Advert
as

Kadın Akademisi’nde “Anne” Konuşuldu

Kadın Akademisi’nde “Anne” Konuşuldu

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından kurulan "Kadın Akademisi", anne ve genç kızlara yönelik Solhan’da eğitim programı düzenledi.

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından kurulan "Kadın Akademisi", anne ve genç kızlara yönelik kadınların iktisadi, sosyal ve kültürel yaşamda hayata tutunmalarını kolaylaştırmak, ailenin temel yapısını güçlendirmeye yardımcı olmak, sağlıklı nesiller yetiştirme konularında eğitim verildi.

 

Solhan Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen eğitim programına Kaymakam Fatih Okumuş,  Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Bingöl TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Çalbay,  davetliler ve kadın girişimciler katıldı.

 

Programdaki konuşmasına anneler gününü kutlayarak başlayan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız,”Anne her şeyin kendisi, aslıdır. Özellikle bizim toplumumuzda, inanç ve kültürümüzde annenin değeri bir başkadır. Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Cennet anaların ayakları altındadır” buyurmuştur. Başka Hadiste, “Allah-u Teala kadınlara hayır, insanlara lütuf ile muamele eylememizi emreder. Çünkü analarınız, kızlarınız halalarınız onlardır. Onlara ne kadar lütufkar davranırsanız Allah’ın rızasına o kadar yakın olursunuz.” buyurmuştur. Başka bir Hadisi Şerif’te de “Kul hakları içinde en hürmete layık hak, kadın hakkıdır.” buyurmuştur. Bu sözler gösteriyor ki, kadın bizim değerlerimiz içinde önemlidir. Kadın cemiyet hayatımızın önemli unsurlarındandır. Ailenin ve toplumun yapısında kadın temel bir direktir. Bütün dünya toplumlarının içtimai siyasi, iktisadi ve diğer bütün meslek ve sanat alanlarındaki idarecilerini dünyaya getiren, besleyip büyüten ve onlara şahsiyetlerinin ilk prensiplerini kazandıran annelerdir. Bu bakımdan bir kadın içinde en ulvi ve yararlı meslek anneliktir. Anneye olan bu saygı toplumun seviyesini ve toplumda kadını layık olduğu mevkii gösteren bir ölçüdür. Cemiyet hayatımızın maddi, manevi olarak her türlü kalkınmasında kadınlarımızın büyük rolü ve katkısı vardır. Zira kadın cemiyetteki yerini ve kadınlık hasletlerini muhafaza ettiği ve geliştirdiği müddetçe toplum huzur bulur.
Toplumun geleceğini belirleyen en önemli unsur Aile içi eğitimin güçlü olması ile mümkün olabilecektir. Toplumun sağlıklı bir bünyeye sahip olması, ahlaklı, faziletli annelerin yetişmesi ile mümkündür. Eğer bugün yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen, toplum olarak ayakta kalabilmekte, krizleri aşmayı başarabilmekte isek, bunu güçlü olan aile kurumumuza borçluyuzdur. Bunda en büyük pay ailenin temel taşı annelerimizdir. Anne hayatı ve yaşamayı ideal hale getirmekte her türlü güçlüğe karşı göğüs germe iradesini ortaya koyabilmektedir. Birey, çocukluk döneminden itibaren çevresinde yaşayan insanların davranış ve tutumlarını taklit eder. Bu taklit önce anne ve baba imajı ile başlar.

Kişilik doğrudan doğruya anne- babanın çocuğu ile karşılıklı kurduğu ilişkiden doğmaktadır. Kişilik çocukla içinde yaşadığı toplumla sıkı ilişkilerden, çok kuvvetli duygusallıklardan oluşmakta çocuk ile çevre arasındaki ilişkinin, diyalogun ve etkileşiminin sonucu olarak değerlendirilir. Bir çocuğa ana babası nasıl davranırsa, çocuk da diğer kişilere karşı öyle davranır. Önce karakterin, daha sonra kişiliğin oluşmasında ve gelişiminde çocuk, ana baba etkileşimi sürecinde sevgi ve disiplin temel rol oynar. Çocuğun karakteri, çoğu kez kendisini ana babasının verdiği davranış özelliklerini yansıtır. Karakteri oluşturan en önemli yol çocuğa ahlaki davranışını nedenlerini açıklamak, çocuğun kararları kendi kendine almaları ve onları akıllıca nasıl eleştirebileceklerini öğretmektedir. Sağlam duygusal temeller üzerine kurulan kişiliklerde ki çocuklar, hayatın beraberinde getirdiği sorunlarla baş etmeye hazırlanmış demektir. Kişilik zamanla olgunlaşır. Çocuğun fiziki, zihinsel ve duygusal yapısı zamanla gelişir. Önceleri duygu ve heyecanlarını denetleyemeyen çocuk büyüdükçe duygu ve heyecanlarını nasıl denetleneceğini öğrenir. Ailenin sosyal- ekonomik düzeyi, kültürel durumu, arkadaş ve okul çevresi çocuğun kişiliğinin oluşumunda önemli rol oynar.”şeklinde konuştu.

 

 

Daha sonra kısa bir selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye çıkan Kaymakam Fatih Okumuş,”Bütün annelerin anneler gününü kutluyorum. Ayrıca bu programda emeği geçen Bingöl Ticaret Sanayi Odasına, Valiliğe, Üniversiteye teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Kadın, annedir. Peygamber Efendimiz, ““Cennet anaların ayakları altındadır” buyuruyor. Annelerimiz bizi büyütürler, hayatı ve hayata bakışımızı öğretirler. Kadınlarımızın öncelikle annedir, eştir daha sonra çalışan bireydirler. Peygamber Efendimizin bir hadisinde "Sizin en hayırlınız kadınlarına, eşlerine en iyi davrananlarınızdır."buyurmuştur. Hz. Adem ilk insan, ilk Peygamber’dir. Dünyaya geldikten sonra Cenab-ı Allah’a dua ediyor, Yalnızlık hissiyatı çekiyor. Allah, ikinci insan Havva annemizi yaratıyor. Dolayısıyla yalnızlık Allah’a mahsustur. Tekrar anneler gününü kutluyorum, bu programın hayırlara vesile olmasına Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.”dedi.       

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum