Bingöl İl Sağlık Müdürü Abdullah Demir, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserde erken tanının hayat kurtardığını söyledi.
Kanserin, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Demir, “Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser ile mücadelede hedef 2020 yılına kadar Ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini , 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25, tüm vücut kanserlerini ise oranında azaltmaktır. Bu hedeflere yönelik olarak halkın kanser konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi özel bir önem arz etmektedir” dedi.
“Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesi önemlidir” diyen Demir, şunları söyledi: Bugün kanserin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir. Bunlar; sigara, alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.) bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığı şeklinde sıralanabilir.”
Demir, “İlimizde Halk Sağlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken, Teşhis ve Tarama Merkezimizde ve Devlet Hastanesi ilgili birimlerinde erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-69 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmaları gerekmektedir. Birimlerimizden konu ile ilgili gerekli bilgiler alınabilir. Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser oluşumunu azaltabilecek önlemleri hayata geçirebilmek, erken tanı konabilen kanserleri tarayabilmek ve böylelikle hastaların yaşam kalitesini arttırabilmektir. Kanser tanısı ne kadar erken konursa, tedavisi o kadar erken başlar ve kanser tedavisi ne kadar erken başlarsa tedavinin başarıya ulaşma şansı da o kadar yüksek olur. İlimizde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde Kanserin erken dönemde tanısı ve tarama faaliyetleri konusunda vatandaşlarımız gerekli bilgilere rahatlıkla ulaşabilirler ve gerekli taramaları yaptırabilirler. Kanserde erken tanı tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ve organ kaybını önler, sakatlık bırakmaz, hayat kurtarır” dedi.