İlçemizde gıda sektöründe faaliyet gösteren esnaflara, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Genel Gıda Hijyeni hakkında eğitim verildi.
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilçemizde gıda sektöründe
faaliyet gösteren esnaflara yönelik genel gıda hijyeni ile ilgili mevzuat
konularında bilgilendirme eğitimleri verildi.
Solhan İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Bozkurt’un ev sahipliği yaptığı Genel Gıda Hijyen eğitiminde konuşmacı olarak İl Tarım ve Gıda Şube Müdürü Ercan Kaplan, Tarım ve Gıda mühendisleri Fatma Bozkurt ve Nurhan Kızılkaya katıldı.
Solhan Kültür Merkezinde düzenlenen programa okul yemekhaneleri, fırıncılar, kantinciler, pastaneler, kasaplar, yem bayileri ve bal paketleme hizmeti sektöründe bulunan esnaflar iştirak etti.
Programda Genel Gıda Hijyen Eğitimi hakkında konuşan Gıda Mühendisi Nurhan Kızılkaya,”Genel Hijyen Kuralları Eğitimi içeriğinden bahsedelim. İşletme kayıt belgesi, genel hijyen kuralları, personel soyunma alanları, el yıkama lavaboları, havalandırma, aydınlatma bu tarz genel başlıklar altında inceleyeceğiz.
Üretimin özelliğine göre personel çalıştırma zorunda olan işletme bu işletmelerde çalışabilecek zorunlu personeller vardır. İşyerleri 30 beygir üzeri motor gücündeyse toplam 10 kişide fazla personelleri varsa işletmede gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi kimyager bulunur. Kayıt kapsamında gıda üretimi yapan ve satan işletmeler faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını durdurmuşlarsa 3 ay içerisinde, kayıt belgeleri kaybolmuşlarsa yerel ve ulusal gazeteye bildirip kayıt belgesi okunamayacak durumundaysa belgenin aslı ve dilekçesiyle birlikte İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirmeleri gerekiyor. Genel hijyen kuralları iş yerinin çevresinde iş yerini etkileyecek kirletici unsurlar toz, koku gibi bunlar olmamalı, üretim alanında hiç bir evcil hayvan barındırılmamalı, bitki yetiştirilmemelidir. Zararlıların iş yerine girişi önlenmeli, atık su kanalları ile aletli ekipmanlar kolay temizlenebilir olmalı, İş yeri içerisinden hijyen esası alan uyarıcı yazılar asılmalıdır. Tuvaletler ve soyunma alanları doğal veya mekanik havalandırma sağlanmalı, yeterli sayıda sifonlu tuvalet bulunmalı, personel için yeterli kapasitede çalışma kıyafetlerinin hijyenik düzenine uygun soyunma, giyinme bölümleri ve yeterli sayıda duş bulunmalıdır. Tuvaletlerin suyu sürekli olmalı, kanalizasyon bağlantısı bulunmalı hiçbir şekilde üretim depo alanları doğrudan kapıları açılmamalıdır. Tuvaletlerde sabunluk, el kurutma, peçeteler bulunmalıdır. Tuvalet lavabolarında musluklar el ile temasını engellemek için uygun düzenekler kullanılabilir.
Yeterli sayıda lavabo bulunmalı, sıcak ve soğuk akan su el temizleme ve hijyenik kurulan maddeler bulunmalıdır. Gıda yıkama bölümleri ile el yıkama bölümleri ayrı olunmalıdır. Havalandırma, pişirme ve buharlı ısıtıcılardan çıkan hava işyeri ortamından uzaklaştırılmalı, uygun doğal mekanik havalandırma düzenekleri bulunmalıdır. Havalandırma sistemi filtre ve temizlenmesi gereken parçaları kolayca ulaşabilecek şekilde yerleştirilmelidir. Aydınlatmada koruyucular kullanılmalı lambaları kullanılacak ışığın şiddeti, rengi ürün üretimine etkilemeyecek şekilde olmalı, atık su giderleri burada bulaşma riskine önleyecek şekilde tasarlanmalı, tamamen veya kısmen açık olması halinde bu giderlerin bu kanallar atıklarını kirli alandan temiz alana doğru veya bu alanların içerisine akmasına engelleyecek şekilde tasarlanmalı, temizlik gereçleri kimyasal maddeler ve dezenfeksiyon maddeler ve kimyasal maddeler sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış uygun olmalı, gıdanın muameleye tabi tutulduğu alanlarda depolanmamalıdır. Bu maddeler ayrı bir yerde kapalı bir şekilde bulunmalıdır. Zeminler sağlam, kolay temizlenebilir kalıntı bırakmayacak şekilde olmalı, su geçirmez emici olmayan kolay yıkanabilir toksik olmayan maddelerden üretilmiş olmalı, duvarlar yine sağlam kolay temizlenebilir, gerekli durumlarda kolay dezenfekte edilebilir, bunları kolay sağlayacak şekilde olmalı, su geçirmez emici olmalı, yıkanılabilir, toksik olmayan maddelerden üretilmiş olmalı, ve uygun bir yüksekliğe sahip pürüzsüz bir yüzeye sahip olmalı, tavanlar kir birikimini önleyecek şekilde olmalı, yoğunlaşmayı istenmeyen küflerin gelişmesine parçacıkların düşüşünü azaltacak biçimde olmalı, pencereler kırılmaya karşı camlar dayanıklı olmalı, haşerelerin kemirgenlerin geçişini engelleyecek temizlemek maksatlı rahatça çıkarabilen ekipmanlar takılmalıdır. Pencereler kesinlikle üretim esnasında kapalı tutulmalıdır. Alet, ekipmanlar temizlik ve dezenfeksiyon işlemi bulaşma riskini önlemek için yeterli sıklıkta yapılmalıdır. Bunu düzenli kendimiz kontrol etmeliyiz. Çalışır durumda olmalı, bakımlı tutulmalıdır ekipmanlar. Yardımcı ekipmanlar temizlik için saklama mekanı veya yakın çevresinde bir içme suyu bağlantısı ve zeminde attık su kanalı bulunmalıdır. Attıkların taşınmasında kullanılan kaplar, üretimde kullanılan kaplar diğer kaplardan ayrı renkte yani ayırt edilebilir olması gerekiyor. Zemin ile direk teması engellenmelidir. Paletler onun için kullanılıyor. Temizlikte genel şartlar bakanlık tarafında kullanıma izin verilmiş gıdaya uygun, deterjan, kimyasal madde veya dezenfektanlar uygun bir şekilde kullanılmalı, gıda maddesi veya gıda üretiminde kullanılan kaplara konulmamalıdır.”ifadeleri kullandı.