Advert
as

"Kur’an’a Ne Zaman Sarıldık, O Zaman Geliştik"

​Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışında konuşan Vali Mantı, "Biz ümmet ve millet olarak Kur’an’a ne zaman sarıldık, Kur’an'ı ne zaman hayatımıza yerleştirdik, o zaman bu millet gelişti." dedi.

 

Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.

 

Kıraat İlmi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışından sonra Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde bir program düzenlendi.

 

Programda bir konuşma yapan Bingöl Valisi Ali Mantı, Kıraat Merkezi'nin şehre değer katması ve hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

 

"Öğrenip de uygulayamadıklarımızın hesabını çok ağır bir şekilde veririz"

 

Müminlerin, haysiyetli ve şahsiyetli olmak zorunda olduğunu söyleyen Mantı, "Sadece bir şeyin kıraatı ya da bir şeyin öğrenilmesi çok fazla mana ifade etmiyor onu; uygulamak önemli. Biz ümmet ve millet olarak Kur’an’a ne zaman sarıldık, Kur’an'ı ne zaman hayatımıza yerleştirdik, o zaman bu millet gelişti,  büyüdü ve görüldüğünden daha fazla dünyada etki yarattı.  İnşallah bu merkezler çoğalacak, bu merkezler bizim haysiyet ve şahsiyetlerimize büyük katkıda bulunacak. Biz buna inanıyoruz.  Özellikle istirham ediyorum. Öğrendiklerimizi uygulayalım. Öğrendiklerimiz bizi bir arada tutan, birliğimizi beraberliğimizi perçinleme, her türlü adaletsizliği ve zulmü engelleme konusunda bizlere yardımcı olsun. Aksi takdirde öğrenip de uygulayamadıklarımızın hesabını çok ağır bir şekilde veririz. Bizlere düşen hem öğrenelim hem uygulayalım." dedi.

 

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ise Kıraat Merkezi'nin üniversite ve Bingöl için çok önemli olduğunu söyledi.

 

"Bölgemizde medrese geleneği çok güçlü olmakla birlikte kıraat alanında arzulanan alanda değiliz"

 

Prof. Dr. Çapak, "Hepimizin bildiği gibi bölgemizde medrese geleneği çok güçlü olmakla birlikte kıraat alanında arzulanan alanda değiliz. Bölgemizde maalesef hafızlık dahil olmak üzere kıraatle ilgili hedeflenen amaca ulaşmış değiliz. Biz Kıraat Merkezimizi hem üniversitemizde hem de bölgemizde bu amaca hizmet edeceğini ve arzulanan seviyeye ileriki zamanlarda gelebileceğini düşünüyoruz. Bugüne kadar 140 öğrencimize Kur’an öğretmek mümkün oldu hocalarımızın katkısıyla. Diyanet İşleri Başkanlığımız zaten kıraat dersleri veriyor ama üniversiteler bağlamında 2 tane kıraat merkezi var bir tanesi Bingöl’de diğeri ise Marmara Üniversitesi'nde bulunuyor." dedi.

 

Bingöl Belediye başkanı Yücel Barakazi de merkezin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları inceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Osman Şahin, ilahiyat fakültelerinin, hem eğitime hem de diyanet camiasına eğitici ve öğretici yetiştirmesi bakımından çok katkıları olan bir kurum olduğunu söyledi.

 

Şahin, "Hem başkanlığımızın ve hem milli eğitimin hem de YÖK’ün ilahiyat fakültelerinin Kur’an eğitimi noktasında, her kurum büyük çaba göstermekle beraber maalesef Kur’an eğitimi konusunda yeterli seviyeye ulaştığımızı söyleyemeyiz.  Hâlâ mihraplarımızda yangın var. Kur’an kurslarımızı çok iyi seviyede öğrettiğimizi söyleyemem. Kıraat merkezlerimiz yeni yeni açılıyor. Fakültelerimizde kıraat dalları yeni yeni oluşuyor." dedi.

 

Kıraat merkezinin açılmasını iki açıdan önemli bulduğunu ifade eden Şahin,  "Bingöl’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde olması gerçekten çok anlamlıdır. Gerçekten bu yörede çok güzel sesler var.  Suyundan mıdır havasından mıdır? Artık neyindendir bilemem ama çok güzel sesler var.  Bu yörenin evlatlarını bizim eğitmeye, o sesleri değerlendirmeye ihtiyacımız var ki milletimize hizmet olarak dönüversin." ifadelerini kullandı. 

 

TİYEMDER Onursal Başkanı Selahattin Yazıcı da yaptığı konuşmada Kur’an'ın, alemler yaratıldığından bu yana en büyük mucize olduğunu ve bunun kıyamete kadar da devam edeceğini vurguladı.  Yazıcı, Kur'an-ı Kerim'in, 6 yaşındaki bir çocuğun da 65 yaşındaki bir yaşlının da rahatlıkla ezberleyebileceği bir mucize olduğunu ifade etti.

 

"Hem dünya, hem ahiret saadeti isteyen de Kur’an-ı Kerim'e sarılsın"

 

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Hamdi Arslan da konuşmasında şunları söyledi: "Bu mübarek kitap nasıl gelmişse, kıraat farklılıklarıyla beraber aynen elimizde var. Bu kitap, bildiğiniz gibi Arabistan’daki bir medeniyetten uzak bir kavmi, kısa bir zamanda dünyanın en yüksek topluluğu haline getirdi. Yıllar geçecek, yüzyıllar geçecek bu Kur’an ilimlerini bilen kimselerin adları yükselecek, şanları artacak, kıyamete kadar isimleri dillerde dolaşacak. Dünya saadeti isteyen Kur’an-ı Kerim'e yapışsın, ahiret hayatı isteyen Kur’an’a yapışsın. Hem dünya hem ahiret saadeti isteyen de Kur’an-ı Kerim'e sarılsın. Her aile, çocuklarını, Kur’an-ı Kerimle nasıl bir araya getirebiliriz ve nasıl ısındırabiliriz, diye bütün yolları kullanarak Kur’an-ı Kerim'le barışmaya çalıştırması lazım."

 

Reisü'l Kurra Mustafa Demirkan, "Allah, eşrefi mahlûk olarak insanoğlunu yarattı. İnsanoğlunun bu şerefini ve güzelliğini muhafaza edebilmesi için ilahi sistemlerini indirmiştir. En son, en mükemmel sistem Kur'an'ı Mübin-i Hâkim'dir ve en son peygamber ise sevgili peygamberimiz Hazreti Muhammed'dir. Rabbimiz, beşeriyetin dünya ve ahiret saadetini temin etmek üzere indirmiştir. Kur'an-ı Kerim'i hıfzettiğimiz gibi mana ve mefhumunu kavramalı, hayatımıza tatbik etmeliyiz." dedi.

 

"Kıraat ile ilgili çalışmalar üniversitelerde gecikti"

 

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Emin Maşalı ise "Ülkemizdeki ilahiyat fakültelerinde Kur'an-ı Kerim okuma ve kıraat dalı başkanlığı yeni bir yapılanmadır. Kıraat ile ilgili çalışmalar üniversitelerde gecikti. Tefsir ana bilim dalının bünyesi altında birtakım çalışmalar yapıldı. Kıraat altında yapılan çalışmalar Kur'an-ı Kerim'in nazil olduğu dönemde efendimiz ve sahabe efendilerimiz tarafından nasıl okunmuş, nasıl eda edilmişse o, asli orijinal okumayı muhafaza amacı taşıyan bir ilim dalıdır. Biz farklı bir kıraat okurken, her bir kıraate bir sahabe efendimizin ağzıyla, onun diksiyonuyla duygudaşlık kurarız. Biz, Bir tilavette Abdullah İbn Mes'ud gibi Kur'an-ı Kerim'i okuruz. Bir başka tilavette Ubey bin Ka'b gibi okuruz. Böyle sahabeler aracılığıyla efendimizle olan bağımızı kuvvetlendiririz." şeklinde konuştu.

 

Programda, 2016 yılı Dünya Kur’an okuma birincisi olan Eminönü Yeni Camii İmam Hatibi Ferruh Muştuer, Bıçakçı Alaattin Camii İmam Hatibi İsmail Kaya, Bafra Müftülüğü Din Görevlisi Cihan Kodal, KKTC Lefkoşa Hz. Ebubekir Camii İmam Hatibi Hakan Moral konuklara Kur’an ziyafeti sundular.

 

 

Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışına, Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, İl Müftüsü Mecit Can, İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, Molla Sahip Korkutata, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları inceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Osman Şahin, Reisü’l Kurra Mustafa Demirkan Hoca, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Emin Maşalı, TİYEMDER Onursal Başkanı Selahattin Yazıcı,  Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Hamdi Arslan katıldı.  

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum