Yaşam İçin Sivil Toplum Derneği,” Herkes için Uzun Süreli Eğitim Projesi” kapsamında Yibo’da bir program Gerçekleştirdi.
Bingöl’de faaliyetlerini sürdüren ve çeşitli projeler gerçekleştiren ve bu projelerden biri olan özellikle kız çocukların okula devam oranın arttırılması kapsamında ”Herkes için Daha Uzun süreli Eğitim” isimli projesi tanıtımı Solhan Yibo Konferans salonunda Yaşam İçin Sivil Toplum Derneği bir program düzenledi.
Programa Kaymakam Fatih Okumuş, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Mehmet Güler, Belediye Başkan Vekili Ahmet Sönmez, Ak Parti İlçe Başkanı Nihat Doğu, İlçe Müftüsü Sırrı Fuat Ateş, Malmüdürü Sıtkı Gürocak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi Aktaş, Yaşam İçin Sivil Toplum Derneği Başkanı Mahmut Buyankara, kurum amirleri, muhtarlar ve kız öğrenciler katıldı.
Kız erkek tüm çocukların eğitime katılımını artırmak amacıyla derneğin kurulduğunu belirten Başkan Mahmut Buyankara, ” Yaşam İçin Sivil Toplum Derneği, kısa adıyla YİSTOD, Bingöl merkezli olarak faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olarak 2006 yılında aralarında eğitimci, avukat ve iş adamlarının bulunduğu kişilerce kurulmuş, eğitim kültür ve tanıtım amaçlı çeşitli faaliyetler yürütmüştür. Envanter çalışmaları, tanıtım filmi, tanıtım kitapçıkları ve haritalar, broşürler ve fuar katılımları, kültür ve tanıtım amaçlı çalışmalarımızdan bazılarıdır. YİSTOD, eğitim alanında ise; çeşitli seminerler, mesleki eğitim kursları, öğretmen eğitimleri, eğitim destek materyalleri vb. burada sayamadığımız pek çok faaliyet gerçekleştirmiştir. Bugün burada toplanma amacımızı oluşturan “Herkes İçin Daha Uzun Süreli Eğitim” projesi, “Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması Hibe Programı” kapsamında 800’e yakın başvuru arasından seçilen 46 başarılı projeden biri olup, Bingöl’de uygulanan tek projedir. Bu açıdan daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışma ile özellikle eğitimin taraflarını, kurumları, imamları, muhtarları, kanaat önderlerini bir araya getirmek, böylece eğitime katılımı ve devamı artırmak ayrıca, YİBO’larda şartların iyileşmesine katkıda bulunarak öğrencilerin bu okulları daha fazla sevmelerini sağlamak amaçlanmıştır. Böylece önemli bir sorun olan devamsızlıkların önüne geçilmesi ya da azaltılması planlanmaktadır.
Bize düşen bütün bu olumlu gelişmelerden hareketle eğitime daha fazla katılım sağlamak, eğitimde kalite beklentimizi artırmak ve öğrencilerimizi bu yönde bilinçlendirmektir.
Sözlerimi noktalamadan evvel, Proje fikrini kendisine açtığımızda bize olan güveninden dolayı hiç tereddütsüz kabul eden ve bizimle çalışan değerli meslektaşım, Solhan YİBO Müdürü sayın Abdulvahap Salcan hocama, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi Aktaş hocama, ve bu projenin hazırlık sürecinde Şube Müdürü olarak destek sunan Zülfü Çalışkan hocamıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım.”dedi.
Kızlarımızın eğitimi her şeyden daha önemli olduğunu belirten İlçe Müftüsü Sırrı Fuat Ateş;”Yarın anneleri olacak kızlarımızın eğitimi her şeyden daha önemlidir. Çünkü onlar yarın kendi çocuklarını bilinçli ya da bilinçsiz yetiştireceklerdir. Müslüman bir toplum olarak ilk emri “ikra” "oku" olan bir dini mensupları olarak hiçbir toplumun bizden daha fazla eğitime önem vermesini bekleyemeyiz, bu bilinçle duyarlılıkla geçmişte yapılan bir takım hataları farkında olarak kız erkek bütün çocuklarımızı eğitmek bizlerin sorumluluğundandır. Eğer biz onları eğitmezsek veya eğitimlerine rehber etmezsek başkaları eğitir. Onları etkili bir rehberlik etmemiz iyi bir iletişim kurmamız anlamaya çalışmamız ve doğru yönlendirmemiz önemlidir. Belki onlar okula giderse birçok anne baba zorluk çekecek maddi olarak etkilenecek o küçük çocuğun ev işlerinde bahçe işlerinde kendisine yapacağı yardımdan mahrum kalacak ama inanın okursa eğer birkaç yıllık zahmetiniz yarın onun iyi bir insan olduğunu salih bir evlat olduğunu gördüğünüzde o bütün sıkıntınız geçecektir. İşlerin en hayırlısı salih evlat yetiştirmektir, ruh sütü gereği bu dünya da hem öteki dünya da kazançlı çıkacaktır.”dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi Aktaş;”2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, "Haydi Kızlar Okula Projesiyle" Türkiye’de özellikle sosyo kültürel, sosyo ekonomi açıdan zayıf olan 53 ilimizde başlatıldı. Daha sonra çok ciddi kampanyalar başlatıldı. Bu kampanyalar çerçevesinde hedef 2005 yılında özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerin okullaşma oranı %95'lere taşımaktır. Günümüzde o çalışmaların çok başarılı olduğunu, faaliyetlerin sekteye uğramadan devam edildiğini görmekteyiz. Özellikle 2012 yılından itibaren reform niteliğinde çalışmaları ve faaliyetleri oldu.”dedi.
Son olarak kürsüye gelen Kaymakam Fatih Okumuş ise;”Yaşam İçin Sivil Toplum Derneğinin Yibo’daki projeyi hakkıyla yerine getirmeleri için elimizden geleni esirgemeyeceğimizi bilmenizi isterim. Toplumun temeli aile, ailenin temeli de annedir. Dolayısıyla bizler kız çocuklarımızı maddi ve manevi anlamda güzel donanımlı yetiştirebilirsek muhtemelen iş hayatına, aile hayatına katıldıklarında iki yönden toplumun refahına, huzuruna, güvencine pozitif katkılar sunacaktır.”dedi.