Halk Eğitim Merkezlerinde (HEM) kadrosuz görev yapan usta öğreticiler, taşeron işçilere verilecek kadro düzenlemesinde kendilerine de yer verilmesini istediler.
Ülke genelinde 18 bin kadrosuz sadece ders ücreti karşılığında görev yapan kişi olduklarını belirten usta öğreticiler, kamudaki taşeron işçilere dönük atılacak kadro adımında kendilerine de hak verilmesini talep ettiler.
Türkiye’de farklı illerde çalışan ama sorunları aynı olan kadrosuz çalışanlar, Ankara’da bir araya geldi. Ankara’da yapılan ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde çok az ilin katıldığı toplantılara Bingöl’den ise Solhan’da usta öğreticilik yapan Ayfer Soydan ile Cahide Tuğa katıldılar.
Ankara’da bir araya gelerek haklarını aramak için girişimlerde bulunan usta öğreticiler, asıl işi yapmalarına rağmen kadrolu usta öğreticiler ile aralarında özlük hakları bakımından çok büyük fark olduğuna dikkat çekerek hak talebinde bulundular.
Ankara’ya çıkarma yapan usta öğreticiler, ilgili kamu kurum ve sivil toplum örgütleri ile bakanlıklarda ilgili birimler ve milletvekillerini ziyaret ederek taleplerini dile getirdiler.
Tecrübeler Ve Başarılı Çalışmalar Göz Ardı Edilmemeli
Görüşmeler sonrasında basın açıklaması yapan usta öğreticiler, kendilerini; her zaman, her yerde, herkes için eğitim veren bir kurumun kadrosuz usta öğreticileri olarak tanıttılar.
Basın açıklamasında şu ifadeleri kullandılar; “Bizleri, Milli Eğitim Bakanlığı, memur veya sözleşmeli olarak kabul etmezken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da işçi olarak saymamaktadır. Halbuki bizler, Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından biri olan kalifiye eleman ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktayız. Usta öğreticilerin ücretleri; ek ders saat ücreti olarak hesaplanmaktadır. Halbuki kadrosuz usta öğreticiler teknik eleman vasfındadır. 2008 yılında geçmiş dönemlerdeki yanlışlıklar düzeltilmiş fakat mağduriyetimiz tamamen giderilmemiştir. 8 ay çalışıyor, 4 ay işsiz kalıyoruz. Bizlerin tecrübeleri, başarılı çalışmaları göz ardı edilmemelidir. Aynı işi yapan kadrolu usta öğreticiler, 657 sayılı kanunun tanıdığı tüm haklardan yararlanırken bizler hiçbir hakka sahip değiliz. Onlar kadar eski ve onlar kadar gerekliyiz. Aynı kadro hakkının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitimi Merkezlerinde çalışan kadrosuz usta öğreticilere verilmemesi Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum teşkil etmektedir. Hayat Boyu Öğrenme Projesi’nin baş mimarları, ustalarıyız. Emek verdik. Özellikle ailenin temel taşları olan kadınları eğitiyor ve istihdamlarını sağlıyoruz. Bizler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın görünen ama gösterilmeyen gönül elçileriyiz. Halk Eğitimini ayakta tutan usta öğreticilerdir. Hükümetimize güveniyoruz. Başta Başbakan’ımız olmak üzere devlet büyüklerimizden bizlere kadro verilmesini talep ediyoruz.”