Solhan Eğitim Bir-Sen, Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeyle Cuma günü öğle tatilleri namaza gidebilecek şekilde düzenlenmesine ilişkin açıklamasında, ibadet hürriyetinin sağlanması noktasında önemli bir adım olduğunu belirtti.
Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeyle kamuda çalışan memurların Cuma günü öğle tatilleri namaza gidebilecek şekilde düzenlenmesine ilişkin basın açıklaması yapan Solhan Eğitim Bir-Sen, ibadet hürriyetinin sağlanması noktasında önemli bir adım olduğunu dile getirdi.
Basın Açıklamasında,”Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen olarak, Cuma günleri öğle tatilinin Cuma namazının kılınmasına imkân verecek şekilde düzenlenmesi, kamu görevlilerinin bu husustaki mağduriyetinin giderilmesi amacıyla toplu sözleşme masasına taşıdığımız taleplerden biri daha hayata geçirildi.
3. Dönem Toplu Sözleşme’nin kamu görevlilerinin geneline yönelik kısmının “Cuma günü öğle tatili” başlıklı 40. maddesinde, “Cuma günleri öğle tatilinin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenlenmesine yönelik çalışma yapılacaktır” kararı alınmıştı.
Kararın gereğinin yerine getirilmesi noktasında somut adım Başbakanlıktan geldi. Başbakanlığın 2016/1 sayılı genelgesinde, dini inanç hürriyetinin bir gereği olarak Cuma namazı saatinin mesai saatine denk gelmesi halinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan isteyenlere mesai kaybına neden olmaksızın izin verileceği ifade edilmiştir.
Böylece, kamu görevlileri adına elde ettiğimiz kazanımlara yenisi eklenmiş, kamu görevlilerinin, öğle tatili süresi gerekçe gösterilerek Cuma namazının kılınması sırasında yaşadıkları sıkıntı ve mağduriyet giderilmiş oldu.
Bu kazanım, ibadet hürriyetinin sağlanması noktasında önemli bir adım olup temel hak ve özgürlüklerin sendikal mücadeleyle tesisi ve korunması ekseninde gelecek dönemler için bir emsal teşkil edecektir.
Tüm milletin desteklediği ve önemli bir mağduriyeti gideren bu düzenleme maalesef birilerini rahatsız etmiş olmalı ki; laik hukuk sistemine açık aykırılıklar içerdiği gerekçesiyle Eski Çankırı Hâkimi ve YARSAV Eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu tarafından Danıştay 16. Dairesinde düzenlemenin iptali için dava açılmıştır.
Ayrıca; solumuzda bulunan ve yıllarca “özgürlük ve demokrasi” şarkılarıyla milleti uyutmaya çalışan Eğitim Sen yaptığı basın açıklaması ile; yapılan düzenlemeye kamu hizmetlerinin dini kurallara göre düzenlenmesi laikliğe ve anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve ayrımcılığı derinleştirdiği gerekçesiyle karşı çıkmaktadır.% 99’u Müslüman olduğu kabul edilen bir ülkede farklı inançlara mensup olanların dini gün ve bayramlarında sağlanan her türlü kolaylık ayrımcılığı derinleştirmezken, Öyle görünüyor ki; cuma saati düzenlemesi birilerinin zihinlerindeki çarpıklığı derinleştirmiştir.
Evet, biz bu düzenlemeye karşı çıkanları iyi tanıyoruz. Zira başörtüsü serbestîsine de, kamu kurumları ve okullara mescit açılmasına da karşı çıkmışlardı. Karşı çıktıkları şey yapılan düzenlemeler değil, İslam’ın kendisi olduğunu da biliyoruz.. Bu yüzden biz diyoruz ki; CUMA en büyük ayrımcılıktır ve ayırır. Zira Nar ile Nuru, Hak ile batılı, Hayır ile Şeri ve inananlar ile inanmayanları ayırır.
Son olarak bu düzenlemeye karşı çıkanları Allah’a havale ediyor ve değerlendirmeyi kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”denildi.