Solhan Belediyesi öncülüğünde Kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan eğitim programları devam ediyor.
Belediye tarafından kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan eğitim programları kapsamında öğrencilere yönelik Kültür Merkezinde seminer düzenlendi.
Düzenlenen eğitim programında Yrd. Doç. Dr. Atilla Yücel ile Yrd. Doç. Dr. Selim Gündüz tarafından iş kazası bildirim süresi, işsizlik sigortası ve tazminat konuları hakkında öğrenciler bilgilendirildi.
Sigortanın bildirilmesi hakkında konuşan Yrd. Doç. Dr. Selim Gündüz,” Kişi çalışmalarını Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirmemesi, geleceğini tamamen risk altında bulundurur. Normalde bir ayda 30 gün sigortalıyı bildirmesi gerekir ama işveren bunu eksik bildiriyor. İşveren yüksek ücret ödediği halde sigorta birimi asgari ücret üstünde yatırıyor. Bu durumun size zararı ilerde size maaş bağlandığı durumunda bu ödenek asgari ücrete göre hesaplanır. Askerlik durumunda ise eğer sigortalı çalışıyorsanız askere gidip kıdem tazminatı almadıysanız dönüşte işveren sizi almak zorundadır, şayet tazminatı alırsanız o zaman işe almanız zorunlu değildir. Terhisten sonra bir ay içinde işinize başvurmasanız işveren sizi alma durumu kalmaz. Sigortalı bir kadın personele doğumdan önce ve sonra 16 haftalık bir izni mevcuttur. Sgk’da geçici iş göremezlik ödeneği bu 16 haftada alır. Kişinin bir günlük sigortası olsa aileye ölüm aylığı bağlanabiliyor. Dul ve yetim aylığı için kişinin 5 yıl sigortalılık toplam 900 günlük primin olması gerekir. Buradan herkese diyorum ilerde mutlaka sigortalı çalışın. Öğrencilerin 18 yaşına girdiği takdirde bir gün bile sigorta kayıt tescilinin yapmaları onların 5 yıl gibi erken emeklilik olmalarını sağlayacaktır.”şeklinde konuştu.