Pilot Üniversite kapsamında değerlendirmeleri tamamlanıp desteklenen projeler tüm hızıyla hayata geçirilmeye devam ediyor. Yine Bingöl için büyük önem taşıyan “Bingöl Arı Sütünün Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi’’ Projesi de hayata geçirildi.
Pilot Üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi’nde saha
çalışmalarına başlanan projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bingöl için
toplumsal faydaya dönüşecek projelerin her birinin Bingöl’e büyük katkı
yapması, en büyük hedefler arasında.
Bingöl Üniversitesi’nde yapılan faaliyetler neticesinde ‘Arı ve Arı
ürünleri’ ile ‘Ekonomik değeri yüksek bitkilerin tespiti ve değerlendirilmesi’
başlıklı iki ana konuda ihtisaslaşma sağlanması planlanıyor.
Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, bu kapsamda Bingöl İli Arı ve Arı Ürünleri başlığı altında sürdürülen projelerden biri olan ve yürütücülüğünü Arş. Gör. Dr. Ekrem Darendelioğlu’nun yaptığı “Bingöl Arı Sütünün Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi’’ adlı projeyi de hayata geçirdi.
Bingöl Arı Sütü
Antikanserilacı olarak değerlendirilebilir
Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan proje yürütücüsü Arş. Gör. Dr. Ekrem Darendelioğlu, “Bu projenin temel amacı; Bingöl arı sütünün potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Yeterli düzeyde çalışılmadığı için yapılacak çalışmalar neticesinde elde edilen sonuçlar, “Arı Ürünlerinin (Bal, Propolis, Polen, Arı Sütü, Arı Venomu) Kalitesinin Belirlenmesine Yönelik Detaylı Analizler, Coğrafi İşaretleme, Kalite Belirteçlerinin Geliştirilmesi” konulu ihtisaslaşma projesi kapsamında AR-GE ve bölgeye ekonomik anlamda oldukça yarar sağlayacaktır. Bu gerekçeyle, bölgede ve ülkede yeterince tanınmayan Bingöl arı sütü markalaştırılarak antikanser, antioksidan, antimikrobiyal etkilerinin, sentetik ürünlere karşı alternatif olarak kullanılması amaçlanmaktadır. Proje, yöre arıcılarına, yörede üretilen arı sütünün tanıtımına ve arı sütünün ticari değerinin artırılmasına katkı sağlamayı da hedeflemektedir” dedi.
Yaklaşık iki yıl sürecek proje için Haziran ayı itibarı ile arazi ve laboratuvar çalışmalarına başlandığını ifade eden Arş. Gör. Dr. Ekrem Darendelioğlu, “Arı sütünün temini için Bingöl İli Arı Yetiştiriciler Birliği ve birliğe bağlı arıcılarla görüşmeler gerçekleştirilerek ilk arı sütü örnekleri Ilıcalar Bölgesi Elmalı Yaylası’ndan temin edildi. Bu örneklere ilaveten çalışmada kullanılacak olan arı sütü örnekleri Bingöl ilinin her bölgesinden olacak şekilde Solhan Hazarşah Köyü çevresi, Genç Çotla Bölgesi SağgözeKöyü çevresi, Karlıova Kıraçtepe Köyü, Kiğı Eskişehir Mahallesi çevresi, Merkez Kuruca Yaygınçayır bölgesinden temin edilerek çalışmalar Bingöllü arıcılarla işbirliği içerisinde sürdürülecektir” diye konuştu.