Advert
as

Silajlık Mısırın Hasadı Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Silajlık Mısırın Hasadı Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

​Bingöl’de hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için ekilen silajlık mısır hasadına başlandı. Çiftçiler, bu yıl ki verimin iyi olduğunu belirtiler.

Bingöl'de hasadına başlanan silaj mısırı, verimiyle çiftçinin yüzünü güldürdü. Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan, silajlık mısırın hasadı nedeniyle Garib köyündeki çiftçileri ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Ziyarette açıklamalarda bulunan Karaaslan, Garib köyünün tarımda çok iyi verimlere ulaştığını, ekilen mısır boyunun 3 buçuk metreye ulaştığını söyledi. 

Hasadı yapılan mısırın, kamyonlara yüklenip sipariş yerlerine götürüldüğünü belirten Karaaslan, nakliyenin de çiftçiye başlı başına bir masraf olduğunu söyledi. Karaaslan, SÜTAŞ tesislerinin bitmesi halinde Bingöllü çiftçilerin daha da rahatlayacağını sözlerine ekledi.

Üretici çiftçi giderlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Karaaslan, gübre, mazot ve nakliye gibi maliyeti yüksek giderler konusunda çiftçinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Garib köyünde tütün ekiminin de yapıldığını hatırlatan Karaaslan,  "Ziraat Odası olarak tütün ekimine karşıyız. Tarla sahipleri ve çiftçilerimiz tütün yerine verimli tarlalarına mısır, buğday, yonca, arpa ve kaba yem bitkilerinin ekmesi daha faydalı olacaktır." diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanlığında danışman olarak görev yapan Bingöl Ziraat Mühendisleri Başkanı Erdoğan Yener de "Hasadı yapılan ürün, çiftçilerimizin hayvancılıkla uğraşanların kaba yem ihtiyacının karşılanması için çok faydalı. Çiftçilerimiz hasattan memnunlar. Daha evvel burada sadece tek ürün olarak buğday ekiliyor hasat edilip Toprak Mahsulleri Ofisi'ne veriliyordu. Yoksa çiftçi evde boş oturuyordu." dedi.

 

"Çiftçilerimizin bilinçlenmesiyle birinci ürünle beraber ikinci ürün ekerek kazanıyor"

Çiftçileri, ikinci ürünü ekme konusunda özendirme amaçlı çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yener, "Onları fuarlara götürerek, diğer yayınları yaparak çiftçilerimizi ikinci ürünü ekmeleri konusunda ikna edip onlara bu işi özendirme adına güzel çalışmalarda bulunduk, neticesini de aldık. Garib köyümüzde baklagil birinci ürün olarak yem üretimi, ikincisi silajlık mısır üretimini yaptık ve çok güzel neticeler aldık." ifadelerini kullandı.

 

"Mısır hasadından memnunuz"

Silajlık mısır ekimi ve satımı yapan çiftçi Şükrü Karuç, Bu yıl 300 dönüm alana silajlık mısır ekimini yaptığını söyledi.

Karuç,  şunları söyledi: "Bu yıl gayet iyi geçti.  Önceki yılda 20 dönüm mısır ekimini yaptım. Bundan sonraki yıl da bin dönüm ekmeyi düşünüyorum. Hasadımız iyidir, memnunuz. İkinci ürünü de ektim, zamanı var biçmeye. Önceleri pazarlama yoktu. Şimdi il genelinde ve çevre illere Elazığ, Muş gibi yerlere gönderiyorum."

 

"Tarım aletleri konusunda çiftçiler olarak destek bekliyoruz"

Tarım aletlerinde sıkıntı yaşadıklarını söyleyen çiftçi Karuç, "İl Tarım müdürlüğünden tarım aletleri desteğini bekliyoruz.  İlimizde alet konusunda çiftçilerimiz sorun yaşıyor. İl Tarım ve Orman Müdürümüz, Ziraat Odası başkanımız devamlı bizleri ziyaret edip desteklerini veriyorlar, onlara teşekkür ediyoruz. Mısır hasadı için biçer makinesini gidip Şanlıurfa’dan getirdim. Bingöl’de biçerdöver makinesi yok.  Çiftçi giderleri konusunda devletten destek bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Silajlık mısır nedir?

Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak (ekşitilerek) saklanmasına silolama, bu işlem sonucu elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denir. Silaj kısaca hayvan turşusu olarak da bilinir.

 

Silajlık yemin faydaları

-Yeşil ve sulu yemlerin taze olarak bulunmadığı kış ve yaz aylarında hayvanların severek tüketeceği tek alternatif olup ucuz bir yem kaynağıdır.

- Açıkta, güneş altında yeşil yemlerin kurutulması esnasında meydana gelen besin maddeleri kaybını en aza indirmede tercih edilir.

- Kurutulup saklamaya göre, birim hacimde daha fazla yem maddesinin depolanmasını mümkün kılar. Ot depolama sorunu ve masraflarını en aza indirir.

- Silaj olarak değerlendirilecek bitkiler henüz yeşil iken hasat edilmeleri nedeniyle arazinin erken boşaltılmasına ve diğer ürünlerin ekimine fırsat tanır.

- Taze olarak yedirildiğinde, hayvanlarda olumsuz etkilere neden olabilen bazı bitkilerin silaj yapılmasıyla bu etkileri kaybolur.

- Silaj yapılan bitkiler, tazelik ve yumuşaklıklarını korudukları ve oluşan süt asidi nedeniyle hoş bir koku ve lezzete sahip oldukları için hayvanlar tarafından sevilerek yenilir.

- Silaj için biçilen bitkiler içerisinde bulunan yabani ot tohumlarının çoğu çimlenme gücünü kaybeder.

- Silo yemi, açılmadıkça uzun yıllar hiç bir değer kaybına uğramadan güvenle saklanabilir. Bu nedenle de kıtlık yıllarında kurtarıcı rol oynar.

- Kış aylarında hayvanların en büyük vitamin kaynağını oluşturur.

- Yeşil yemlerin kurutulmasının olanak dışı olduğu yağışlı bölge ve zamanlarda yeşil yemlerden silaj yapılabilmesi nedeniyle, yem ve hayvansal ürün kaybını önemli ölçüde önler.

- Hastalık yapıcı parazit ve aracılarının yumurta ve larvaları silaj yapılmak suretiyle yok edilir.

- Hayvanların yeşil yem bitkileriyle beslenmelerinde süreklilik sağlayarak verim seviyesindeki dalgalanmaları önler. (İLKHA)

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum