Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulunun hazırlamış olduğu “Eğitimle Yeşermek” Projesi, Solhan Sopil Erezyon Kontrol ve Ağaçlandırma sahası Boğlan Mahallesinde gerçekleştirildi.
Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulunun Tıbbi Labaratuar
Teknikleri Teknikleri ikinci sınıf öğrencileri öncülüğünde Solhan Kaymakamlığı,
Solhan Belediye Başkanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Solhan Gençlik Merkezi
ve Orman İşletme Müdürlüğü koordinesinde Erkek İmam Hatip Lisesi, Farabi Sağlık
veTeknik Anadolu Lisesi ve Sabiha Bahçıvan Anadolu lisesinin de katılımıyla
toplamda 260 öğrenci fidan dikti.
İlçe Kaymakamı Fatih Okumuş yapmış olduğu açıklamada “Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizin Solhan orman işletme şefliğimizden ağaçlandırma döneminde, ağaç dikmek istediklerine dair bir etkinlik talebi üzerine 9 kasım itibariyle belirlenen fidan dikim etkinliğine kaymakamlık olarak bizler de katıldık. Kendi adımıza bizde iki tane fidan diktik. Daha yeşil bir dünya, daha yeşil ve yaşanılabilir bir Solhan için hem ekim-kasım döneminde hemde mart-nisan döneminde bu tip ağaçlandırma, fidan dikim faliyetleri, başta orman işletme şefliğimiz olmak üzere diğer kurumlarımızca da karalılıkla devam edecektir. Burada asıl olan ağacı dikmekten ziyade onu belli bir yaşa getirip kendi kendini kurtaracak hale getirmek en büyük sorumluluk aslında fidanı dikmektense fidanı koruma sorumluluğu daha önemli gözüküyor. Fidan diktiğimiz yer; her halükarda etrafı tellerle çevrilmiş bir bölge de olsa dahi, özellikle büyük baş ve küçük baş hayvan sahiplerinin, çobanlarının elleriyle o telleri mahfederek, kırarak, dökerek oralara girdikleri, otları, fidanları yedirdikleri orman idaresi tarafından bize ifade edildi. Bu zaten kanunlarımıza göre suç, ormana müdahale etmek suç, ağır yaptırımları var. Bu anlamda ağaca yapılan kelimenin tam anlamıyla bir katliam, hem de insanlığa karşı bir suç olarak görüyorum. Özellikle temiz havaya yeşil doğaya ihtiyacı kentleşen, şehirleşen, medeniyetimizin, insanın her geçen gün artığını bizde idrak ediyoruz. Görüyoruz, kentleşen büyüyen gelişen ekonomiler beton yığınları içerisinde haliyle ister istemez işin tabiatı gereği beton binalarda yaşayan bir nesil oluşturuyor. Halbuki insan oğlunun topraktan yaratılmasından dolayı toprağa doğru bir eğilimi var. Eğer insanlarımız gerçekten bu modernleşen, betonlaşan, şehirleşen kent ortamından kendilerini yeşile toprağa, doğaya tabiata salabilecekleri yer oluşturması gerekir ve çok ihtiyaç var. Burada şehir olması dolayısıyla birinci sorumluluk tabi ki belediyemizde ama son tahlilde ağaçlandırma sorumluluğu orman işletme şefliğimizde olsa da bu sorumluluğun bütün kurumlarımıza, bütün vatandaşlarımıza düştüğünü kabul etmek gerekir. Ağaca ihtiyacımız var, oksijene ihtiyacımız var, küremiz ısınıyor oksijenimiz azalıyor, yeşilimiz azalıyor. lütfen ağaçları hem dikelim, hem de dikilmiş ağaçları da, fidanları da koruyalım. Önümüzdeki kuşaklara, Solhan’ımıza daha güzel, daha yaşanılabilir bir gelecek bırakmak için elimizden gelen gayreti sarf etmeliyiz. Bu konuda bütün vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Solhan Sağlık Meslek Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Yunus Esen “Solhan Sağlık Hizmetleri MYO ve Solhan Anadolu Erkek İmam Lisesi, Farabi Sağlık Lisesi, Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik aslında fidan ekmek için hiç bir zaman geç olmadığını ve ne kadar erken ekersek, gelecek nesil’e o kadar yetişmiş ağaç bırakacağımızı göstermektedir. Bazı bilim insanlarının dediğinin aksine, ki bunlardan biri Stephen Hawking dünyanın bir zaman sonra yaşanmaz hale geleceğini ve insanların yaşamak için başka gezegenlere gitmesi gerektiğini söylerdi. Ben insanların silaha yaptıkları harcamanın onda birini dünyayı kurmak için harcasalar yeterlidir diye düşünüyorum. Yapmamız gereken tek şey mevcut ormanları korumak, yeni fidanlar dikmek ve israfı önleyip geri dönüştürülebilen her şeyi dönüştürmektir. İnsanoğlu sanırım bazı acı olayları yaşadıktan sonra bu yolu deneyecektir. Biz de bunun farkında olarak az çok demeyip bin fidanı fidanlarımıza yani çocuklarımıza ektirdik. Umarım daha fazlasını başarırız gelecekte.” Dedi.
Projeden sorumlu Çocuk Gelişimi Öğretim Görevlisi Vildan Burulday “Bu proje Solhan Sağlık Meslek Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Labaratuar Teknikleri Teknikleri ikinci sınıf öğrencileri tarafından Topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında lise öğrencilerinde toplumsal duyarlılık ve çevre bilinci oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin hazırladığı bu proje başta okul yönetimi olmak üzere Solhan Kaymakamlığı, Solhan Belediye Başkanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Solhan Gençlik Merkezi ve Orman İşletme Müdürlüğünün katkılarıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Bu proje ile Yüksek Okul öğrencileri olarak hem örnek bir davranış sergilemiş hem de lise öğrencilerinde sosyal duyarlılık, iş birliği ve çevre bilincinin oluşmasına zemin hazırlamışlardır. Katkılarından dolayı kurumlarımıza teşekkür ediyor, öğrencilerimizi de bu koordineli çalışmalarından dolayı kutluyorum.” dedi.