Vali Kadir Ekinci Başkanlığında İl Özel İdare toplantı salonunda "Kış Tedbirleri Koordinasyon Toplantısı" yapıldı.
Bingöl’de “Kış Tedbirleri Koordinasyon Toplantısı”
gerçekleştirildi. Bingöl Valisi Kadir Ekinci, 2018-2019 yılı kış programı
kapsamında yapılan koordineli çalışma ile şehirde vatandaşların can ve mal
güvenliği açısından sorunsuz bir kış sezonu geçirmeleri temennisinde bulundu.
Vali Ekinci, “Tüm kurumlarımızın sorumlu olduğu bir konu için toplanmış bulunuyoruz. Konuyla ilgili önceliklerimiz var. Herkesin üzerine düşeni yapması ve Bingöllü kardeşlerimizin kış mevsiminin zorluklarını en rahat şekilde atlatması için çalışacağız. İlk hassasiyet konumuz öğrencilerimizdir. Merkez ve ilçelerimizde öğrenci servislerinin kullandığı yolların açık tutulması birinci önceliğimiz olacaktır. Bunun yanında güvenlik amaçlı olarak Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığının kullanacağı yolların açık olması önceliğimiz olacaktır.” dedi.
Ekinci, şunları söyledi: “Tüm imkanlarımızla hasta vatandaşlarımızın yanında olacağız ve insanımıza en hızlı şekilde hizmet ulaştırmaya çalışacağız. Dördüncü önceliğimiz de elektrik ile ilgili yaşanacak sıkıntılar konusunda olacaktır. Elektrik arızları durumunda ilgililerin ulaşılabilir olması noktasında hassas davranmalıyız. Bu tedbirler çerçevesinde şunu da belirtmek isterim, sahip olduğumuz tüm araç ve gereçler hepimizin ortak kullanımına açık olacaktır. Merkezde veya ilçelerde, nerede ihtiyaç varsa araçlar oraya yönlendirilecektir. Kurum farkı gözetmeksizin tüm araçlar kullanılabilir durumda tutulacak ve ihtiyaç durumunda kullanılacaktır.”
Kış Tedbirleri Koordinasyon Toplantısı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin tarafından yapılan slayt sunumunun ardından şu kararlar alındı:
“-Karla mücadelede müdahalenin aşağıdaki sıraya göre yapılması; Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından meteorolojik uyarıların ilgili kurumlara gönderilmesi, Haberleşmenin temini ve müdahale koordinasyonun sağlanması, Ulaştırmada öncelikli (taşımalı eğitim, hasta nakli vb.) yolların açılması ve trafiğin düzenlenmesi, Kurtarma ve tıbbı ilk yardımların koordinasyonu, Hasta, yaşlı, bebek ve yaralıların sağlık kuruluşlarına nakli, Müdahale aşamasında emniyet ve asayişin sağlanması, Geçici barınma, iaşe ve ibate hizmetlerinin sağlanması, Yolda mahsur kalan araçların kurtarılması ve yol temizliği,
-İlimiz şehir içi ve şehir dışı güzergâhlarında karayolu ulaşımında yaşanması muhtemel olumsuz hava ve yol koşulları dikkate alınarak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması, trafik akışının kesintisiz olarak sürdürülmesi, yollarda mahsur kalanların kurtarılarak güvenli bölgelere nakledilmesi, iaşe ve ibate ihtiyaçlarının karşılanması ile huzur ve güven içinde seyahat edebilmelerinin sağlanması.
-Meydana gelmiş veya gelmesi muhtemel Afet ve Acil Durum haberinin (Yoğun kar yağışı, sağanak yağış, çığ, sis ve buzlanma gibi hava koşulları) alınması durumunda ÇOK İVEDİ ALO AFAD 122 hattı veya karar ekindeki iletişim numaraları aranarak, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (AFAD) durumdan haberdar edilerek derhal olaya müdahale edilmesinin sağlanması.
- İl AFAD Müdürlüğü kendisine bildirilen veya kendisinin ulaştığı Afet ve Acil Durum haberlerini derhal ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşarak acil müdahale koordinasyonunu sağlayacaktır. Afet ve Acil Durum olayının seviyesine göre (İAADYM) İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu toplanacaktır.
-Toplantıya katılan Kamu Kurum ve Kuruluşları kendileri ile ilgili "Karla Mücadele Eylem Planlarını" hazırlayacaklar ve ekiplerdeki görevli personel iletişim bilgileri ile taşıt, araç ve gereç cetvellerini en geç Kış Trafik Tedbirleri Koordinasyon Toplantısından bir hafta sonra Valiliğe (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) göndereceklerdir.
-Kış şartları nedeniyle yolların kapanması durumunda yolda kalan sürücü ve yolcular ile trafiğe kapanan yollara girmelerine izin verilmeyen araç sürücülerinin geçici konaklama, iaşe ihtiyaçları AFAD koordinasyonunda Belediyeler, Kaymakamlıklar ve Kızılay tarafından sağlanacaktır.
-İl Sağlık Müdürlüğü; Acil vakalar, özellikle diyaliz hastaları ve hamile bayanların olası yol kapanması durumunda, ivedilikle en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmesi ile ilgili çalışmaları planlayarak bu konudaki eksik personel, araç ve gereçlerini tamamlayacaktır. (Kar Paletli Ambulans-Zincirli Ambulans-Helikopter Ambulans)
-Yağış nedeniyle yolların kapanması veya trafik akışının yoğunlaşması gibi hallerde araçların şehir içi ve şehirlerarası alternatif güzergâhlara yönlendirilmesi trafik ekiplerince sağlanacaktır. Gerek görülmesi halinde Valilik Basın Müdürlüğünce gerekli duyurular yapılacaktır.
-Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, 1 Nisan 2017 tarih ve 30025 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği” 5. Maddesinin 1. Fıkrasında “Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 01 Aralık ile takip eden yılın 01 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur” ibaresi uyarınca ve aynı maddenin 2.fıkrasında yer alan, “ il sınırları içerisinde kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır” hükmü uyarınca ilimizde kış şartlarının ağır geçmesi ve trafik güvenliği bakımından 01 Aralık 2018-01 Nisan 2019 tarihleri arasında ilimiz sınırları içerisinde yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmesine, alınan karar doğrultusunda denetimlerin yapılarak yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçların belirtilen tarihler arasında kış lastiği kullanmaları sağlanarak kullanmayanlar hakkında cezai işlemlerin yapılması.
-İlçe Kaymakamlıkları sorumluluk alanı içerisindeki köy muhtarlarını bilgilendirerek, asılsız ihbarların önüne geçilmesi sağlanacak, ihbarların teyitleri muhtarlar ve bölgedeki jandarma karakollarından sağlanacaktır.
-İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri karayollarında karla mücadele çalışmalarını yürüten görevliler ile işbirliği ve koordine içinde bulunarak gerekli görülen yerlere tabela konulması konusunda Elazığ Karayolları 8. Bölge Müdürlüğüne talepte bulunacaklardır.
-Arıza, kaza veya hava muhalefeti nedeniyle, yolda kalan araçların çekilip kurtarılmalarını sağlamak amacıyla, gerek görülmesi halinde İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince vinç ve kurtarma aracı temini sağlanacaktır.
-Kış trafik tedbirleri koordinasyon ve işbirliği toplantısı her yıl KASIM ayının son haftasında yapılarak gerekli hazırlıklar, işbirliği ve koordinasyon sağlanacaktır.
-Kurum ve kuruluşlar “Karla ve Buzla Mücadele” komisyonunda alınan kararları, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, sürekli kesintisiz iletişim, ulaşım ve enerjinin devamlılığı için kararda belirtilen hususların işbirliği içerisinde uygulanmasına karar verilmiştir.”
Toplantıya Vali Kadir Ekinci’nin yanı sıra Belediye Başkan V. Halim Sugü, Vali Yardımcıları Yusuf Gemici ve Taner Bolat, ilçe kaymakamları ve ilgili kurum amirleri katıldı.