Bingöl’de eskiden uyuşturucu bağımlısı olan bir esnaf, işyerinin bir bölümünü kitaplık yaparak uyuşturucudan kurtulmak isteyenlere tahsis etti.
Bingöl’de eskiden uyuşturucu bağımlısı olan Mehmet Ali Kaya isimli bir esnaf, örnek bir davranış sergileyerek işyerinin bir bölümünü uyuşturucudan kurtulmak isteyenlere tahsis ederek kitaplık kurdu.
Geçmişte kendisinin de uyuşturucu nedeniyle büyük tahribatlar yaşadığını anlatan Kaya, uyuşturucu kullananların halini bildiğini ifade ederek, Allah’ın yardımı ve iyi insanların vesilesiyle kötü alışkanlıklardan kurtulduğunu söyledi.
Kaya; "Biz de her genç gibi zamanında hata yaptık. Bu hata sonucu bedenimizde, ruhumuzda, beynimizde ve her tarafta bayağı bir tahribat oluştu. Allah’a hamdolsun aklımızı kullanarak, başta Allah’ın yardımıyla gayret ederek kötü hayattan kurtulduk " dedi.
Avrupa’da yıllarca kaldığını ifade eden Kaya, Allah’ın yardımı ve ailenin sıcak muhabbeti ile İslami bir hayatı yaşayan insanların sayesinde, uyuşturucu gibi illetlerden kurtulduğunu söyledi.
İslami bir hayata dönüş yaptıktan sonra hayattan tat almaya başladığını aktaran Kaya; "Allah’a şükürler olsun ki şimdi bazı arkadaşlar takılıyor. Diyorlar tamam her şeyi, sigarayı bıraktın. Bu şekeri bırakmak nedir? Ben de diyorum ki; çok kötü bir hayat yaşarken, siz çok sağlıklı bir hayat yaşıyordunuz, benim size kavuşmam için, sizden çok çok daha sağlıklı yaşamam lazım ki size yetişeyim " diye konuştu.
Onları Kurtarmak İçin Mücadele Veriyor
Uyuşturucu illetinden kurtulduktan sonra asıl hedefinin, uyuşturucu alışkanlığı içerisinde olup kurtulamayan insanların kurtulması için mücadele etmek olduğunu söyleyen Kaya; "Bu insanların kurtulması için yıllarca bir mücadele içerisine girdim. Uyuşturucu gibi illetlerden insanı kurtarmak için o insanları bir kontrol mekanizması içinde tutmak gerekir. Bir insanı kurtarmak için devamlı olarak kendisinden haberdar olunması lazım. Uyuşturucu kullanan gençlerde büyük bir tahribat oluşuyor, dolayısıyla onları o illetten kurtarmak için yanımda çalıştırdım. Onlara ancak bu şekilde faydalı olabilirdim. Birçok bağımlıya Allah’ın yardımıyla yardımcı oldum " ifadelerini kullandı.
Bingöl’de Yeşilay Derneği’nin bir yeri olmadığı için, iş yerinin bir bölümünü onlara tahsis ettiğini belirten Kaya; "Yeter ki insanlarımıza el atılsın. Avrupa’da uyuşturucu ile mücadele kapsamında muazzam bir destek var. Bu iş yerimizi, kazançtan ziyade insanlara hizmet amaçlı açtık. Burası rahat ve ferah bir yer, gelen gençlerle ilgileniyoruz " dedi.
Uyuşturucudan kurtulan her kişinin bir gayret içinde olması gerektiğini belirten Kaya, kişileri uyuşturucudan kurtarmanın büyük bir iş ve manevi kazanç olduğunu söyledi.
Şu anda iş yerin, gençlerin gelip kitap okumak için ve uyuşturucudan uzak kalmaları için bir manevi tedavi yöntemi olarak kullandığını söyleyen Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Burada kitaplarımız var, çayımız var ve burayı gençlerimizin istifadesine sunmuşuz. Uyuşturucu müptelası olan herkesi buraya bekliyoruz. Mekânımız herkese açıktır. Uyuşturucuyu kullandığımda ailemin ne sıkıntılar çektiğini iyi biliyorum. Başkalarının çekmemesi adına burada mekânımızla sizlerin hizmetindeyiz. Tüm kötü alışkanlıklar sigara ile başlıyor. Ailelerin bu konuda dikkatli olması lazım. `Sigaradır, bir şey olmaz` demeyin. Sigara kötü alışkanlıkların ilk basamağıdır. Uyuşturucu kullananlar; aileye, çevreye ve her şeye soğuk olduklarındandır. Soğuk ilişkiler yüzünden olsa gerek o soğukluğunu uyuşturucu ile gidermek istiyor. O illeti bıraktırmak için sıcak ilişkiler ve arkadaşlık kurmak gerekiyor. Uyuşturucu kullanan gençlerle iyi bir sıcaklık kurabilen onların o illetten kurtulmasını sağlayabilir."
Uyuşturucu meselesinin basit bir meseleden ibaret olmadığını vurgulayan Kaya, uyuşturucu konusunda devlettin çok ciddi politikasının olması gerektiğini belirtti.
Kaya gibi eskiden uyuşturucu bağımlısı olan kişiler de uygulamadan duydukların memnuniyeti dile getirerek kütüphanede kendileri gibi olan kişilerle beraber olmakla motive olduklarını ve destek aldıklarını söylediler.
"Kişinin Hedefi Olması Gerekir"
Bir kişinin uyuşturucu ve benzeri illetlerden kurtulması için kendine bir hedef seçmesi gerektiğini söyleyen F.T; "Kişinin hedefi olması gerekir. Bekârsa evliliği, evli ise çocuklarının hayatını kurtulması için gayret etmelidir. İlgileneceğimiz kişiye bir şeyler verip, somut bir şeye teşvik etmemiz lazım. Adam kazanmak için önemli şeyler sunmak lazım. Hayatını değiştirecek adımlar atmamız lazım. Kişinin de istekli olmazı lazım " İfadelerini kullandı.
"Akıllı İnsan Yolunu Her Zaman İyi Seçer"
Kötü alışkanlıkları bırakan insanların iyi anlamda başaramayacağı bir şeyin olmadığını ifade eden Z. ; "Bugün bu masada olmaya bilirdik. Bu masada olmamızın sebebi aklımızdır, bizim ifademizdir. Eğer güzel bir yola baş koymuşsak o yolla devam etmemiz lazım ki yolumuz sağlam olsun. İnsanoğlu kendini bilse çok güzel şeyler yapar. İnsan kendini bilmezse nefsine, arkadaşına, ailesine, dostuna her zaman, her yerde kötü olur " dedi.
"Uyuşturucu İlleti Ortaokullara Kadar İndi"
Uyuşturucuya karşı 17 yıllık bir mücadelesinin olduğunu anlatan Y.K; "Bizleri iyi şeylere davet ettiği için, davasını hak bildik, bu yüzden buradayım. Bir çıkar için burada değilim. Allah için buradayım. Bu yola baş koyduğun için biz kardeşlerin olarak buradayız. Bir insanı kazanmak büyük bir şey. Lise de bir oğlum var. Uyuşturucu illeti bırak liseyi, ortaokullara kadar inmiş. Bu kötülüğün toplumdan kalkması için mücadele etmemiz lazım " diye konuştu. (İLKHA)