmeli ve kurbanlarımızla kardeşlerimize yakın olmanın yollarını aramalıyız.
Aramızda kırgınlıklar olsa da bayramlarımızı küskünlük ve dargınlıkların sona erdirilmesi için fırsat bilmeli, sıla-i rahim görevimizi yapmanın huzuruna ermeliyiz.
Kendi aramızda bayramlaşmanın yanında hasta olan kardeşlerimizi ve ahirete göç eden kardeşlerimizi de unutmamalı, hastalarımızı ziyaret ederek onlara geçmiş olsun temennilerimizi sunmalı, kabristanlarımızı da ziyaret ederek orada yatanlara hayır duada bulunmalı ve Yüce Rabbimizden rahmet dilemeliyiz. Aile efradımızı, özellikle çocuklarımızı da bayram neşemize ortak etmeliyiz.
Kurban İbadeti
Bir ibadet olarak kurban, insanlık tarihiyle beraber başlar. İnsanlık tarihi boyunca bütün ilahi dinlerde kurban kesmek, insanı Allah’a yaklaştıran ibadetlerden sayılmıştır. Ama günümüzdeki anlamıyla, Kurban’ın tarihçesi, Hz. İbrahim (a.s.) ve oğlu Hz. İsmail (a.s.) ile başlar.
Peygamber efendimiz: “Ademoğlu kurban bayramı günü, Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz ki o kesilen kurban kıyamet günü boynuzları ve kılları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş edin.”
Vekaletle Kurban Kesimi
Türkiye Diyanet Vakfı 1993 yılından beri vekaletle kurban kesimi organizasyonu düzenlemektedir.
TDV 2021 yılı Kurban bayramında da yurt dışında ve yurt içinde vatandaşlarımızın vekâlet yoluyla bağışladığı kurbanları kestirip ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırmayı planlamaktadır.
Kurbanını vekalet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlarımız ilçe müftülüğümüze veya camilerimizdeki din görevlilerimize ulaşarak veya vakfın internet sitesinden (tdv.org.) online olarak vekalet verebilmektedir.
Kurban ücretleri 2021 yılı için yurtiçi bin 125 lira, yurt dışı ise 925 lira olarak belirlenmiştir. Vatandaşlarımız bayramın ilk gününe kadar vekaletlerini verebilirler.
İlçemizdeki Kesim Süreci
Vatandaşlarımızın yurt içinde kestirilmek üzere bağışladığı kurbanlar yurdumuzun çeşitli yerlerinde olduğu gibi ilçemizde de kestirilip hocalarımız aracılığıyla vatandaşlarımıza ulaştırılacaktır.
İlçemizdeki vatandaşlarımıza kurban etlerinin ulaştırılmasına vesile olacak olan kurban sahipleri başta olmak üzere, organizasyonda emeği geçecek olan hocalarımıza şimdiden teşekkür ediyor, kurbanlarımızın, Rabbimize ve birbirimize yakınlaşmamıza vesile olmasını niyaz ediyorum.
Bu vesile ile tüm Müslümanların yaklaşan Kurban Bayramını tebrik ediyor, bayramın tüm Müslümanlar ve insanlık âlemi için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.”dedi.