Advert
as

Arıcılığın Geliştirilmesine Yönelik Protokol İmzalandı

Arıcılığın Geliştirilmesine Yönelik Protokol İmzalandı

Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği arasında arıcılığın geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” Projesi kapsamında “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında Pilot Üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi ile bu alanda en önemli paydaşlardan biri olan Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği arasında Arıcılığın Geliştirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer tarafından imzaları atılan protokol töreninde, projelerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Meral ve Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Nevzat Esim de hazır bulundu. 

Projenin en önemli amaçları arasında; arıcılığın geliştirilmesi, arı ürünleri çeşitliliğinin ve üretiminin artırılması, ana arı yetiştiriciliği, arı hastalıkları, eğitim, pazarlama, akreditasyon, tescil, markalaşma, alternatif arı ürünleri, arı ürünlerinin analizi, ekonomik değeri yüksek olan bitkiler ve daha pek çok alandaki projeler ile ilgili taraflarca yapılabilecek bütün iş birlikleri bulunuyor. 

Atılan imzalardan sonra bir açıklama yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çapak, Bingöl’ün arıcılarını ve Bingöl Balı’nı hak ettiği yere getirmek için çalıştıklarını belirterek; "Üniversitemizin pilot üniversite seçilmesi sonrasında, Pilot Üniversite’nin Bingöl’e maksimum fayda sağlaması amacıyla paydaşlarımız ve diğer ilgili kurumlarla sürekli istişare halinde olduk. Pek çok toplantı gerçekleştirdik. Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği’miz en önemli paydaşlarımızdan biridir. Birlik Başkanı Mehmet Can Üzer ile birlikte arıcılarımızı ziyaret ettik. Sorunlarını dinleyip, fikirlerini aldık. Arıcılarımızın ekonomik anlamda güçlü olması Bingöl’ün ekonomik anlamda güçlü olmasıdır. Bizim organik Bingöl Balımız, şifa kaynağıdır. Coğrafi olarak Bingöl Çiçek Balı’nın değil Anadolu’daki, dünyadaki çiçek ballarının en iyisi olduğunu düşünüyoruz. Bilimsel olarak balımızın değerini ortaya koyabilirsek, hem insan sağlığı için hem de bölgesel kalkınma açısından balımızın önemini ortaya koymuş olacağız. Bu durumda başta arıcılarımız olmak üzere bölgemizin insanı kazanmış olacak. Biz Bingöl Üniversitesi olarak her zaman arıcılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Pilot Üniversite ile arıcılarımızın ve şehrimizin sosyal ve ekonomik hayatına da dokunmak istiyoruz” dedi. 

Söz konusu projelerle ilgili açıklama yapan ve aynı zamanda “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesinden sorumlu Rektör Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz: “Kampüs Duvarlarını Yıkalım, Hep Beraber Bölgenin Hikayesini Oluşturalım sloganı ile yola çıktığımız ve yaklaşık 2 yıldır devam eden bu süreçte paydaşlarımız ve öğretim elemanlarımızla, proje ekiplerimizle geceli gündüzlü özveri ile çalışıyoruz. Biz Bingöl’de bu alanda bir Başarı Hikayesi yazmaya inandık. Bu başarı hikayesinin yazarlarından olmak isteyen herkes ile de işbirliği içerisinde olacağız. Aylarca ailelerine hasret, kış aylarında gurbette, bahar ve yaz aylarında zorlu koşullarda yaylalarda kalarak arıcılık yapan emektar arıcılarımızın emeklerinin karşılığını fazlası ile almalarını arzuluyoruz. Tek geliri sadece arıcılık olan binlerce arıcımız var. Bunun için de bölge arıcılığının gelişmesini sağlayacak, gelir ve istihdamı arttıracak, sektörün problemlerini azaltacak veya ortadan kaldıracak her türlü bilimsel çalışmayı yürütmek amacı ile Birliğimiz ve diğer paydaşlarımızla yakın işbirliği içerisinde çalışacağız. Hiçbir şeyin sözde kalmasını istemiyoruz, emeklerimizin karşılığı olsun istiyoruz. Bu nedenle programın etkin ve verimli bir şekilde sürdürülmesi için çok çalışacağız. Ülkemizin bu dönemlerde özellikle yerli üretime daha fazla ihtiyacı var. Bingöl balı başta olmak üzere bütün arı ürünleri en önemli yerli şifa kaynaklarımız arasında yer alacaktır” dedi.

Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer ise Bingöl Üniversitesinin sürekli arıcıların yanında olduğunu ve Bingöl Balı’nın markalaştırılması için mücadele verdiğini ifade ederek; “Bingöl Üniversitesi ile birlikte Bingöl Balı’nı hak ettiği değere kavuşturmak için çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Üniversitemiz sürekli arıcılarımızın yanında. Arıcılığı geliştirmek adına gerek sahada, gerek laboratuvarlarda tüm gücüyle mücadele ediyor. Birlikte çalışarak; arıcılar ve Bingöl Üniversitesi el ele bunu başaracağız” diye konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum