Zeka geriliği olan Fenilketonüri hastalığı, Solhan Toplum Sağlığı Merkezi sağlık çalışanları tarafından Ulu Camii karşısında stant açılarak vatandaşlar bilgilendirildi.
1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla, Solhan Toplum Sağlığı Merkezi sağlık çalışanları tarafından Ulu Camii karşısında stant açılarak vatandaşlara bilgiler verildi.
Fenilketonüri hastalığı ile ilgili bilgi veren İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sezer Ayman,”Ülkemizde her yıl 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü olarak kabul edilmiş olup bu günde konunun önemini anlatan bazı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Kalıtsal bir metabolik hastalık olan fenilketonüri, Amerika’da ve birçok Avrupa ülkesinde her 10.000-30.000 yenidoğanda bir görülmesine karşın ülkemizde 3.000-4.000 yeni doğanda bir görülmektedir. Türkiye Fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biridir. Her yıl ülkemizde 350- 400 çocuk bu hastalıkla doğmaktadır. Her 20-25 kişiden birinin hastalığı taşıyor olması ve ülkemizde akraba evliliklerinin yüksek oranda yapılması hastalığın sık görülmesine neden olmaktadır. Hastalığın yeterince bilinmemesi zeka geriliği gösteren hastaların bu hastalık yönünden incelenmesi ve ebeveyne gerekli danışmanın verilmemesi hatalı gen yaygınlığını arttırmaktadır. Akraba evliliği hastalığın görülme sıklığını artırıyor olsa da, akraba olmayan bireylerin de çocukları hastalıklı doğabilir. Çünkü Türkiye’de her 100 kişiden 4 ü bu hastalık açısından taşıyıcı durumundadır. Akraba evliliklerinin yüksek oranda olması bu hastalığın ülkemizde yüksek görülmesine neden olmaktadır. Fenilketonüri hastalığının sıklığını tespit etmek ve uygun vakalara mama desteği sağlamak amacıyla ülkemizde ilk tarama çalışmalarına Sağlık Bakanlığı tarafından 1987 yılında başlanmıştır.”
Fenilketonüri hastalığı tedavi edilebilir ve zeka geriliği önlenebilir bir hastalık olduğunu açıklayan Dr. Ayman,”Kalıtsal bir metabolik hastalık olan fenilketonüri, toplumumuzda hala yeterince bilinmemektedir ve birçok çocuğun ömür boyu engelli kalmasına sebep olmaktadır. Bir damla kan ile bu hastalığın önlenmesi mümkündür. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavide genellikle gıdalar ile alınan fenilalanin miktarını azaltarak kan fenilalanin düzeyini normal sınırlar içinde tutmaktır. Fenilketonüri hastalığı ile doğan bebeğin, beyni etkilenmeden, erken olarak tanımlanması çok önemlidir. Bu amaçla geliştirilmiş her yeni doğan bebeğe uygulanabilecek pratik, ekonomik bir test vardır. Hayatın ilk günlerinde bebek en az 24 saat beslendikten sonra özel bir filtre kağıdına alınan 2 damla kan teşhis için yeterlidir.”dedi.