Solhan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından İlçe Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyon toplantısı yapıldı.
İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından İlçe Hayat
Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu; ilçedeki Resmi,
Özel ve Sivil toplum kuruluşları ile Hayat Boyu Öğrenme kapsamında Yaygın
Eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, Planlaması, ortaya çıkan güçlüklerin
değerlendirilmesi ve merkezler arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanmak
amacıyla toplantı yaptı.
Solhan Kız Anadolu Lisesi toplantı salonunda Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı Başkanlığında yapılan toplantıya; Belediye Başkan Vekili Yavuz Çavuşoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Abdulvahap Salcan ve komisyon üyeleri katıldı.
İlk olarak sunum yapan İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdulvahap Salcan, toplantının Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 58. Maddesi gereği yapıldığını belirterek, 2019 yılında yapılmış ve 2020 yılında yapılacak kurslarla ilgili bilgi verdi.
Hayat Boyu Öğrenmenin tanımın yapan Salcan,”Hayat boyu öğrenme; bireyin; bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla hayatı boyunca katıldığı her türlü öğrenme etkinlikleri olarak tanımlanmaktadır. Öğrenme, “beşikten mezara” kadar devam etmektedir, belli bir yaşa ve ortama bağlı olmaksızın her yaşta ve her yerde gerçekleşebilir.”dedi.
Neden Hayat Boyu Öğrenme? Sorusuna cevap veren Salcan, Herkes için yeni temel beceriler, İnsan kaynaklarına daha fazla yatırım, Eğitimde yeniliklerin ve yeni yöntemlerin geliştirilmesi, Her türlü eğitime değer verilmesi/belgelendirilmesi, Rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin yeniden gözden geçirilmesi ve Eğitimin mümkün olduğunca öğrenenlere yaklaştırılması olarak sıraladı.
Salcan,”2018-19 öğretim yılında ilçede toplam 140 kurs açılmış ve bu kurslara toplam 2.262 kursiyer başvurmuş. Bu kurslarda 558 erkek ve 1.706 bayan kursiyer eğitim almış olup 412 erkek kursiyer ve 1.173 bayan kursiyer olmak üzere toplamda 1.585 kursiyer sertifika almıştır.“dedi.
Toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı; “Hayat Boyu Öğrenmenin önceliği şu, yani olayı sadece Halk Eğitimin üzerine yüklemek gerekmiyor. Bizlerin burada almış olduğu kararlar neticesinde bir şekilde herkes elini taşın altına koyacak. ‘Hayat Boyu Öğrenme’ diyorsak bunu sadece Halk Eğitimin yapma gibi bir imkânı yok. Mümkün mertebe, Kaymakamlık olarak çalışmaların önünü açmaktır. Dediğimiz gibi kimselere köstek olmaya gelmedik, işimiz sadece destek olmak. Problemleri varsa bunların önünü açarız. Akabinde de en sonunda bakalım neler yapmışız? Onu görürüz. Önemli konularımızın en başında gelen de ‘Okuma Yazma’ olayı. Bu devirde derdini anlatamayacak vatandaşımızın kalmaması için ona biraz ağırlık vermemiz lazım. Her kurum işleyişi kendi öz işiymiş gibi takip edecek. Yapılan projelerle alakalı Halk Eğitimden bize bilgilendirme yapılacak. Akabinde protokol konuları belirlendikten sonra biz de bu işin takipçisi olacağız. Şimdi ilk başta yapılan toplantılarda sıcağı sıcağına talimatlar verildikten sonra takibi yapılacaktır. Senede bir yapılan bir toplantımız bu. Burada alınan kararlar ile ilgili kurumlara tebliği yapılacak, tabi her ne kadar diğer kurumlarda işin içine girecek desek de bu işte aslan payı Halk Eğitime düşüyor. Siz ne kadar sahip çıkarsanız olaya bizde o kadar daha fazla sahip çıkarak elimizden geldiği kadar da bir şey yapmaya da çalışırız. Şimdi birde aile destek merkezimizi kuracağız. Bakanlığımız noktasında onaylanması yapıldı. Kaynak noktasında herhangi bir problemimiz yok. Orayı kurduktan sonra da bu hayat boyu öğrenmeyi biraz daha hızlandırabiliriz. Çünkü elimizde materyaller olacak, hazır kendinize ait büyük bir alanınız olacak, hem insanlar gelir çayını içer, güzel bir sosyal ortam oluşur. Hem de hangi konularda isterlerse elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız. Birde bu İşkur konusuna ağırlık verirsek, yani hanımefendiler veya beyefendiler geldiği zaman sonuçta bir vakit harcıyor. En azından bir maddi destek olma noktasında İşkur'la yaparsak daha fazla katılımcı çekebiliriz. Mümkün mertebe burada bizim işimiz Solhan’ı bu işe katmaktır. Toplantının hayırlara vesile olmasını dilerim, teşekkür ederiz.” dedi.
Yeterli sayıda taleplerin olması durumunda 2019-2020 yılında açılması planlanan kurslar:
Kuran Okuma
Arapça
İngilizce
Afet Bilinci Eğitimi
Cenaze Hizmetleri
KPSS
E-KPSS
YGS-LYS
Atletizm
Okullar Hayat Olsun Projesi Etk.
Emlak Danışmanlığı
Hasta ve Yaşlı özbakımına Destek Olacakların Eğitimi
Takı Tasarımcısı
Yöresel Kilim Dokuma
Makine Nakışları
Geleneksel El Nakışları
Kadın Giyim
Katı Yakıtlı Kalorifer Ateşleyicisi
Ebru – Tezhip – Hüsn-ü Hat
Ahşap Boyama
Bağlama - Gitar
Aşçılık
Arıcılık
Sıhhi Tesisatçılık
Web Tasarımı
Evde Çocuk Bakımı
Küçük-Büyük Baş Hay. Kesimi
MTSK Direksiyon Eğitimi Sınav Sor.
2-6 Yaş Çocuk Elbise Dikimi
Beden Eğitimi Öğretm. Hazırlık
Spor Liselerine Hazırlık (Müzik)
Güzel Sanatlara Hazırlık (Müzik)
Trikotaj
Hijyen Eğitimleri
Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri
Bahçecilik