Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım 1989’da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. yıl dönümünde Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH) tarafından program düzenlendi.
Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH) Çocuk Kulübü, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım 1989 yılında kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. yıl dönümü nedeniyle bir dizi etkinlik yaptı. Bingöl İHH Başkanı Muhittin Gili ve Çocuk Kulübü öğrencileri tarafından Dörtyol Saat Kulesi önünden başlayarak Genç Caddesi civarında çocuk haklarının olduğu broşürleri vatandaşlara dağıttı.
Yapılan etkinlik sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Bingöl İHH Başkanı Muhittin Gili, 20 Kasım 1989 yılında kabul edilen BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30 yıldır yürürlükte olmasına rağmen, birçok ülkede çocukların, doğuştan sahip olduğu haklardan mahrum olduğunu söyleyerek, son bir yıl içinde savaşlar nedeniyle 15 bine yakın çocuğun hayatını kaybettiğini ve sakatlandığını belirtti.
Milyonlarca çocuğun, birçok temel haktan yoksun bir şekilde, savaş, göç ve yoksulluk gibi olumsuzlukların ortasında yaşamını sürdürmeye, büyümeye çalıştığını ifade eden Gili, “Maalesef savaş, milyonlarca çocuk için gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Bazıları başka bir yaşam tanımayarak savaşın ortasında doğmuş, bazıların dünyası da savaşların ortaya çıkışıyla alt üst olmuştur. Bu etkilerin sonucunda sayısız çocuk ölmüş, birçoğu sakat veya yetim kalmıştır. Birçoğu aç kalmış veya açlıktan ölmüştür. Milyonlarcası topraklarından ayrılarak yollara dökülmeye zorlanmıştır. Çoğu bu zorunlu yolculuğun ağır şartlarına dayanamayarak hayata veda etmiştir. Hayatta kalabilenler ise hiçbir insani koşula uymayan ortamlarda yaşamını sürdürmeye çabalamaktadır. Mülteciler, geçiş yaptıkları ülkelerde çoğu kez yabancı düşmanlığının ve ayrımcılığının hedefi olmaktadır.” diye konuştu.
Suriye, Filistin, Arakan ve Doğu Türkistan başta olmak üzere çeşitli bölgelerde çocukları da kapsayan zulümler yapıldığını belirten Gili, “Bugün yaşanan savaşlara baktığımızda en mağdur kesimi çocukların oluşturduğunu görüyoruz. Tabiatı gereği kırılgan ve savunmasız olan çocuk, aileden başlayarak, topluma uzanan kurallar çerçevesinde korunmaya ihtiyaç duyar. Bir çocuğun sahip olduğu en temel hak, her insan için olduğu gibi, yaşama hakkıdır. Suriye savaşında 2011-2018 yılları arasında 24 bin çocuk, Yemen’de son üç yılda 5 bine yakın çocuk hayatını kaybetmiştir. Filistin’de her yıl yaşları 10-12 arasında değişen yüzlerce çocuk, İsrail güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak cezaevlerine gönderilmiştir. Mülteci kamplarında yaşamak zorunda kalan Arakanlı çocuklar da işkenceden farksız bir yaşama mahkum edilmiştir. UNICEF'e göre Sahra Altı Afrika ülkelerinin birçoğunda her üç çocuktan ikisi kronik yoksulluktan muzdariptir. Her yıl 6 milyona yakın çocuk yoksulluk nedeniyle yeterli beslenemediği için hayatını kaybetmektedir. Bugün korunma ihtiyacı hisseden 50 milyondan fazla çocuk yerlerinden edilmiş vaziyetteler. Bu çocukların28 milyonu savaşlar ve aşırı yoksulluk sebebiyle yer değiştirmek mecburiyetinde kalmıştır. Geleceğin mimarları olan çocuklarımızın yaşadığı sorunlara çözüm üretilmez ve bu ihlaller göz ardı edilmeye devam edilirse, dünyanın daha güzel günler görebilme ihtimali de olmayacaktır. Bizlerde Bingöl İHH çocuk kulübü olarak çocuk haklarına dikkat çekmek amacıyla Bingöl’de bir dizi etkinlik gerçekleştirdik. Çocuklarımızı sevelim ve onları koruyalım” şeklinde konuştu.