Bingöl Valisi Ali Mantı başkanlığında Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı.
Vali Ali Mantı başkanlığında gerçekleşen Afet ve Acil
Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısında afet ve acil durumlarda yapılması
gerekenler konuşuldu.
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasında Vali Mantı, "Bugün son derece önemli bir gündemimiz var. Afet ve acil durumlarda yapılması gerekenleri konuşacağız. Ancak belirtmeliyiz ki, toplum olarak bu konulara fazla ilgili ve hazırlıklı değiliz. Türkiye'de afet bilincinin istenilen düzeyde olmadığını gözlüyoruz. Afet durumlarında kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması ve koordinasyon konularında sıkıntılarımız var." dedi.
"Toplantımızın amacı, kamu kurum ve kuruluşlarının elindeki imkân ve kabiliyetlerin koordinasyonu ile afet ve acil durumlarda vatandaşımıza en hızlı nasıl ulaşabileceğimizi tespit etmektir." diyen Mantı, şöyle devam etti:
"Amacımız afet anı, esnası ve sonrasında yapacaklarımızı değerlendirmektir. Konuyla ilgili çalışmaların ve planların dosyalarda ve raflarda kalmasını istemiyoruz. Bu konuyu daima ve artan bir ciddiyetle ele almalı; uygulanabilir, gerçekçi senaryolar üzerinde çalışarak hazırlıklarımızı arttırmalıyız. Farklı projeler ile toplumun geniş kesimlerinde afet ve acil durum farkındalığı yaratmalıyız."
Afet ve acil durumlarda toplumun psikolojisine dikkat edilmesini isteyen Mantı, "Provokatörlerin iş ve işlemlerin aksamasına sebebiyet verecek girişimlerine karşı uyanık olalım. Bu tür zamanlar, her fert için 'sahiplenme' zamanlarıdır. Panik, suçlama, kirli bilgi yayma gibi davranışlardan uzak durmalı, kendimizi merkeze koyarak sorumluluk almalıyız. Yükü belli insanlara ve kurumlara bırakmamalıyız. Onun için afet ve acil durumlara hazırlık toplantılarını ve tatbikatlarını önemsemeliyiz. Yüce rabbimiz ülkemizi her türlü afetten korusun ve insanımızı mesuliyetini müdrik kimseler kılsın." diye konuştu
Toplantı, İl Afet Ve Acil Müdürü M. Emin Boğatekin tarafından yapılan sunum ile devam etti.
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yılda en az bir defa toplantı yapmanın gerekliliğine dikkat çeken Boğatekin, "Toplantımızın amacı, ilimizin afet risk ve tehlike durumunu değerlendirmektir. Depremsellik açısından Türkiye'nin en riskli ilinde yaşıyoruz. Onun için kamu kurumları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişiler arasında iyi bir koordinasyona ihtiyacımız var." dedi.
Plan türleri ve entegrasyon ile İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulunun görevleri hakkında da bilgi veren Boğatekin, "İl Afet Planı 26 hizmet grubundan oluşur. Ana çözüm ortağı ve destek çözüm ortağı kurum ve kuruluşların plan ile tanımlanmış görev ve sorumluluklarını çok iyi bilmeleri gerekir. Örneğin bir afet durumunda dışarıdan bir hatırlatma ve uyarıya gerek kalmaksızın bütün sorumluların Sayın Valimiz başkanlığında 25 dakika içinde Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezinde toplanması gerekmektedir." İfadelerini kullandı.
Sunumun ardından toplantı soru-cevap faslı ile devam etti.
Toplantıya Vali Mantı'nın yanı sıra 49. Komando Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Arif İlker İpekçi, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor İbrahim Çapak, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, kurum amirleri, STK temsilcileri, Oda ve Birlik temsilcileri ile kurumların İl Afet Müdahale Planı'nda görevli personeli katıldı.