Advert
as

Nitratlı Gübre Satışı Yasaklandı

Nitratlı Gübre Satışı Yasaklandı

Tarım Bakanı Faruk Çelik, patlayıcı yapımında kullanılan nitratlı gübrelerin satışının yasaklandığını bildirdi.

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, nitratlı gübrenin satışını yasakladıklarını belirterek, "Türkiye, şu an itibarıyla nitratlı gübre, yani patlayıcıya konu olan gübrenin satışını dondurmuş bulunmaktadır. Hiçbir yerde nitratlı gübrenin satışı gerçekleştirilemeyecek." dedi.

 

Patlayıcılarda kullanılan nitratlı gübre satışına yasak

 

Türkiye'de yıllık 5,5 milyon ton gübre kullanıldığını belirten Çelik, bunun 1,5 milyon tonunun patlayıcı yapımında kullanılan nitratlı gübre olduğuna dikkati çekti.

 

Dün Bakanlıkta ilgili tüm birimlerin, devletin güvenlik birimlerinin, İçişleri Bakanlığı ilgililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve nitratlı gübrenin satışını yasakladıklarını bildiren Çelik, şöyle devam etti:

 

“Dün itibarıyla bununla ilgili tespitler yapıldı. Türkiye’nin yaklaşık 9 bin 700 noktasında satış yapılıyor şu anda. Bunlar Bakanlığımız tarafından zaten kontrol ediliyor, denetleniyor. Şimdi o noktalara güvenlik güçlerimiz tespitler yaptılar, 64 bin ton nitratlı gübre şu anda yediemine alınmış bulunuyor. Bununla ilgili, satışlarla ilgili yetkili kuruluşlarla, firmalarla ayrıca görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca nitratlı gübreye konu bu 1,5 milyon tonun tarıma olumlu olarak yansımasını ne şekilde sağlarız, alternatif ne gibi tedbirler alabiliriz? Bu konuda da teknik olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama patlayıcıya konu olan nitratlı gübrenin satışını dondurmuş bulunuyoruz. Yani tüm Türkiye’de nitratlı gübrenin satışı artık gerçekleştirilemeyecek.”dedi.

 

Çeltik tarımı hariç, tüm tarla bitkilerinde, yazlık ve kışlık sebzelerde, zeytin, bağ ve tüm meyve ağaçlarında bitkilerin kullanılan amonyum nitratın patlayıcı maddesi olarak da kullanıldığı biliniyor.

 

 

Uzmanlar ısıya tabi tutulan amonyum nitratın gaz olarak parçalandığını, yüzlerce derece sıcaklıkta parçalanarak azot monoksit ve diazot monoksit buharına dönüştüğünü, bileşiğin çok yüksek sıcaklıkta azot ve oksijen gazına parçalandığına dikkat çekiyor.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum