Advert
as

Ölçülü Yaşamak İmrendirmeye Neden Olur

  • Hasan YILMAZ
  • 2017-02-06 19:25:19
  • 2793 Görüntülenme
  •  

    Tatil kavramı özü itibariyle tembelliği ifade eder. Bu kavramı benimseyen ebeveynler daha da ileri giderek çocukların gün içinde dinlenmesi yerine gün boyunca dinlenmesini tercih etmeleri, çocuklar için faydadan çok zarara neden olmuştur. Tıpkı birden bire sıcaktan soğuğa geçmek gibi.

    Bu anlamada ani değişlikler insanı zamansız yakaladığı gibi ani düşünceler ve uygulamalar da organizmayı zor durumda bırakır. Çalışmaya alışmış bir organizma pasivize edildiğinde organizma uyumu sağlamak da zorlanır. Her ne kadar organizmanın kendi kendini dengeleme özelliği olsa da dengeyi yakalaması kolay olmayacaktır.

    Anlaşılan o ki her insan, her aile, kendi dünyasını tanımalı, tanımlamalı. Ona göre davranış geliştirmeli. Böyle düşünmeyen bireyler ve aileler kendi dokusuna uymayan kültürü aniden kabul etmesi aile içinde her ne kadar demokratik bir görünüme sebebiyet verse de uzun vadede ciddi sıkıntılara neden olacaktır. Bu anlayış sosyal yaşamın çoğu alanlarında bu şekilde kendini göstermiştir.

    Aile bağlamında düşündüğümüzde: Yakın çevremizin ya da akrabalarımızın bizimle aynı kültürü paylaşmayı yok sayarak yabancı kültürleri model alarak o tarzda yaşamaya çalışması ve bizleri a- sosyal, a- politik anti demokratik ve tutucu olarak tanımlamalarına karşın, cevabımız her zaman iyi niyetimiz ve suskunluğumuz olmuştur. Bu davranış biçimimiz zaman içinde bizleri daha iyi tanımlamıştır.

    Amellerini iyi niyetle süsleyen ölçüsüzlüklere ölçüyle cevap veren suskunluğu kazanım gören bu insanlara sonsuz kudret'in sabır edenlerini gözettiğine şahit oluyoruz. Yanlış tanımlanan bu insanlar, sabırları sayesinde kadınları olsun, erkekleri olsun zamanları olgunlaştığında sivil toplum kuruluşları içinde hizmet edebiliyor, bir siyasi partiye üye olabiliyor, Çeşitli etkinlikler düzenleyip toplumun farklı kitleleriyle kaynaşabiliyor. Basın yayın ve kitle iletişim araçlarını kullanarak topluma ve toplumlara mesaj vererek faydalı olmaya çalışabiliyorlar. Gurur verici bir tablo.

    Bu tabloyu gören veliler çocuklarını yarı yıl tatilinde bu tip ailelere göndererek'' Sizin çocuklar nereye gidiyorlarsa bizim çocukları da oraya gönderelim tek temennimiz bizim çocukların sizin çocuklar gibi yetişmesi. Ya da senin geçen gün kaydına yardımcı olduğun hazırlık öğrencisi var ya! Hayırdır inşallah bir şey mi oldu hocam? Yok yok sınıfın bütün öğrencileri kendisini çok seviyor hiçbir erkekle konuşmuyor ben öğretmeniyim benimle bile çok nadir konuşuyor. Sadece sorduğumda beni soruyor inan ki sahabe gibi bir kız. Bunun gibi birkaç öğrenci daha var aynı davranışları sergiliyorlar. Ha unuttum bir kaç erkek de var çok efendi ahlaklı vallahi insan hayran kalıyor. Allah'ım çok etkilendim onlara bakıp haya ediyorum. Çoğu zaman onlara baktığımda şunu düşünüyorum. Demek ki sadece biz öğretmenler öğretmiyoruz. Öğrenciler de Öğretmenlerine çoğu şeyi öğretebiliyor hem de susarak. Değil mi? Hocam.

    Çok doğru hocam. Bunların kaynağı aynı ve en önemlisi ölçüleri. Demek ki ölçüyü kaçırmayan sabır eden bireyler ve aileler rıza-i ilahiyi taşıdığı müddetçe her türlü kazanır.''

     

    Selam ve dua ile…

    Hasan YILMAZ
    Hasan YILMAZ
    KÖŞE YAZARI
    BİYOGRAFİ