Bingöl İmam Hatip ortaokul öğrencileri arası Arapça Bilgi ve Etkinlik Final Yarışmaları, Solhan Yatılı Bölge Okulu Koordinatörlüğünde yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü
tarafından mesleki yarışmalar kapsamında Bingöl genelindeki İmam Hatip
Ortaokullarında öğrenim gören öğrencilere yönelik şiir okuma, şarkı okuma ve
metin canlandırma yarışmaları Solhan Yatılı Bölge Okulu Koordinatörlüğünde
düzenlendi.
Açılış konuşmasını yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz,”Sayın kaymakamım, değerli protokol üyeleri ve kurul üyelerimiz siz değerli öğretmen arkadaşlarım ve sevgili öğrenciler 10'cu Arapça yarışmasına cümleten hoş geldiniz. Bugün ikinci bir programın olmasından dolayı sözü fazla uzatmayacağım yarışmaya erken başlayıp zamanında bitirmek istiyoruz. Yarışmanın hayırlara vesile olması dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.”dedi.
Yapılan yarışmanın hayırlara vesile olmasını dileyen
Kaymakam Fatih Okumuş,” Vesile olan her arkadaşlarımıza, idarecilerimize,
öğretmenlerimize, yarışan bütün öğrenci arkadaşlarıma her birine tek tek
teşekkür ediyorum. Bu tip yarışmaları özellikle yani yabancı dil diyerek geçiyor
literatürde ama bence Arapça yabancı bir değildir. Bu tip Arapça yarışmaları
olsun, belki İngilizce, Fransızca, bilim, sanat vs. yarışmaları ben çok faydalı
görüyorum. Bizim meşhur şairlerimizden Yahya Kemal Beyatlı, “biz kökü mazide
atiyiz” diyor. Türkiye cumhuriyetimiz kodlanması tarihten ve coğrafyadan aldığı
yük itibariyle Osmanlı bakiyası 72 milleti koynunda barındıran. İslam harcıyla,
Osmanlıyla Arapçayla iç içe yoğrulmuş bir coğrafyanın çocukları, bir arada
beraberce 80 milyonu aşan nüfusuyla yaşıyoruz.
Biz gerçekten kalkınmada, gelişmede, medeniyetler yarışında bir söz sahibi olacaksak biz bir şeyler yapacaksak, mutlak surette öncelikle kendimizi tanımlamamız, kendi tanım sorunumuzu çözmemiz gerekiyor. Yani birinci sorunumuz aslında bu, ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, iddiam nedir. Tabii gelişmiş dünyanın iyi özelliklerinden işte teknolojisini, mutlaka bilimini alacağız. Konuştuğu dili konuşacağız, yaptığı ilk bilgisayarı, matematiği alacağız geliştireceğiz, kendimize uygulatacağız vs. maddi rekabetçi koşullarda medeniyetin gerektirdiği zaruriyetleri hakkıyla yerine getirmekten de önemlisi tanım sorunudur. Biz Müslüman kimliğiyle Osmanlı bakiyası bir topluluk olarak bir araya gelmiş devlet olmuş, millet olmuş 82 milyonuyla iç içe yaşıyoruz. En önemli kullandığımız, değerlerimiz, ailemiz mutlak surette bu olması gerektiğini düşünüyorum. Tarih sorunumuzu hallettikten sonra biz kimiz, neyiz, nereden geldik ve nereye gidiyoruz. Bu tanımlarla ilgili tanım meselelerini, mevzularını hallettikten sonra medeniyetler yarışmasında mutlaka hak ettiğimizden daha üst kurumlara geleceğiz. Bir dil bir insandır, bunun da farkındayız. Mutlaka Arapça ve Osmanlıca, İngilizce, Fransızca, Çince, Farsça da ekleyerek bu millet yoluna daha rahat, daha güzel bir şekilde devam edecektir. Bu tip yarışmalar özellikle bir bakış açısının, güzel bir bakış açısının sempatikliğini pekiştirmesi anlamında önemlidir. Yerinde de güzeldir, yapanlardan, emeği geçen katılanlarından hepinizden Allah razı olsun. teşekkür ediyorum. Burada özellikle Bingöl ilinde Solhan'ın seçilmesi dolayısıyla emeklerinizden dolayı siz değerli komisyonumuza da teşekkür ediyorum.”dedi.
Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen Arapça Şiir Okuma Yarışmasında birinci Cumhuriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden Bilge Özsoy, ikinci Bingöl Merkez İmam Hatip Ortaokulundan Emine Boğatekin, üçüncü ise Karlıova Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Helin Örnek oldu.
Arapça Metin Canlandırma Yarışması birinci Cumhuriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, ikinci 15 Temmuz Milli İrade Anadolu İmam Hatip Lisesi, üçüncü ise Solhan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu.
Arapça Çocuk Şarkıları Yarışmasında birinci 15
Temmuz Milli İrade Anadolu İmam Hatip Lisesi, ikinci Bingöl Merkez İmam Hatip
Ortaokulu, üçüncü ise Solhan İmam Hatip Ortaokulu oldu.