Advert
as

Sevgili Öğrenciler Ve Ebeveynler…

  • Musa APUHAN
  • 2017-01-24 12:00:17
  • 3011 Görüntülenme
  • Beklediğiniz bir gün varsa, o gün mutlaka gelecek…

    Sevgili öğrenciler; biliyorum sizlerde yarıyıl tatilini dört gözle bekliyordunuz, bakın geldi.

    Yorucu bir yarıyıldan sonra mutlaka birçoğunuz güzel tatil hayalleri kurmuşsunuzdur.

    Mesela;  gece geç saatlere kadar oturacağım, ertesi gün akşama kadar uyuyacağım, uyanınca televizyonun karşısına geçeceğim, sevdiğim dizileri izleyeceğim, bilgisayarın başına geçip internette sörf yapacağım…

    Buraya kadar her şey güzel, peki; dört ay boyunca alıştığınız düzen buna hemen alışmanıza izin verecek mi? Bünyenizin bu duruma alışması biraz zaman almayacak mı?

    Diyelim ki bir süre sonra buna alıştınız ve tembel tembel bu dediklerinizi yaptınız.

    Peki, iki hafta sonra tekrar okula başlamayacak mısınız?

    Okula başladığınızda bu tembellikten nasıl kurtulacaksınız?

    Sevgili öğrenciler; tatil sizin en doğal hakkınız ama biz yine de tatili daha verimli geçirmeniz için size bazı tavsiyelerde bulunacağız bir ağabeyiniz olarak.

    Öncelikle bir tatil planınız olsun. Neyi, ne zaman ve ne kadar yapacaksınız, bundan sonra tatil diye derslerinizi bırakmayın, okulda gördüğünüz dersleri bir tekrarlayın, iyi olmayan dersinizin konularını tekrar gözden geçirin ama okul dönemi gibi derslere yoğunlaşmayın.

    Ders çalışmak sizi sıkmaya başladığı an ara verin, size fayda sağladığı kadar çalışın.

    Ancak hiç ders çalışmadan bir tatil geçirmeyi asla planlamayın.

    Sevgili öğrenciler; siz kendi durumunuzu herkesten daha iyi biliyorsunuz, durumunuza göre mutlaka bir strateji geliştirin.

    Yılsonunda ulaşmak istediğiniz hedefi şimdiden belirleyin.

    Dönem içerisinde, farklı nedenlerden dolayı konu eksiğiniz fazla ve farklı olabilir.

    Tatili fırsat bilerek bu eksikliklerinizi telafi edin. Çünkü ikinci dönem baharın gelişiyle birlikte siz gençlerin rehavete kapılması, tembellik örtüsüne bürünmeniz daha kolay, bunları bilerek eksikliğinizi son döneme bırakmayın.

    Sevgili gençler okumanın ve çalışmanın sizlere ağır gelmesini istemiyorsanız, mutlaka kitap okuma alışkanlığınızı geliştirin. Bu bütün hayatınız boyunca birçok alanda sizlere kolaylık sağlayacaktır.

    Onun için düzenli kitap okuma alışkanlığını kazanın…

    Sevgili öğrenciler; bir dönem içerisinde her ne kadar evde olsanız da, ebeveynlerinizin sizlerin yararı için birçok konuda sizlere sınırlama getirdiğini biliyoruz. Bu kısıtlama ve disiplin sizlerin ailenizle hoşça vakit geçirmesine engel olmuş olabilir, onun için ara tatili ailenizle çokça vakit geçirme dönemi olarak görün. Onlarla bazı etkinliklere katılın ve birbirlerinizi çok sevdiğinizi gösterin.

    Daha tatilin ilk gününden öğrencilerimize bunları söylememiz onlara biraz anti-patik gelebilir, aslında haksız da sayılmazlar, onlara söyleyeceklerimizin yanında, anne ve babalara da söyleyeceklerimiz var;

    Öncelikle çocuğunuz birçok nedenden ötürü düşük notlar almış olabilir. Sizler not üzerinden çocuğunuzu değerlendirmek yerine bu notları hangi nedenden almış, onun üzerine beraberce düşünmeli ve konuşmalısınız. Asla yapacağınız değerlendirmeleri çocuktan ayrı yapmayın. Çocuğunuzu da değerlendirmelerinize dahil edin ki öncelikle özgüveni artsın ve sağlıklı düşünebilsin.

    Bir dönem boyunca aynı saatlerde kalkmak, okula gitmek ve ders çalışmak çocuklarda bir alışkanlık sağlamış olabilir. Tatilde çocuk alışmış olduğu bu durumdan birden bire bir boşluğa düşmüş olabilir. Bu durumun kendisine daha fazla sıkıcı gelmemesi için onunla farklı aktivitelere katılın ve alıştığı bu rutin durumdan kurtulmasını sağlayın.

    Son olarak sevgili ebeveynler; sakın ilişkinizi karnedeki notlara göre belirlemeyin ve çocuğunuzun durumunu notlara göre değerlendirmeyin. Eksikliklerin üzerine beraber gidin ve birbirinize ayıracak daha fazla zamanınız olsun.

     

    Bütün öğrencilerimize güzel ve faydalı bir yarıyıl tatili geçirmelerini diliyorum, sevgiler.

    Musa APUHAN
    Musa APUHAN
    KÖŞE YAZARI
    BİYOGRAFİ