Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli Psikolojik Danışmanlar tarafından 28 Ağustos Ortaokulunda öğrenci velilerine yönelik “Sağlıklı Çocuk” konulu seminer verildi.
28 Ağustos Ortaokulundaki öğrenci velilerine yönelik Bingöl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmet Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Biriminde görev yapan Psikolojik Danışmanlar tarafından Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında “Sağlıklı Çocuk” konulu seminer verildi.
Okulun konferans salonunda gerçekleşen Seminere Okul Müdürü Nazım Genç, öğretmenler, öğrenci velileri ve psikolojik danışmanlar katıldı. Seminer, Okul Müdürü Nazım Genç’in açılış konuşmasıyla başladı.
Eğitimin evde başladığını, okulda geliştiğini belirten Okul Müdürü Nazım Genç,”Çocuklarımız, cennet bahçesinin gülleridirler. Onlar cennet çiçeklerinin kokusunu taşırlar. Hepsi güldür, sümbüldür, çiğdemdir, menekşedir. Hepsi masumdur, güzeldir, temiz yüreklidir. Onları melek veya canavar yapan biziz, bizlerin verdiği eğitimdir. Her çocuk bir çiçektir. Çiçekleri sulamazsak, böceklendiğinde ilaçlamazsak solar. Çocuklarımızın gönlünü sevgi ve şefkat suyu ile sulamamız gerekiyor. Onlarla her gün en az 10 dakika konuşarak ilgilenmemiz gerekir. Yoksa “İnsan yutan canavarlara kurban veririz.” Her çocuk potansiyel dâhidir. Yeteneksiz çocuk yoktur; yetenekleri keşfedilememiş çocuk vardır. Allah, insanı yeryüzü halifesi olarak yaratmıştır. Yeteneksiz halife olur mu? Çocuk, yanlış yapıldığında özür dilenmesi gerektiğini sizden öğrensin. O zaman çocuğunuzun gözünde daha büyürsünüz. Problemleri konuşarak çözün, dedim. Biz yetişmiş insanlar, haklı olduğunuz bir konuda çocuklarımızı ikna edemez miyiz? Sakın ha çocuklara karşı, o meleklere, o çiçeklere karşı güç kullanmayın, onlara bağırmayın, onlara kızmayın, onları dövmeyin! Bütün zamanların en başarılı ve en çok sevilen eğitimcisi Sevgili Peygamberimiz(sav), hiçbir çocuğu dövmedi. Ona 10 yıl hizmet etmiş olan Hz. Enes(ra) o sevgililer sevgilisinin eğitim metodunu şöyle anlatır: “Ne dövdü, ne azarladı, ne alay etti, ne de surat astı.”O çocukların en çok sevdiği insandı. Çocuklarınıza kitap tavsiye ediyoruz, bizi destekleyin. Çocuklarımız midelerini besledikleri gibi okuyarak beyinlerini de beslesinler. Siz de kitap tavsiye edin. Kendin okumuyor, ama yavrum okusun istiyorsan işin zor. Ama… En önemlisi kendiniz de okuyun Siz okumazsanız, siz yapmazsanız söylediklerinizin pek tesiri olmaz. Hepimizin elinde mutlaka bir okuma kitabı bulunmalı. Çocuklarınızı eleştirmeyin. Onları iyi izleyin. Olumlu davranışlarını görün, takdir edin, ödüllendirin. Ödül, harikulade bir motivasyon biçimidir. Ceza ve azarlama yerine takdir ve teşekkür edin. “Az verirsen hırsız, çok verirsen arsız olur.” Çocuklarınızı sevin ki buraya gelerek onları sevdiğinizi gösterdiniz. Hepinizi bir kere daha gönülden tebrik ederim. Çocuklarınızı çok, ama çok sevin. Yarının büyüklerini övün, alkışlayın, beğenin. En önemlisi de onları ahlak abidesi ve Cenab-ı Hakk’ın sevdiği insanlar olarak yetiştirin. Zaten sizin çocuklarınız birer harika! Sevmediğim öğrencim yok. Başarısız öğrencim yok. Böyle güzel evlatları okulumuza gönderdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.“dedi.
Seminer veren Psikolojik Danışman Merve Solmaz ise, bebeğin ebeveyn tarafından ilk muayenesi, ortak sorunlar, ortak kaygılar, bebeğin doktor tarafından ilk muayenesi, bebek ve çocuklarda sağlık ve gelişimin takibi, bebek izlemlerinde ne izlenir? Bazı özel ve önemli konular, okul çağında çocuğun takibi, ergenlikte takip” vb. konulara değindi.
Seminer sonunda dinleyicilerden gelen sorular açık ve anlaşılır bir şekilde cevaplandırılarak ve uygulamanın pratik yöntemlerine değinilerek seminerin daha verimli olması hedeflendi.