Dt. Pertev Kökdemir, diş eti renklenmesinin sigara kullanımına bağlı olabileceği gibi bazı hastalıklara da işaret edebileceğini kaydetti.
Dt. Pertev Kökdemir, diş eti renklenmesinin nedenlerinin;
esmer tenli olmaya, sigara kullanımına bağlı olduğu kadar, bazı hastalıklara da
işaret edebileceğini kaydetti.
Dt. Kökdemir, insan cildinin rengini belirleyen "melanin" adlı pigmentin, diş etlerinin renginin oluşumunda da rol aldığını fakat diş etlerinde olağan dışı renklenmelerin, hastalık belirtisi olarak da karşımıza çıkabileceğini söyledi.
Renklenme neden oluyor?
Sağlıklı diş eti dokusunun soluk pembe bir renge sahip olduğuna dikkat çeken Dt. Kökdemir, "Bazı durumlarda diş etinde morumsu-kahverengi renklenmeler görülebiliyor. Bu durum, özellikle koyu tenli ya da sigara içen bireylerde karşımıza çıkmakla birlikte, bu tip renklenmeler bazı cilt ve böbrek hastalıklarının da ön belirtisi olarak karşımıza çıkabiliyor." şeklinde bilgi verdi.
Renklenme tedavisi nasıl yapılıyor?
Diş eti renklenmesinin, söz konusu bölgenin cerrahi olarak uzaklaştırılması şeklinde yapıldığını belirten Dt. Pertev Kökdemir, "Bu amaçla cerrahinin yanında gelişen teknolojiyle birlikte lazer cihazları kullanarak lokal anestezi ile tedavi de mümkün fakat sigara içen bireylerde, uzaklaştırılan renklenmiş dokular, kullanılan sigara miktarıyla ilişkili olarak tekrar renklenebiliyor." ifadelerini kullandı.