Advert
as

Yüksek Tansiyona Karşı Uyarı!

Yüksek Tansiyona Karşı Uyarı!

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon gününde, ‘‘Sağlıklı Kalmak İçin Tansiyonunuzu Ölçtürün’’ sloganıyla tansiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulunuldu.

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon gününde, ‘‘Sağlıklı Kalmak İçin Tansiyonunuzu Ölçtürün’’ sloganıyla tansiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulunuldu.

 

Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon gününde bilinçlendirme çalışmaları kapsamında bilgilendirme notu paylaştı. Hipertansiyon nedir? Belirtileri ve alınabilecek önlemlerin yer aldığı bilgilendirme notunda şu ifadelere yer verildi:

 

Yüksek tansiyon nedir?

 

Kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır.

 

Yüksek Tansiyonun En Sık Rastlanan Belirtileri Nelerdir?

 

Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışlarıdır.

 

Yüksek Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?

 

Yüksek tansiyonun birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenler kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılıktır. Bazen bir hastalığa bağlı olarak görüldüğü gibi gebelikte de tansiyon yüksekliği gelişebilir.

 

Yüksek Tansiyon Her Yaşta Görülebilir mi?

 

EVET! Yetişkin ve hasta bireylerde görüldüğü gibi çocuklarda da yüksek tansiyon görülebilir. Çocuklarda yüksek tansiyonun birçok nedeni olabilir. Üç yaşından itibaren tüm muayenelerinde çocukların tansiyonunu ölçtürünüz.

 

Yüksek Tansiyon Neden Tehlikelidir?

 

Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma oluşmasına neden olmaktadır.

 

Hipertansiyonun Gelişimi Nasıl Önlenebilir?

 

Tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.

 

Hipertansif Bireylerin Dikkat Etmesi Gereken Konular Nelerdir?

 

Hipertansif bireyler;

Tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmeli,

Sağlıklı beslenmeli,

Fazla kilolu/obez ise kilo vermeli,

Fizik aktiviteleri düzenli yapmalı

Tuz kullanımını azaltmalı,

Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli,

İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı

Kan basıncı düzenli izlemeli/ izlenmesini sağlamalıdır.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum