Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Yayla Yasakları Kalkacak” açıklamasını değerlendirerek, koyun ve keçi yetiştiricileri olarak kararın kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın “yayla yasakları kalkacak” açıklamasını değerlendiren Kaysadu, “Güvenlik nedeniyle, yayalara korku ile gidiyorduk birçok yaylayı kullanamıyorduk. Güvenlik nedeniyle insanlarımız önceki yıllarda gittiği yerlere sağlıklı bir şekilde gidemiyordu. Güvenlik nedeniyle izin de yoktu.” dedi.
“Terörle mücadelede” kapsamında yayla ve meralar için alınan ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ kararı, vatandaşların belirlenen bölgelere gitmesini yasaklıyordu.
Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek bahar ayından itibaren “yaylalar üzerindeki yasak kaldırılacak” açıklamasını değerlendiren Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, koyun ve keçi yetiştiricileri olarak kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması hayvan sahipleri tarafından sevinçle karşılandığını söyleyen Kaysadu, “Gelecek ilkbahar küçükbaş hayvan sektörü olarak bayramımız olacak. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.
“Yıllardır gidilmeyen yayla yolları tahrip oldu”
Yıllardır kullanılmayan yayla yollarının tahrip olduğuna dikkati çeken Kaysadu, “Yayla yolları sel ve başka nedenlerden dolayı bozulmuş, bu yollar asfalt olsun demiyoruz ama araçların gidebileceği şekilde yeniden düzeltilmesi gerekir ki üreticilerimiz sıkıntılar yaşamasın orada rahat etsinler. Bir yerde yaşamın sürmesi için ulaşım kolaylığı olması lazım.” dedi.
“Küçükbaş hayvancılık destekleri çok az”
Ülke olarak tarımda nasıl iyiysek, hayvancılıkta da iyi olmak için çalışmaların yapılması gerektiğini altını çizen Kaysadu, “Destekler konusunda devamlı yetkili yerlere bildiriyoruz. Destekler çok az. Destekler konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanına talimatları oldu küçükbaş hayvancılıkla alakalı olarak, 'şu an 25 TL yıllık olarak destek veriyoruz az değil mi?' diye sordu. İnşallah Sayın Bakanımızda bunu göz önünde bulundurarak desteği yükseltir, üreticimizde rahat eder. Tarım ve hayvancılık zor bir sektör, hayvancılık daha da zor, küçükbaş hayvancılığı çok daha zor. Beli bir yeri olmaz her sezon farklı bölgelere gitmek zorunda kalıyor üreticilerimiz. Doğu Anadolu Bölgesinde kış şartları çok zor geçiyor, küçükbaş hayvanlarından özelikle koyun kar olmayan bölgeleri sever. Onun için üreticilerimizin yüzde 90’ı sıcak olan Güney Anadolu Bölgesine göç etmek zorunda kalıyorlar. İlkbahar ile birlikte hayvan sahipleri yüksek yerlere yaylara gelip konaklarlar.” diye konuştu.
“Bundan sonra yaylalardan en iyi şekilde faydalanacağız”
Şimdiye kadar yaylaları istenilen şekilde kullanamadıklarını dile getiren Kaysadu şunları söyledi:
“inşallah bundan sonra yaylaları en iyi verimli bir şekilde kullanacağız. Hayvan sahipleri üreticilerimiz en iyi şekilde yaylalardan faydalanmaya bakacaklar. Yaylalar hayvanların daha fazla verim vermesini sağlıyor. Üreticilerimiz daha fazla kazanacak.”
“Hayvan destekleri bölgelerin şartlarına göre artırılması gerekir”
“Hayvan destekleri bölgelerin şartlarına göre artırılması gerekir” diyen Kaysadu, Doğu Anadolu bölgesinde hayvancılık çok zor şartlarda yapılıyor. Nerdeyse 5 ay kar altında kış mevsimi yaşanıyor. Diğer bölgelerde fazla sıkıntı yok, onlarda bizim kardeşlerimiz. Sadece şunu söylüyorum, biz 5 ay kış mevsiminde yem bitkilerini vererek besliyoruz. Devlettin bu bölgelere biraz daha taraf ve destek olması lazım.” dedi.
“Bir ülke nüfusuna denk bir küçükbaş hayvan sayısı yoksa tehlikeli bir duruma girilmiş demektir”
Türkiye genelinde 42 milyon küçükbaş hayvanın olduğunu aktaran Kaysadu, “Eğer ülke nüfusuna denk bir küçükbaş hayvan sayısı yoksa tehlikeli bir duruma girilmiş demektir. Devletiyle halkıyla el elle verip hayvancılığı geliştirmemiz lazım. Dışa bağımlı bir durumdan çıkmak gerekir, ithal çözüm değil hayvan sayısının artırılması için üretici daha fazla desteklenmesi lazım. Ülke genelinde var olan işletmelerin gelişmesi için desteklenmeli.” diye konuştu.
“Yem bitkilerinin fiyatları çok yüksek seyir ediyor”
Yem bitkilerinin fiyatlarının çok yüksek seyir ettiğine dikkati çeken Kaysadu, “ bugün bir arpa kilosu 1. 20 kuruş olmuş, 1. 50 kuruş alan var. Yem bitkilerinin fiyatları çok yüksek. Saman pahalı, arpa pahalı bu şekil hayvancılık yapmak zorlaşıyor. Diğer taraftan tarım yapanlarda kendince haklı mazot benzin fiyatları yüksek onunda kendini kurtarması lazım. Ben özel olarak 5 TL mazot alıyorsam, çiftçi arkadaşa 2-3 TL’den satılması lazım ki kurtarsın. Tarım ve hayvancılık sektörü desteklenmeli.” şeklinde konuştu. (İLKHA)